Mamut ožije během čtyř let

Díky pokroku v genetické technologii se může na svět vrátit tisíce let vyhynulý mamut. Stačí kousek tkáně zamrazený před tisíci lety a slonice jako náhradní matka.

Mamut ožije během čtyř let
Mamut ožije během čtyř let
Zdroj: archiv
Srovnání velikosti

S oživováním mamutů se začalo podle serveru Telegraph už v roce 1990 po objevení mamutích tkání zamrzlých v sibiřském permafrostu. Šlo v první fázi o obnovu jader buněk, které byly však mrazem vážně poškozeny a proto byly pokusy neúspěšné. Mezi tím však pokročily techniky klonování a v roce 2008 demonstroval Teruhiko Wakayama z Riken Centra pro vývojovou biologii úspěšné klonování myší z buněk zmražených o 16 let dříve.

Když byla hlavní překážka spočívající v poškození buněk mrazem překonána (a je jedno, kdy zda byla tkáň zmrazena před pár nebo tisíci lety), obnovil profesor Akira Iritani z Kjótské univerzity kampaň za vzkříšení živočicha, který vyhynul přibližně před 5000 lety.

"Vše, co potřebujeme, je vzorek měkkých tkání z těl nalezených zmražených mamutů," řekl britskému listu Iritani. Životaschopné jádro mamutí buňky pak hodlá vložit do buňky vajíčka samice indického slona, která bude sloužit jako náhradní matka.

Není to ovšem ve skutečnosti tak jednoduché. Iritani odhaduje, že na přípravu klonovacího procesu spotřebuje tak dva roky, po kterých bude následovat 600denní období sloní březosti.

V severozápadní části Sibiře u řeky Juribej na ruském poloostrově Jamal bylo v polovině května 2007 nalezeno tělo mamuta.

Iritani se chce nejprve pokusit najít si v Rusku vlastní vzorek zamrzlé mamutí tkáně. Pokud bude neúspěšný, chce se obrátit na ruské vědce. Ujišťuje, že mu bude stačit docela malý vzorek - kolem tří centimetrů čtverečních kůže.

"Donedávna byla úspěšnost i při klonování skotu byla špatná, nyní se ale pohybuje kolem 30 procent. Myslím, že máme rozumnou naději na úspěch a zdravý mamuta by mohlo být narozen v čtyři nebo pět let," soudí Iritani.

Současná slonice by může být náhradní matkou pro mamuta bez větších problémů, protože proběhlo úspěšné křížení afrického a indického slona. Mamuti jsou přitom odštěpenou vývojovou větví býložravých chobotnaců a mají k indickým slonům blíž než indičtí k africkým. Ovšem je otázkou, jak bude vzkříšený mamut veliký.

Mamut císařský (Mammuthus columbi imperator) z Kalifornie, sice v kohoutku dosahoval výšky nejméně 4 metrů a mamuti vážili i 6 až 8 tun, ale většina druhů mamutů byla velká jen asi jako dnešní slon indický. Největším druhem vůbec byl zřejmě Mammuthus sungari, dosahující výšky přes 5,3 metru. Avšak na Wrangelově ostrově u břehů východní Sibiře byly dokonce nalezeny fosílie trpasličích druhů mamutů, kteří byli vysocí jen okolo 1,8 metru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články