Město, kam udeří 40 000 blesků denně. A místní z toho mají radost

U venezuelské řeky Catatumbo je místo, které proslulo jako magnet na blesky. Nikdo neví přesně proč, ale místním to prospívá.

Město, kam udeří 40 000 blesků denně. A místní z toho mají radost
Město, kam udeří 40 000 blesků denně. A místní z toho mají radost
Zdroj: archiv

Asi 300 nocí za rok se podél řeky Catatumbo, zejména u Maracaiba, nabízí úžasná podívaná: tuto oblast zasáhne denně asi 40 000 blesků. Ročně je to přes milion blesků! Neustále buší do místních kopců, staly se výborným navigačním signálem pro rybáře i cestovatele a dokonce několikrát pomohly zabránit invazi nepřátel. 

Venezuelané si už na blesky zvykli – ostatně vděčí jim za svou nezávislost. Jasné světlo, které vydávají, totiž pomáhá námořníkům v orientaci; Maracaibo tak získalo jakýsi obrovský přirozený maják, který je vidět až na vzdálenost 450 kilometrů. A navíc zcela zadarmo… 

Všechny blesky vznikají v jedné bouři, která nikdy nemizí - a trvá už miliony let. Catatumbská bouře dává vzniknout bleskům dlouhým 5 killometrům dlouhým – za minutu se jich na obloze objeví průměrně 280, nejčastěji po dobu sedm hodin, vždy ve dvou cyklech. Podle venezuelské vlády, krerá se snaží tento jev zapsat mezi přírodní památky UNESCO, má každý z blesků takovou sílu, že by rozsvítil 100 milionů žárovek. Stačilo by tedy jen 10 minut bouře, aby rozsvítila celou Jižní Ameriku! Podle statistik NASA udeří po celém světě za sekundu 100 blesků – ty v Catatumbu tedy tvoří asi jednu setinu celkového množství. 

Podívejte se na video z běžné noci u jezera Maracaibo: 

 

Bouře nezávislosti

Jas způsobený blesky je však velmi nevhodný pro jakýkoliv nenápadný útok na město. Přesvědčil se o tom například slavný sir Francis Drake, který se roku 1595 pokusil Maracaibo napadnout. Uprostřed noci se s flotilou vydal k městu, které na jeho útok nemělo být připravené. Záře blesků však jeho loďstvo ukázala městským hlídkám a anglický šlechtic musel odplout s nepořízenou pryč. Podrobnosti o tomto příběhu najdete tady.  Do dějin Venezuely se maracaibská bouře zapsala ještě jednou. Roku 1800 se podle ní řídil admirál José Prudencio Padilla, když mířil k bitvě, která rozhodla o venezuelské nezávislosti. 

Jak vznikla bouře všech bouří

Existuje spousta teorií, které zdůvodňují, proč je koncentrace blesků v této oblasti tak vysoká. Jasné je to, že bouře zuří v ústí řeky Catatumbo do jezera Maracibo. Někteří vědci tvrdí, že příčinou jsou geologické vlastnosti terénu kolem řeky – ty způsobují neustálý nízký tlak v oblasti. A ta, jak víme, vede k bouřím. To by vysvětlovalo, proč bouřka na tomto místě zuří s malými přestávkami už několik tisíc let. Určitý podíl mají i další jevy, například studený vzduch z And a ionizovaný methan z rozkládající se vegetace u jezera.

Jistý vliv má ve vzniku tohoto fenoménu i vlhkost; největší přestávku si blesky daly roku 2010, kdy jev El Nino způsobil po celé Venezuele obrovské sucho. Ekologové zase obhajují názor, že za pauzu může intentivní odlesňování podél řeky Catatumbo.

 

Bouře, která dává život

Venezuelští meteorologové přisuzují této bouři ještě významnější roli – možná jen díky ní přežívá zatím lidstvo na Zemi. Obrovská energie totiž pomáhá udržovat ozónovou vrstvu. Podle venezuelských meteorologů je tato oblast největším přírodním generátorem ozónu na planetě. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články