Olympiáda v říši zvířat. Člověk by prohrál ve všech disciplínách

V minulém článku jsme vám ukázali, jací jsou olympijští sportovci oproti zvířatům břídilové. A ani tentokrát to nebudeme vyvracet. Dokonce vám přinášíme pár dalších důkazů, že vůbec nejsme nejlepší…

Olympiáda v říši zvířat. Člověk by prohrál ve všech disciplínách
Olympiáda v říši zvířat. Člověk by prohrál ve všech disciplínách
Zdroj: archiv

Zvířata, na rozdíl od lidí, předvádějí své neuvěřitelné výkony denně. Přitom vůbec nesoutěží o poháry a sláva je to poslední, o co stojí. Obdivuhodné výkony podávají z mnohem prozaičtějšího důvodu – aby unikla nebezpečí, zajistila si potravu nebo ubránila své teritorium. Zápasí totiž v té největší hře – hře o život.

Olympiáda zvířecích rekordmanů. Člověk by neměl šanci

Kdo by zvítězil v boxu, lukostřelbě, wrestlingu nebo šermu?

Nejmenší boxer na světě

V jedné z nejbolestivějších kategoriích, v boxu, by za šampiona v lehké váze váze mohl být považován strašek paví (Odontodactylus scyllarus), velký korýš z čeledi straškovitých obývající Tichý a Indický oceán. Dokáže svou oběť udeřit 8000krát větší silou, než je jeho vlastní váha. Kvůli tomu se také chovatelům doporučuje chovat ho v plexisklových akváriích, která nedokáže rozbít. Kdyby uměl boxer zasadit ránu stejné síly, tak by měla stejnou sílu jako střelná zbraň.

 

Mezi zvířecí boxery střední a těžké váhy by pak patřil zajíc polní (Lepus europaeus) a klokan rudý (Macropus rufus). Tento největší australský klokan není výborný skokan, ale dokáže velmi efektivně boxovat předními končetinami. Když však kopne člověka svými zadními končetinami, může to být i smrtelný úder.

Podívejte se na video BBC o nejrychlejších zvířatech na světě, ale ve zpomaleném režimu. Uvidíte tam i straška s jeho smrtícím úderem:

Lukostřelec, který nikdy nemine

V takové lukostřelbě by zvítězila ryba, která má tuto schopnost dokonce ve svém jménu (angl. Archer fish neboli lučištník; v češtině má jméno o poznání poetičtější – stříkoun lapavý).

Tato drobná rybka z jihovýchodní Asie by získala zlato zcela s přehledem. Na rozdíl od jiných ryb nečeká na hmyz, až spadne do vody, ale umí "vystřelit" proud vody a zasáhnout hmyz lezoucí po trávě. 

Vystříknutí vody vzniká pomocí jazyka, který se pohybuje proti úzké drážce v horním patře úst. K přesnému zasažení cíle rybě pomáhají velké oči, které jsou přizpůsobeny optickému lomu světla, které prochází vodní hladinou.

Dospělý jedinec umí svoji oběť zasáhnout s přesností 1,5 metru nad vodní hladinou. Jakmile kořist spadne do vody, nemá šanci. 

Pokud se stříkounovi nepodaří zasáhnout kořist na první pokus, nevzdává se a snaží se dál. Dospělí jedinci jsou však tak zkušení, že se jim to téměř nikdy nestane. A navíc trénují hned od mládí – už jako malinké rybky dlouhé pouhých 2 až 3 centimetry (dospělí měří až 30 centimetrů) dokáží "střílet" až do vzdálenosti 20 centimetrů. 

Podívejte se na video, jak stříkoun umí lovit s naprostou přesností:

 

Váha a rohy nejlepšími zbraněmi

V šermu by na celé čáře zvítězil kozorožec (viz úvodní fotografie k článku) . Samci používají své neuvěřitelně pevné zahnuté rohy, které dokážou odolat tlaku o síle až 2 tun (mohou měřit až 1 metr). Rohy jsou součástí „výzbroje“ proti predátorům (vlci, medvědi) a k bojům mezi samci. Má více poddruhů: horský, španělský, sibiřský a núbijský. 

Řecko-římský zápas zase ovládají lední medvědi. Neuvěřitelná síla a váha, kterou jsou obdařeni (mohou vážit až 680 kilogramů), z nich dělají opravdu impozantní bojovníky. Podobně jako ostatní samci i oni bojují především o přízeň samic… 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články