Režisér Cameron se chystá do největší mořské hlubiny. Pro National Geographic

Filmový režisér James Cameron se chystá ponořit do nejhlubšího podmořského místa, tedy jedenáct kilometrů na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu.

Režisér Cameron se chystá do největší mořské hlubiny.  Pro National Geographic
Režisér Cameron se chystá do největší mořské hlubiny. Pro National Geographic
Zdroj: archiv

V úterý se již tvůrce Titaniku a Avataru stal rekordmanem v nejhlubším sólo ponoření ve speciální jednomístné ponorce, uvedla americká společnost National Geographic, která se na Cameronově projektu podílí. 

Kanadský režisér navrhl ponorku Deepsea Challenger, kterou nechal vyrobit v Austrálii. V úterý jí vyzkoušel u pobřeží Papuy-Nové Guineje, kde v ní sestoupil do hloubky 8,2 kilometru, a překonal tak rekord v sólovém sestupu. Během několika týdnů a po dalších testech se chce sedmapadesátiletý filmař ponořit na Challenger Deep v Mariánském příkopu, které je podle posledních měření 10 994 metrů pod hladinou Tichého oceánu. Poprvé a naposledy sem sestoupili v lednu 1960 ve speciálním batyskafu Trieste Američan Don Walsh a švýcarský oceanograf Jacques Piccard. 

Šest hodin v hlubinách

Cameron hodlá na Challenger Deep strávit šest hodin a chce nasbírat vzorky ze dna a také filmovat za pomocí 3D kamer s vysokým rozlišením. Hlubinu, kam nedopadá sluneční světlo, bude osvětlovat dva a půl metru dlouhý pás reflektorů. "Podmořské příkopy jsou poslední neprozkoumanou hranicí planety," řekl Cameron, který je znám svou vášní pro oceány (v Titaniku použil záběry z ponorek). 

"Když jsme se tam ponořili, mysleli jsme si, že vědci se na dno Mariánského příkopu vrátí během dvou let," řekl stanici BBC Walsh. "Takže jsem rád, že to Cameronův tým podniká," dodal. Vědci nicméně zkoumají mořské hlubiny ponorkami bez lidské posádky. Biologové byli překvapeni nejrůznějšími formami života v hlubinách oceánů, zatímco geologové se domnívají, že takový výzkum ukáže, jak mořské příkopy ovlivňují zemětřesení a změnu klimatu, uvedla BBC. 

Žijí tam ryby?

Cameron doufá, že by jeho sestup mohl přinést odpověď i na některé nejzákladnější otázky, například, zda v největších hlubinách žijí ryby. Žádná robotická ponorka rybu v Mariánském příkopu nezaznamenala, i když jeden z členů posádky Trieste se domnívá, že ji tam zahlédl. 

Cameronova úzká ponorka je sedm metrů "vysoká", protože ve vodě má vertikální polohu a Cameron v ní stojí. Sestup by mu měl trvat hodinu a půl. Po šesti hodinách na Challenger Deep by měl stoupat zhruba stejně dlouho. Trieste sestupoval pět hodin, na dně byl asi 20 minut a vystupoval na hladinu tři hodiny. 

Podívejte se na video:

 

Pro Camerona to ale příliš pohodlné nebude. Během celé doby si nebude moci v omezeném prostoru protáhnout ruce ani nohy, i když se bude muset převléknout. Když se na hladině příklop ponorky uzavře, tak je to uvnitř jako v sauně, líčil své zážitky Cameron, který začal svůj úterní sestup v tričku a krátkých kalhotách. Pak se postupně oblékal, protože teplota klesala k bodu mrazu. Expedici na nejhlubší místo oceánů organizují i další dvě celebrity - britský magnát Richard Branson a Eric Schmidt ze společnosti Google. 

FOTO a více informací na http://deepseachallenge.com/

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články