Stane se Česko arktickou velmocí? Polární ekologové tam hledají budoucnost

Česká republika se nyní může podílet na výzkumu Arktidy ve větší míře, než tomu bylo doposud.

Stane se Česko arktickou velmocí? Polární ekologové tam hledají budoucnost
Stane se Česko arktickou velmocí? Polární ekologové tam hledají budoucnost
Zdroj: archiv

Zaručuje jí to účast Centra polární ekologie při Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v prestižní mezinárodní komisi International Arctic Science Committee, která svého nového člena přijala před několika dny v Montrealu. Arktida by kromě výzkumu mohla v nejbližších letech nabídnout České republice i nové hospodářské možnosti, řekl dnes novinářům vedoucí centra polární ekologie Josef Elster.

Nevídané možnosti

"Můžeme se podílet na výzkumech na území, které se celosvětově rychle mění. Arktida se odledňuje a dochází tam k odtávání," uvedl. Čeští vědci a studenti už v minulých letech na řadě expedicích v Arktidě prováděli například výzkum sinic nebo parazitů. Centrum polární ekologie na Jihočeské univerzitě je zodpovědné za Českou republiku za výzkum a vzdělávání v arktických oborech. Čeští studenti a také vědci mohou využívat pro expedice na Arktidě norskou základnu na pobřeží Svalbard. Tam každoročně pracuje zhruba 50 českých vědců a studentů.

Podle Elstera nyní centrum usiluje o to, aby si v této oblasti vybudovalo vlastní výzkumnou stanici. "Přinášíme studentům obor, který se zabývá výzkumem neživé přírody. A tomu se dá nejlépe věnovat právě na Arktidě," řekl.

Elster dodal, že tato oblast nabízí i velké hospodářské možnosti. Arktida poskytuje velké zdroje různých komodit a například Norsko už v její blízkosti několik let těží ropu. "Se změnou klimatu se hospodářská činnost bude rozrůstat na další části Arktidy a bylo by jen dobře, pokud by se do tohoto procesu zapojovali i čeští průmyslníci," uvedl Elster. 

 

FOTO: Isifa
 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články