Kuchařka podle starých Mayů: Přibyl do ní staronový recept
V mayském městě Escalera del Cielo na Yucatánu se našly jílové koule, uvnitř nichž se nacházely pozůstatky kulturních plodin. Odborníci se domnívají, že šlo o způsob přípravy jídla.
Potraviny se podle všeho balily do kukuřičných listů a pokrývaly jílem; jak se dále upravovaly, není zcela jisté, možná se vhazovaly do hrnců s vodou a vařily – anebo, což je pravděpodobnější, se pekly v jámách v zemi naplněných horkým popelem. Hliněné koule z Escalera del Cielo obsahovaly především stopy tykve, kukuřice a fazolí.
Chilli, kukuřici, ale i tabák nebo halucinogeny. To vše nám dala stará Amerika
Současná mayská kuchyně tento způsob přípravy kukuřice, zeleniny a luštěnin již nezná, ale pečení v zemi se dříve využívalo například při přípravě slavného mayského pokrmu cochinita pibil. Jedná se o vepřové maso (alternativně kuřecí) marinované ve šťávě z citronů a kyselých pomerančů kořeněné především červeným práškem achiote. Maso se pak zabalilo do opečených banánových listů. Dříve se peklo rovněž v jámách, dnes se připravuje standardně v troubě.
Mezi další klenoty současné yucatánské kuchyně patří pečené vepřové maso s cibulí poc chuc, obložené tortilly panuchos nebo kuřecí polévka s limetkovou šťávou; jedí se i tradiční mexické tortilly a plněné tamales z kukuřičného těsta vařené na páře. Dějiny některých těchto pokrmů se táhnou až k předkolumbovským dobám a, jako například právě tortilly, zažívají v současnosti svůj velký boom i mimo Mexiko, zvláště v USA a v Evropě.
O objevu informoval portál NbcNews.com.
Úvodní foto (mayské jílové koule staré přes 1 000 let): Stephanie Simms/Boston University