Nejhorší lidožrouti v dějinách: Levhartům v Asii zachutnala lidská krev

Levharti patří mezi nejkrásnější zvířata na světě. Patří však také ke zvířatům, která mohou zabíjet lidi. Není to sice běžné, ale na druhou stranu se nešťastná událost již v minulosti opakovala…

Zdroj: Thinkstock

Poměrně nedávno, letos v listopadu, plnily noviny zprávy o levhartu lidožroutovi, který řádil v Nepálu. Během 10 měsíců zabil 15 lidí - z toho 10 obětí byly děti. Předpokládá se, že za neštěstím stálo jediné zvíře. Lidožrouta pronásledovala policie a ozbrojená armáda. Všichni se shodovali na jediném - jediným řešením, jak zabránit dalším úmrtím, bylo vzácné zvíře zabít.

Příběh jako z hororu?

Děsivé události se odehrávaly v oblati Baitadi, necelých 400 kilometrů západně od hlavního města Káthmándú. O události informovala CNN.

Maheshwor Dhakal, ekolog z Department of National Parks and Wildlife Conservation v Káthmándú, je přesvědčen, že tato zvířata mohou způsobit ještě vetší krveprolití: "Lidská krev obsahuje více soli než zvířecí, a když ji divoké zvíře ochutná, tak se pak hůře vrací ke své běžné kořisti, jakou je vysoká zvěř."

Dětské oběti krvelačného zvířete byly mladší 10 let a všechny žily ve vesnicích v odlehlých částech regionu. Další oběti jsou starší děti a 29letá žena, která šla do lesa pro krmivo pro svá zvířata. "Dosud nebyli oběťmi dospělí muži," upozorňuje Kamal Prasad Kharel, policejní ředitel.

Levharti nejdříve svou oběť na místě zabijí, a pak ji odtáhnou do lesa, kde ji sežerou. V případě dětských obětí zůstala jenom hlava, všechno ostatní levhart sežral. V případě dospělých obětí levhart nechá část oběti ladem, doplnil policejní představitel.  

Místní úřady se snažili zvýšit povědomí o nebezpečnosti šelem a varovaly místní lidi, aby nechodili sami do lesa. Nechaly místní lidi, kteří měli povolení k lovu dovokých zvířat, a ozbrojené policejní složky, aby se pokusili nebezpečné zvíře ulovit. Vypsaly odměnu 300 dolarů pro toho, kdo zvíře lapí a zabije.

Problém však je, že lovit divoká zvířata v nebezpečném regionu je nelegální. Místní správce však v tomto případě vydal speciální povolení.  

Další příběhy…

Levhart z Nepálu však nesahal ani po kotníky levhartovi lidožroutovi ze severoindického Panaru (foto vlevo). Ten během několika let na začátku 20. století zabil a sežral 400 lidí.

Nakonec se jej podařilo ulovit - a zabít - v roce 1910.

Stejně jako u ostatních lidožroutů jde v přpadě levhartů o souhru několika nešťastných náhod a okolností. Neradi bychom, abyste na tato krásná a inteligentní zvířata zanevřeli…Otázka, proč se z některých levhartů stali lidožrouti je docela složitá - někteří se domnívají, že si leopradi zvykli na lidské maso v období epidemií, kdy byli oběti epidemií ukládány v lesích. Například levhart z Panaru začal na lidi útočit po skončení epidemi cholery. Podobně se o slovo přihlásil i levhart z Kumaonu, který zabil více než 500 lidí, nebo levhart z Rudraprayagu, který začal útočit po epidemii záhadné nemoci, která v Indii udeřila v roce 1918 a dostala jméno "válečná horečka".

 

Úvodní foto (Wikipedia): Levharti si své oběti často tahají na strom, aby je uchránili před silnějšími predátory

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články