Pavouci platí za sex. Ti, co nabídnou víc, se smí pářit déle

Ekonomie v praxi: Samičky pavouka lovčíka dostávají za sex dobře zaplaceno – samci jim dávají dárky balené v jemné pavučině.

Pavouci platí za sex. Ti, co nabídnou víc, se smí pářit déle
Pavouci platí za sex. Ti, co nabídnou víc, se smí pářit déle
Zdroj: archiv

Chceš se pářit? Bez dárku to nepůjde!

V pavučině jsou nejčastěji zabalení brouci, ale některé dárky skrývají také nepoužitelné předměty – například prázdné chitinové krunýře nebo nejedlé rostliny. Jejich arzenál sexuálních triků je však ještě mnohem pestřejší. Když se dárek samičce nelíbí a rozhodne se odejít, přijde samec s dalším trikem v rukávu: začne předstírat, že umřel. Se zmatenou samicí se pak začne znovu pářit… 

Biologové zkoumali, jak samice na dárky reagují. Nabídli pavoukům různé druhy potenciálních dárků – mouchu, uschlý květ, nestravitelné zbytky mouchy nebo jim nedali možnost najít jakýkoliv dar. Dárky měly zhruba stejnou velikost, samice se tedy nemohly rozhodovat podle rozměrů, musely nejprve dárek rozbalit a teprve potom si udělaly názor.

Dárek vždycky zabere

Pavoučice jednoznačně upřednostňovaly samce přinášející dary. Ale rozlišovaly i podle toho, co bylo v pavučině zabalené: čím byl dárek hodnotnější, tím delší dobu směli samečci kopulovat. Zdá se, že jak samci, tak i samice jsou schopné ocenit hodnotu a význam různých dárků a podle nich měnit své chování. To se projevilo třeba na tom, že došlo k mnoha soubojům o hodnotné dárky, ale o ty bezcenné se nikdo nerval.

 

Bioložka Maria Albo, která projekt vedla, vysvětlila: „Evoluce přinutila samce, aby se stali podvodníky a naučili se pracovat se složitými rovnicemi. Najít vhodný dárek stojí samečka spoustu energie, proto se někdy uchylují k podvodu – místo cenného daru přinesou náhradu. A doufají, že jim to projde.“ Ti, kdo investují do shánění dárku, mají šanci kopulovat v ideálních podmínkách; samci, kteří se spokojí s podvodem, získají šanci ke kopulaci, ale kratší – a tedy s menší šancí přivést na svět potomstvo. Ti, kdo přijdou zcela bez daru, mají šanci rozmnožit se téměř nulovou. Vědkyně pokračuje: „Samice se samčím trikům přizpůsobily a naučily se odhadovat cenu dárku. Ale podle počtu oplodněných vajíček je vidět, že samčí strategie zaměřená na podvod, je přesto velice úspěšná.“

Nepřipomíná vám to trošku lidské chování?

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články