Po hladině jezera Pitch Lake se můžete projít. Opravdu. Není v něm totiž voda, ale asfalt

Opravdový unikát, něco, čemu se těžko věří. Jezero plné asfaltu? Ano, jedno takové najdete v ostrovním státě Trinidad a Tobago.

Zdroj: Atlas Obscura / Bestourism.com / Wikipedia

Někdy je jeho povrch hedvábně jemný, jindy porézní a houbovitý. Působí jako tekutý písek, jen praskliny na povrchu prozrazují vodu, která se pod svrchní vrstvou skrývá. Podobně jako led ukrývá nezmrzlou vodu a svírá ji pod pod povrchem.

Místo vody asfalt

Jezero se jmenuje Pitch Lake a jeho jméno není žádnou metaforou. Je skutečně asfaltové (angl. pitch označuje asfalt, dehet nebo smůlu). Většinou je asfalt tuhý a dá se po něm chodit - to je také jednou z hlavních příčin množství návštěvníků, kteří se podobně Ježíš chtějí projít po hladině.

Jezero najdete v ostrovním státě Trinidad a Tobago v Karibském moři (konkrétně na ostrově Trinidad). Většina povrchu Trinidadu je tvořena roponosnými sedimenty. Ale nepředstavujte si toto místo jako po ropné katastrofě. Při pobřeží se rozkládají bažiny a najdete tam na velké části ostrova Trinidad deštný prales.

 

Pitch Lake je vlastně pánev, do které stéká jak voda, tak asfalt. Jezero je tvořeno z mnoha vrstev nafty, jílu a směsi vody s blátem a je považováno za největší přírodní zdroj asfaltu na světě. Zdrojem nafty je podloží v hloubce asi 90 metrů - zde vyvěrají asfaltovými žilami prameny, které se nahoře smísí s vodou a blátem v onu pozoruhodnou směs. Pitch Lake je jedno ze tří asfaltových jezer na světě, jeho původ ale není dosud jednoznačně popsán. Další asfaltové jezero se jmenuje Guanoco a najdeme ho ve Venezuele; a asfaltové jámy La Brea můžete spatřit v Los Angeles ve Spojených státech.

Průzkumy pozoruhodného jezera probíhají už od 16. století. Nejdůkladněji bylo asfaltové jezero zkoumáno v roce 1989 - cílem bylo podrobněji poznat jeho složení nebo hustotu. Geologům se podařilo zpřesnit rozlohu (zhruba 40 hektarů) a hloubku jezera (kolem 75 metrů). V jezeře byly objeveny známky života.

 

Asfaltová legenda

Vznik jezera Pitch je, a není divu - jak si totiž vysvětlit nevysvětlitelné -, spojen s místní legendou. Ta vypráví o dávném válčení mezi kmeny. Jeden z kměnů zvítězil a na oslavu svého triumfu příslušníci tohoto kmene snědli všechny kolibříky (tito ptáci byli pro ně posvátní). A Bohové se na ně za to rozhněvali a vytvořili toto jezero, které celou indiánskou vesnici zaplavilo.

Masy asfaltu jsou "živé", neustále se pohybují, a tak už daly nahlédnout do světa, který se pod jezerem skrývá - pozůstatky fauny a flory, kterou před tisíci lety pohltila načernalá hmota.  

Zdroj: Atlas Obscura / UP v Olomouci
FOTO: Atlas Obscura / Wikipedia / www.bestourism.com

 

 

 

 

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články