Sonda Curiosty na Marsu našla organické molekuly. Důkazem života však nejsou

Vozítko Curiosity nejspíš našlo na Marsu jednoduché organické molekuly, které jsou důležitým předpokladem pro vznik života.

Sonda Curiosty na Marsu našla organické molekuly. Důkazem života však nejsou
Sonda Curiosty na Marsu našla organické molekuly. Důkazem života však nejsou
Zdroj: archiv

Během konference na římské univerzitě La Sapienza to podle agentury ANSA řekl George Elachi, vedoucí kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů Jet Propulsion Laboratory (JPL), které misi Curiosity řídí.

Elachi zároveň uvedl, že jde o předběžná data, která je teprve potřeba ověřit. Právě nález organických molekul by mohl být oním "dějinným objevem", o němž už minulý týden bez dalších podrobností informoval vědecký šéf kosmické mise John Grotzinger.

Slibný objev, nebo přehnané naděje?

Curiosity má za sebou zřejmě první významný objev. Kolik jich ještě bude? Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) chce veřejnosti své nové poznatky oficiálně prezentovat až začátkem prosince. Ačkoli Grotzingerův výrok vyvolal obrovský zájem médií, která ihned začala o podstatě objevu spekulovat, další členové vědeckého týmu nadšení novinářů krotili. Také Elachi v Římě řekl, že očekávání vzhledem k čerstvému nálezu na Marsu jsou "přehnaná".

Kdyby vědci nález organických molekul potvrdili, jednalo by se o významný, ale nikoli převratný objev. Takové molekuly už dříve ve vesmíru odhalili astrobiologové pomocí teleskopů. Nález organických molekul nijak přímo nesouvisí s existencí života a nedokazuje jej. Molekuly jsou ale předpokladem pro jeho vznik, protože například složitější aminokyseliny jsou základem všech živých organismů.

Vozítko Curiosity, vyrobené v USA nákladem 2,5 miliardy dolarů, přistálo na povrchu rudé planety počátkem letošního srpna. Za poslední měsíce už mimo jiné analyzovalo například vzorky hornin a našlo důkaz, že na Marsu byla v dávné minulosti tekoucí voda.

Úvodní foto: NASA/JPL-Caltech

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články