OBRAZEM: Americká matějská pouť aneb Pesach po newyorsku

New York má také svoji "matějskou". Podívejte se na druhou největší oslavu židovského svátku na světě. Očima Michala Josephyho…

Zdroj: archiv

 

Polední slunce nabíralo sílu a brooklynská Bedford Avenue byla pokryta květy třešní, které vířil jarní vítr. Kolem mě prolétl kluk a před sebou metal obruč tak usilovně, že mu málem sletěl šábesdekl (jarmulka, pozn. red.).

Nedlouho po něm mě minuli jeho rodiče; spolu s další kupou dětí mířili k místu, jenž na první pohled připomínalo malou matějskou.

A klidně by tomu tak mohlo být, kdybychom nebyli v newyorské čtvrti Williamsburg a tato rozjařená pouť by nebyla součástí „velikonočního“ svátku Pesach, připomínajícího vykoupení Židů z otroctví a jejich strastiplnou pouť egyptskou pouští…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

New York a Židé: Dlouhá a pozoruhodná historie

New York je – vedle všech možných i nemožných „nej“ – také městem s největším procentuálním zastoupením židovského obyvatelstva (kolem 12 procent). Představuje tak druhé největší centrum židovského obyvatelstva na světě. Dějiny Židů ve Spojených státech amerických se datují již od příchodu prvních nizozemských osadníků (1654) do geografické oblasti dnešního New Yorku.

Další masivnější vlna přílivu židovského obyvatelstva nastala mezi léty 1880 a 1924. Jednalo se především o velké množství východoevropských Židů, kteří hovořili jazykem jidiš a hlásili se k ortodoxnímu judaismu či chasidismu. V New Yorku vytvořili původně „židovskou čtvrť“, Lower East Side, ale ještě před 2. světovou válkou se ortodoxní Židé pomalu posouvají do jižní části Williamsburgu v Brooklynu, který dnes sdílí spolu s portorikánskou komunitou. V současné době zde žijí převážně chasidé náležící větvi Satmar (Zaloinim), která mj. vyniká tím, že s průměrem 8 dětí na rodinu patří k nejplodnějším etnikům v USA.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články