Jak to dělali dinosauři? Český vědec odhaluje intimní život pravěkých zvířat

Vyhynuli před pětašedesáti miliony lety, přesto stále nepřestávají překvapovat. Dinosauři, mnohatunové kolosy, k jejichž boji o přežití přirozeně patřilo i rozmnožování. Příroda jim do cesty postavila řadu překážek, přesto to zvládali. Jak?

Jak to dělali dinosauři? Český vědec odhaluje intimní život pravěkých zvířat
Jak to dělali dinosauři? Český vědec odhaluje intimní život pravěkých zvířat
Zdroj: archiv

Na tuto otázku našel odpověď mladý český paleontolog Karel Cettl, který o intimním životě dinosaurů pohovoří například tento čtvrtek v libereckém science centru iQLANDIA.

A celou věc pojal s nadhledem a vtipem, když si k tématu vytvořil vlastní ilustrace, u kterých zobrazeným zvířatům přidal humorné hlášky a nazval ho Dinosutra, což je narážka na velký přehled lidských sexuálních poloh Kamasutru. Jeho výzkum ale vychází ze seriózního zkoumání kosterních nálezů. Podle nich totiž lze zjistit, zda šlo o samici či samce a dnes už vědci i poznají, jaké části kostry byly ohebné, nebo jak moc jednotlivé druhy hýbaly ocasem a klouby. To všechno Karel Cettl z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy využil při zkoumání sexuálního života pravěkých obrů.

Aby probádal všechny možné polohy, vytvořil si zmenšené modely dinosaurů z plastelíny. Podle nich pak určoval, zda a jak se druhy dinosaurů rozmnožovali. A je jasné, že to mnohatunová, zhusta neohrabaná zvířata neměla vůbec jednoduché a často při tom prý i praskaly kosti.

Pokud vás intimní život dinosaurů zajímá, můžete navštívit přednášku mladého vědce v libereckém science centru iQLANDIA ve čtvrtek 23. října od 17 hodin. Kromě přednášky si určitě prohlédněte i celé centrum se čtyřmi stovkami exponátů, 3D planetáriem nebo mluvícím humanoidním robotem. Více najdete na webu www.iQlandia.cz.

 

Související články