Nač domy stavět, když si je budeme moci vytisknout

Trojrozměrný tisk je stále častěji citovanou technologií budoucnosti. Po různých součástkách, hračkách, nebo dokonce i ručních zbraních se začíná mluvit o jeho využitím ve větším měřítku, a to doslova. Někdy v roce 2014 by měl být vytištěn první dům.

Nač domy stavět, když si je budeme moci vytisknout
Nač domy stavět, když si je budeme moci vytisknout
Zdroj: archiv

3D tisk navrhl pro postavení domu holandský architekt Janjaap Ruijssenaars ze studia Universe Architecture do celoevropské soutěže. Jeho technologický postup by pomohl vytvořit nejen neobvyklou stavbu. Prostorový tisk by umožnil jednodušší vytváření neobvyklých tvarů při návrzích budov, a mohl by tak posunout revoluci v oboru.

Písek a anorganické pojivo

Strop přechází v podlahu a naopak.
Strop přechází v podlahu a naopak.

D-shape má ambici vyvinout technologii, která bude tisknout bez lidského zapojení budovy z písku a anorganického pojiva. Má stačit jen stisknout tlačítko Enter na klávesnici. Architekti by tak měli mít možnost stavět přímo bez prostředníků a uvádět v život svoji fantazii. Kromě originality taková technologie značně snižuje náklady. Tato fikce se totiž obejde bez řady profesí a také strojního zařízení.

D-Shape není přitom zdaleka jediným hráčem na obzoru. S podobnými projekty počítá i například NASA, která by tak chtěla na Marsu nebo na Měsíci budovat základny.

Ruijssenaarsův návrh dvoupatrové budovy má být takovým prvním krokem k touženému cíli. Návrh se inspiroval Mobiovou smyčkou, která modeluje nekonečno, a podlaha se v projektu symbolicky transformuje do stropu.

Projekt je součástí evropské soutěže, která umožňuje architektům ve více než 15 různých zemích vytvářet v průběhu dvou let zajímavé projekty.

 

(Zdroj: 3ders.org, FOTO: Universe Architecture)

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články