Koně v ohnivé výhni: drsný španělský zvyk nešetří lidi ani zvířata

Vždy 17. ledna se ve španělské vesnici San Bartolome de Pinares koná oslava jmenin svatého Antonína. Neprobíhá však klidně v kostele – ale velmi výbušně a nebezpečně.

Zdroj: archiv

Přes den to 17. ledna v San Bartolome de Pinares vypadá úplně normálně. Muži i ženy chodí po okolí vesnice a poklidně sbírají suché větve. Někteří zajíždějí koně, jiní odpočívají, většina ale popíjí. Po západu slunce se ale atmosféra zcela změní. 

Muži, posílení kořalkou a vínem, nasednou na koně a přijedou na nich před místního kněze. Ten koním i jejich pánům požehná svěcenou vodou a pak koně najednou do plamenů. Obrovskými ohništi, z nichž šlehají vysoké plameny, proskakují jezdci s odvahou, která nám může připadat sebevražedná. Koně se sice ohňů bojí, ale paty a ostruhy jezdců je přimějí k chování, ke kterému by se normálně neodvážili. 

Této oslavy odvahy se každoročně zúčastní přes 700 koní. Cválají v plné rychlosti vesnicí, kopyty rozhazují rozžhavené uhlíky a jejich jezdci při tom přímo za jízdy popíjí další alkohol. Svátek se v místě svého konání nazývá Luminaries – neboli Svátky světla. Poslední dobou na něj míří i spousty cizinců – láká je jedinečná atmosféra, temperamentní španělská hudba a bujaré oslavy, které začínají vždy ve 22:30, kdy skončí samotné jízdy. Z vater se pak stanou příjemně hřející ohniště, na nichž si lidé opékají maso a párečky chorizo; zakusují to typickým černým pudingem. 

Podívejte se na video z letošního ročníku:

 

Tato výjimečná tradice se zrodila v polovině 16. století. Tehdy měla symbolicky ochraňovat lidské i zvířecí obyvatele vesnice před vším špatným. Právě kvůli koním a dalšímu domácímu zvířectvu se koná 17. ledna, kdy se slaví sv. Antonín – patron všech zvířat. Tento světec se narodil v Egyptě a většinu života strávil prosazováním tehdy relativně netradičního pohledu, že zvířata jsou božím stvořením stejně jako lidé. 

Městečko San Bartolome de Pinares leží asi 100 kilometrů severozápadně od Madridu. Použité fotografie pocházejí z loňského ročníku, video je ale aktuální - staré jen několik hodin.

Tato slavnost patří k tradicím, které zřejmě už dlouho nepřežijí. Nad každým ročníkem se vznáší přízrak nuceného ukončení. Staví se proti ní řada aktivistů i organizací za zvířecí práva. Paradoxní situace, kdy ochránci zvířat chtějí zlikvidovat svátek ochránce zvířat, je dobrou ukázkou toho, jak spolu ve Španělsku stále ještě válčí tradice a moderna…

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články