Poznejte svět na Týdnu vědy a techniky

Položili jste si někdy otázku, proč listy na podzim žloutnou? Anebo jak dlouhý je světelný rok? Jaký kmitočet má komorní „a“? Která chemická sloučenina se skrývá pod názvem otrušík? Co jsou to nanomateriály? Jak se použije matematika při archeologickém průzkumu nebo ve vašem MP3 přehrávači?

Poznejte svět na Týdnu vědy a techniky
Poznejte svět na Týdnu vědy a techniky
Zdroj: archiv

Vstup zdarma!

Život nám předkládá mnoho otázek. Věda umožňuje nacházet na otázky odpověď. S vědou a vědci můžete nahlédnout do tajů mikrosvěta, zavítat do samého nitra sopek, pohlédnout do vzdálených koutů naší sluneční soustavy, ale i rozkrýt tajemství DNA.

To vše a mnohem víc je připraveno pro návštěvníky vědeckého festivalu Týden vědy a techniky. V rámci pestrého a zajímavého programu mají školáci, studenti i široká veřejnost možnost poznat, jak se dělá věda. Festival nabízí rozmanitou škálu popularizačních přednášek, výstav, promítání filmů, vědeckých kaváren, seminářů, workshopů, prezentací, exkurzí a vědeckých experimentů.

Zájemci o nejnovější trendy v oblasti vědy si přijdou na své. Budou si moci osobně pohovořit s význačnými vědci, a také si poměřit své znalosti s nejchytřejším počítačem světa. Ani příznivci techniky nepřijdou zkrátka, k vidění bude i opravdová závodní formule a také elektromobil.

Nejen Praha!

Letošní, jedenáctý ročník festivalu se bude konat v každém krajském městě a na mnoha dalších místech České republiky. Největší část programu se odehrává v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Ostravě, a to od 1. do 11. listopadu 2011. Přijměte pozvání na jedenáct dnů zasvěcených popularizaci vědy. A pokud nebudete moci přijít osobně, podívejte se alespoň na některou z on-line přednášek na www.tydenvedy.cz.

 

 National Geographic doporučuje:

1) Kmenové buňky a regenerativní medicína: (2. listopadu 2011 v 11 hodin, budova Akademie věd ČR na Národní třídě)

Přednáška se bude týkat oblasti regenerativní medicíny, ve které hraje významnou úlohu použití kmenových buněk jak původu embryonálního tak především kmenových buněk z dospělého jedince. Terapii kmenovými buňkami je nutné kombinovat s tkáňovými náhradami, mezi které patří např. hydrogely a nanovlákna.

2) Identifikace lidských pozůstatků forenzními antropology: 1. listopadu 2011, Praha, přednáška, svět vědy, kriminalistika 
Forenzní antropologové se setkávají často s hrůznými nálezy zohavených lidských těl. Příčiny mohou být různé - hromadná neštěstí, exploze, požár, pachatel vraždy, který chtěl zastřít identitu oběti, nekrofilní a kanibalské praktiky či rituály.

3) Věda a umělý život: 2. listopadu 2011 v 11 hodin,  Muzeum Policie ČR, Ke Karlovu 1, Praha 2

Umělý život je oblast informatiky zkoumající abstraktní projevy života a evoluce pomocí matematických postupů a softwarových simulací. V přednášce ukážeme klasické výsledky o sebereplikujících se celulárních automatech a o simulacích jednoduchých organismů využívajících technik genetického programování a umělých neuronových sítí. Zmíníme i nedávné pokusy simulovat výpočty a reprodukci pomocí biologické DNA a hardwarových prostředků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články