Švédská "Atlantida" se skrývala 16 metrů pod hladinou Baltu

Artefakty staré 11 000 let dokládají existenci poměrně velké osady na švédském pobřeží, kterou pohltilo Baltské moře. Média objev označila jako švédskou Atlantidu s odkazem na Platóna, který kolem roku 9600 př. n. l. situoval zánik dávné civilizace, která chtěla ovládnout svět.

Švédská "Atlantida" se skrývala 16 metrů pod hladinou Baltu
Švédská "Atlantida" se skrývala 16 metrů pod hladinou Baltu
Zdroj: archiv

V tomto případě jde však o pozůstatky osady lovců z doby kamenné v písečné zátoce Hanö v oblasti Skåne. Velmi dobře zachované pazourkové nástroje, zvířecí rohy, provazy, harpuny vyřezané ze zvířecích kostí a kosti pravěkých zvířat, která vymřela v pozdním středověku mimo jiné dokládají, že šlo zřejmě o místo se stálým osídlením.

Mapa oblasti nálezu

Ve skutečnosti totiž tyto cenné artefakty pocházejí z pravěké skládky.

"Jsou to předměty ze dřeva, parohů a jiné nástroje, které tehdy prostě vyhodili," komentoval objev pro místní média vedoucí výzkumu Björn Nilsson, profesor archeologie na Södertörnské univerzitě. O uchování se postaraly sedimenty vznikající při rozkladu rašeliny.

Díky tomu se uchovaly i pozůstatky dřevěných a jiných předmětů z organických materiálů, které většinou na souši v běžných podmínkách podlehnou zkáze. Proto je tento objev - nejen pro Švédsko - významný.

Avšak přestože média sice mluví o Atlantidě, podle Nilssona nešlo o žádné město ani vesnici. Nicméně byla zde zřejmě dlouhodobě obývaná lovecká osada.

"Pravděpodobně jde o jedno z nejstarších osídlení ve skansku a možná v celém Švédsku," uvádí Nilsson. Jeho tým nyní pátrá po pohřebišti.   

 

O hledání a nalézání Atlantidy si můžete přečíst také:

Související články