Video: Fascinující hon na lidožravé žraloky. Chytré kosatky jim nedají šanci...

O kosatkách je známo, že patří mezi nejobávanější predátory na světě. Stojí na vrcholu mořského potravinového řetězce a loví tuleně, velryby i různé druhy žraloků. Žralokům bílým se zatím spíše vyhýbaly. Teď se však na vydaly na lov.

Kosatky často loví ve skupinách, kde jsou všichni dobře sehraní.
Kosatky často loví ve skupinách, kde jsou všichni dobře sehraní.
Zdroj: Profimedia.cz

Žralok bílý, nazývaný také žralok lidožravý, byl donedávna huben "pouze" lidmi. Poslední dobou ale moře v Jižní Africe postupně vyplavuje mrtvá žraločí těla. Tým vědců zkoumal příčinu smrti a zjistil, že žralokům chybí játra. Ukázalo se, že s největší pravděpodobností jsou za zabíjení zodpovědné kosatky dravé. Jejich útok na žraloky bílé byl už v minulosti zaznamenán.

Jak loví kosatky: Video o technikách lovu najdete zde:

Zdroj: Youtube
 

A proč je lákají právě žraločí játra? Tento orgán má vysoký obsah zvláštní látky, tzv. skvalenu. Žralokům slouží k nadlehčování těla a lepšímu pohybu ve vodě. Je také důležitý pro produkci steroidů a hormonů. Jednomu mrtvému žralokovi chybělo i srdce, což naznačuje, že šlo o velmi hladového zabijáka.
Zdroj: Profimedia.czMrtví žraloci byli nalezeni v oblasti Střelkového mysu mezi rybářskými vesnicemi Gansbaai a Struisbaai. Jde o oblíbené místo, kde bylo v posledních letech možné vidět tato zvířata zblízka díky potápění v bezpečí ocelové klece. Tomu teď může být konec.

Ví se, že kosatky jsou při lovu velmi chytré. Učí se mezi sebou a dokážou tak zvítězit i nad jinak velmi silnými protivníky. V roce 1997 se pozorovatelům velryb podařilo u pobřeží San Francisca natočit, jaká je jejich taktika. Kosatky jsou schopné svoji oběť převrátit vzhůru nohama, načež zvíře ztratí vědomí a stane se tak snadnou kořistí.

„Pravidla přírody jsou nemilosrdná a vítězí právo silnějšího. Může se tak stát, že žraloci bílí brzy vyhynou, protože způsob, jak predátor vypreparoval jejich játra, byl cílený a velmi přesný," popsala mořská bioložka Alison Towner, členka týmu vědců, který se podílel na pitvě.

Mohlo by vás zajímat:

Související články