OBRAZEM: Oko Sahary aneb Podivuhodná struktura Richat

Je vidět i z vesmíru, ale v zeměpise se o ní neučí – pozoruhodná struktura Richat vévodí Sahaře. Ale vědce fascinuje úplně z jiného důvodu…

OBRAZEM: Oko Sahary aneb Podivuhodná struktura Richat
OBRAZEM: Oko Sahary aneb Podivuhodná struktura Richat
Zdroj: archiv

Obří kruh měří v průměru asi 50 kilometrů – je tedy téměř dvakrát větší než Praha. Oproti ploše pouště se její tvar i barva odrážejí; kruhový tvar vypadá jako gigantické oko.

Leží obklopena tisíci kilometry pouští, takže se jedná o jedno z mála míst na naší planetě, které viděly sotva stovky lidí. Jde o několik soustředných kruhů, které mají při pohledu shora měděnou barvu. Poprvé si jeho existence všimli až astronauti, kteří pozorovali Saharu z oběžné dráhy; do té doby nebylo člověka, který by Richat zaznamenal.

Jednobarevná města. Poznejte pět nejkrásnějších na světě

První teorie, kterou si vědci o původu kráteru vytvořili, počítala s tím, že vznikl po dopadu obřího meteoritu. Hned po prvním geologickém průzkumu se ale ukázala pravda – Oko Sahary vzniklo z usazenin a dalších hornin, které byly stlačeny do geologického dómu tlaky magmatu. Celé Oko je hodně zvětralé, zblízka proto vůbec nepřipomíná onu majestátní strukturu, jež je vidět z vesmíru. Usazeniny jsou různě staré – ve středu oblasti až 2,5 miliardy let, na okrajích „jen“ půl miliardy roků. Vědci však zatím neodhalili příčinu magmatických procesů, díky nimž Oko vzniklo.. 

Kudy k Richatu?

Ideální doba k návštěvě Richatu je prosinec – tehdy je v poušti nejpříjemnější klima. Dostat se tam můžete přes různé země - Mali, Nigérii nebo Mauritánii. Kvůli komplikovaným podmínkám k individuálnímu cestování v těchto zemích je lepší připojit se k nějaké organizované výpravě. V podstatě jediná možnost, jak se sem dostat, jsou kvalitní terénní automobily s pohonem na všechna čtyři kola. Existují také cestovní kanceláře, které pořádají k Richatu výlety horkovzdušným balonem. Ideálním místem, kde začít výlet, je Oudane v Mauritánii.

Jen pro zajímavost: Někteří autoři spekulativní literatury upozorňují na shodu mezi strukturou Richat a Platónovým popisem Atlantidy. Spekulují tedy, že bájné starověké město mohlo stát někde poblíž. Archeologické vykopávky ani písemné prameny tomu ovšem ani nenaznačují…

Podívejte se na Richat na mapě:


View Larger Map

FOTO: NASA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

Související články