Jedinečné fotografie: Tak se líhnou chameleoni

Španělskému fotografovi se podařilo pořídit unikátní snímky klubání chameleonů přímo v noře.

Zdroj: archiv

Starostlivá matka dozírá na to, aby všechno proběhlo v naprostém pořádku. Aby se k jejím vajíčkům a později živým mláďatům nemohli přiblížit predátoři, vše probíhá hluboko pod zemí, kam se jen tak někdo nedostane.

Chameleoni mění barvu hlavně kvůli komunikaci. Změnou barvy se domlouvají a současně jim tato schopnost slouží i při namlouvání. Na rozdíl od všeobecného mínění je maskování až sekundární vlastnost.

Tyto fotografie má na svědomí Francisco Mingorance, vědec a fotograf v jedné osobě. Chameleónům se věnuje profesionálně už 15 let. Tvrdí, že díky schopnosti měnit barvy jsou pro fotoaparát vděčným tématem takřka neustále. Tentokrát si pro objektiv vybral nezvyklou situaci: sledoval, jak vypadá klubání chameleonních vajíček a první krůčky mláďat. 

Samice si vyhrabala 70 centimetrů hluboký tunel do země; na jeho konci je nora, do které snesla vejce. Mingorance ji při kopaní úkrytu u města Almunecar nedaleko Malagy pozoroval a o rok později se na místo vrátil. To se akorát začala vejce klubat. Podívejte se na výsledek…

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články