Kaloni se chladí podobně jako motor auta

Malí savci mají dva velké nepřátele - velkou zimu a extrémní chlad. Zima se dá zvládnout - savci ji zpravidla prospí. Ale co dělat, když je horko?

Zdroj: archiv

Jedním ze zvířat, které je ke zvýšeným teplotám nejcitlivější, jsou kaloni. Když přesáhnou teploty 30 stupňů, padají tito "létající psi", jak se jim často říká, z nebe mrtví v celých hejnech. Jejich organismus běží na tak rychlé obrátky, že se neumí efektivně zbavovat přebytečného tepla - když je horko a oni se musí pohybovat, doslova se uvaří.

Některé druhy kaloňů snášejí horko tak špatně, že se dokonce za těch nejhorších veder uchylují k tzv. letnímu spánku. Během něj odpočívají, jejich organismus vypíná řadu zbytečných funkcí a šetří tak zásoby vody i energie.

Aby přežili, používají podobný trik, jaký lidé využívají u automobilů a jejich chladičů. Přebytečné teplo odvádějí do vody. Biolog Bram Mason pozoroval, jak se kolonie kaloňů australských žijící podél řeky Yara ochlazuje v jejích vodách. Kaloni nalétávají na hladinu a smáčejí ve vodě svá dlouhá blanitá křídla. Prouděním vzduchu se pak chladná voda dostane i na zbytek jejich těl. 

Kaloni žijí v obrovských koloniích, ta největší hejna mívají až desítky tisíc jedinců. Přes den nejčastěji pospávají a na výpravu za potravou se vydávají až kolem setmění. Jedním z důvodů, proč zvolili noční život, je právě jejich malá odolnost vůči horku. Na rozdíl od netopýrů jsou kaloni býložravci; pochutnávají si hlavně na nektaru a ovoci. Právě kaloni australští mají v přírodě důležitou roli - díky způsobu, jakým požírají nektar, se stali obdobou motýlů nebo včel. Pomáhají opylovat květiny i stromy, když pyl, jenž se jim zachytí na tělech, přenášejí na další květy.

Podívejte se, jak to vypadá, když vzlétne takové obří hejno kaloňů:

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články