Před 90 lety přeletěla jako první žena Atlantik. 9 let nato zmizela beze stopy

Odvážná a krásná, taková byla Američanka Amelia Earhart, v červnu 1928 překonala Atlantský oceán, tehdy ještě jen jako cestující v letadle pilotovaném Wilmerem Stulzem. To byl jen začátek její velké kariéry v oblacích.

Zdroj: Profimedia.cz

O dva roky později překonala rychlostní rekord v ženském létání, když letěla rychlostí asi 290 km/h. V roce 1932 se stala první ženou, která Atlantik přeletěla sama.

Letectví bylo teprve v plenkách, technické závady na denním pořádku, nic z toho jí ale nezabránilo lámat rekordy. Když se jí novináři ptali, proč vlastně létá, odpovídala: „Protože mě to baví.“

V roce 1937 – na oslavu svých čtyřicátin – se Amelia vydala na leteckou cestu kolem světa. Netušila, že je to její poslední let. Nedaleko cíle, kdy zbývalo překonat poslední čtvrtinu cesty, letadlo beze stopy zmizelo.

Tehdejší americký prezident Roosevelt spustil záchrannou akci do té doby nevídaných rozměrů. Po ztracené pilotce pátralo 3000 lidí, 66 letadel a 4 lodě. Bez úspěchu.

Její zmizení se stalo dlouho nevyřešenou záhadou. Letos v březnu přišli vědci z University of Tennessee s novou teorií, že Amelia havarovala a zemřela na tichomořském ostrově Nikumaroro. Usoudili tak na základě nového přezkoumání údajů o kostech nalezených na ostrově v roce 1940.

Mohlo by vás zajímat:

Související články