Interaktivní 360° VIDEO: Proleťte se nad aktivním vulkánem. Nikdy nic takového asi už nezažijete

Podívejte se na fascinující video. Budete mít pocit, že jste přímo na místě nad vulkánem na Kamčatce.

Interaktivní 360° VIDEO: Proleťte se nad aktivním vulkánem. Nikdy nic takového asi už nezažijete
Interaktivní 360° VIDEO: Proleťte se nad aktivním vulkánem. Nikdy nic takového asi už nezažijete
Zdroj: archiv

Bez nadsázky - poletíte helikoptérou, budete skoro cítit prudký vítr a spalující žár, který bude sálat zespoda. Uvidíte popraskanou zem s ohnivými jazyky.

INTERAKTIVNÍ VIDEO naleznete tady (na stránkách německého Spiegelu)

Autorem videa je Airpano, nekomerční projekt zaměřující se na 3D panoramata s velmi dobrým rozlišením. Podívejte se třeba na Antarktidu s obrovskou kolonií tučňáků, pyramidy v Gíze nebo  do blankytně modré jeskyně Orda, která leží pod vodou (Rusko).

Vulkán Ploskij Tolbačik se ze spánku probudil docela nedávno - 27. listopadu. Jeho spánek až do konce listopadu trval docela dlouho - celých 36 let. Popel se dostal do výšky až několika kilometrů, ale bezprostředně sousedící obydlené oblasti nebyly nijak ohroženy. Paradoxně byli nejvíce ohroženi tzv. adrenalinoví turisté, kteří se nebáli a přicházeli až k samotnému okraji sopky a do bezprostřední blízkosti proudící lávy. Vulkán vysoký 3 100 metrů  i na začátku ledna vyvrhuje kamení a chrlí popel. Sopečný masiv Tolbačik se nachází v centrální části poloostrova Kamčatka. Tento poloostrov je jednou ze seizmicky nejaktivnějších oblastí Asie. Najdete tu téměř tři desítky činných sopek (největší je Ključevskaja s výškou téměř 5 000 metrů).

 

Panorama vulkánu

Podívejte se taky na panoramatickou fotografii vulkánu a jeho okolí (najdete ji tady). Panoramatické záběry si můžete prohlížet v 7 rozlišeních. I to nejměnší ale vyrazí dech. 

Podívejte se na klasické video akce (i to stojí za to!): 

 

Úvodní foto: video You Tube

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články