Praha v květnu zažije den plný inspirace s TEDx

V sobotu 25. května se v Praze uskuteční již čtvrtý ročník inspirativní konference TEDxPrague, která je založená na principech světoznámé konference TED.

Praha v květnu zažije den plný inspirace s TEDx
Praha v květnu zažije den plný inspirace s TEDx
Zdroj: archiv

V sobotu 25. května se v Praze uskuteční již čtvrtý ročník inspirativní konference TEDxPrague, která je založená na principech světoznámé konference TED. Celodenní program pražského TEDxu se letos bude nést v duchu „Přes hranice" a nabídne pestrou směs domácích i zahraničních řečníků.

Prodej vstupenek se spustí ve středu 10. dubna od 12 hodin na www.tedxprague.cz.

Historie českého TEDx se začala psát před šesti lety. První TEDxPrague se konal v roce 2009 a za jeho organizací stojí jména jako Nikola Rafaj nebo Petra Hubačová, kteří jsou dnes známí svým napojením na českou start-upovou scénu. Do letošního roku se konalo téměř 6 500 lokálních TEDX konferencí na téměř 1 800 místech po celé světě. Všechny konference mají společné jedno – sdílí myšlenky, které jsou hodné k šíření.

Ivana Málková, řečník loňské konference říká: „TEDxPrague mi přinesl novou zkušenost s formou sebeprezentace, zajímavá setkání s novými lidmi a zážitek vzájemného propojení.“

Široké spektrum řečníků z domova i ze světa Celodenní konference bude letos plná zvučných jmen. Z domácích jmen nebude chybět známý Michal Horáček nebo český fyzik Tomáš Tyc, který se podílel na návrhu neviditelného pláště. Ze zahraničních hostů vystoupí Amy Singh, která se ve čtvrté třídě základní školy rozhodla vyrobit si vlastní čokoládu, dále pekař a bývalý srbský voják za války v Kosovu Zoltán Dani nebo londýnský guerillový zahradník Steve Wheen, podle kterého je každá puklina k něčemu dobrá. Jména všech řečníků jsou zveřejněna na www.tedxprague.cz.

#video|5662842#

Novinkou letošní konference je také nové místo konání. TEDxPrague se letos odehraje v hale Na Folimance v pražských Nuslích, která pojme až tisíc diváků. „V loňském roce jsme prodali vstupenky bezmála během 50 minut, což je pro nás jasný signál, že konference si našla své diváky. Zajímavé myšlenky chceme sdílet s co nejvíce lidmi, a proto jsme se rozhodli letos navýšit počet míst až na téměř tisíc a podobně jako loni chceme zrealizovat i živý přenos," řekl Petr Maňas, jeden z organizátorů TEDxPrague.

Ochutnávka o měsíc dříve – TEDxSalon 23. dubna

Podobně jako v minulém roce se mohou fanoušci těšit na českou ochutnávku ještě před samotnou květnovou konferencí. V úterý 23. dubna se v Národní technické knihovně v Praze uskuteční druhý ročník dalšího TEDx formátu – TEDxPragueSalon.

„Aby české myšlenky hodné šíření nevyrážely do světa jen nárazově najedou ve velkém množství, zahájili jsme tradici menších opakovaných setkání v duchu TED,“ vysvětluje Samuel Titěra, jeden z organizátorů TEDxPragueSalon. V Ballingově sále se můžete od 18 hodin setkat se čtyřmi českými řečníky, kteří netradičně představí tématiku experimentů z různých stran.

Více informací k řečníkům najdete na www.tedxprague.cz/tedxpraguesalon.

Související články