Proč je 2. červenec Světovým dnem UFO?

V podvečer 2. července 1947 lidé z města Roswell zpozorovali neidentifikovaný létající objekt, který mířil směrem na severozápad. Jeho následná havárie navždy změnila příběh pátého největšího města v Novém Mexiku.

Zdroj: Profimedia.cz

Na druhý den ráno, 127 km odtud ve směru letu, našel rančer William Brazel se synem a dcerou na svojí farmě rozptýlené trosky a upozornil na to místního šerifa.

Šerif Wilcox se spojil s majorem Jessem A. Marcelem z letecké základny pozemních sil v Roswellu. Následně byl rančer William Brazel oficiálně na několik dní uvězněný a bylo mu řečeno, že s ohledem na bezpečnost státu nemá o věci s nikým mluvit.

8. července 1947 letecká základna Roswell zveřejnila zprávu: "Letiště pozemních sil v Roswellu s potěšením oznamuje, že ve spolupráci s jedním místním rančerem a šerifovým úřadem v Chaves County získalo jistý disk."

Později v ten samý den už byla vydána "opravná" zpráva, že nešlo o létající talíř, ale meteorologický balon. Vysílání stanice Roswell o případu přebrala i rozhlasová síť ABC News, která zprávu v mírně pozměněné podobě také odvysílala. Při dotazech směřujících na armádu, se veřejnost nic nedozvěděla.

Od té doby je Roswell kolébkou všech ufologů. Ve městě najdete muzeum, který mapuje roswellskou událost. Nechybí dobové dokumenty, fotografie a důkazy, které se týkají údajné kosmické katastrofy.

Existence UFO je dodnes silně diskutovaným tématem mezi nadšenci a vědci. 2. červenec byl však vyhlášen Světovým dnem UFO. V Česku však moc příznivců nemá.

Mohlo by vás zajímat:

Související články