Kočky jsou stejnou obětí diskriminace jako lidé, zjistila studie

Pro kočky, stejně jako pro lidi, není život vždycky fér. Nový průzkum zjistil, že i kočky jsou posuzovány podle barvy jejich kožichu, stejně jako jsou lidé zhusta posuzováni podle barvy kůže. A v případě koček lidé nejčastěji připisují pozitivní vlastnosti těm, které mají rezavé chlupy.

Kočky jsou stejnou obětí diskriminace jako lidé, zjistila studie
Kočky jsou stejnou obětí diskriminace jako lidé, zjistila studie
Zdroj: archiv

Průzkum provedla studentka doktorského programu na Kalifornské univerzitě Mikel Delgadová. Zjistila přitom, že rezavé kočky jsou nejčastěji vnímány jako "přátelské", zatímco bílé bývají odsuzovány jako příliš "odtažité" a želvovinově zbarvené kočičí krasavice coby "netolerantní a svéhlavé".

A pokud jde o černé kočky, průzkum zjistil, že mají ze všech barev kočičí srsti nejmenší šanci, že si je někdo osvojí ze zvířecího útulku. Což je pro ně velký problém, protože podle oficiálních údajů pochází zhruba 21 procent z 86,4 milionu koček v amerických domácnostech z útulků. Černé a další tmavé kočky mají rovněž největší pravděpodobnost, že budou utraceny.

Projevují v tomto případě majitelé koček skutečnou citlivost vůči kočičím osobnostem, anebo jsou domácí šelmy jen obětí netolerance? "Zatím existuje jen málo důkazů, že by takhle vnímaná spojitost mezi různě zbarvenými kočkami a jejich osobností skutečně existovala," uvedla Delgadová. "Má to ale vážné dopady na kočky, pokud lidé věří, že některé barvy jsou 'přátelštější' než jiné," dodala.

Bez ohledu na barvu, všechny kočky chované v domácnostech jsou příslušníky druhu kočka domácí (Felis catus). Jako mazlíčci mají dlouhou historii; poprvé je domestikovali Egypťané už před 4000 let a nyní jsou nejoblíbenějším domácím zvířetem na světě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články