Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní

Během 168 hodin se stane spousta úžasných, děsivých i fascinujících věcí. Podívejte se na to, co se stalo zajímavého minulý týden.

Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Zdroj: archiv

Vždy v neděli vám přinášíme výběr nejlepších fotografií uplynulého týdne. Měla by to být především neobvyklá témata, o kterých se médiích nepsalo – a které se někomu podařilo zajímavých nebo netradičním způsobem vyfotografovat.

Podívejte se na fotografie z minulého týdne

Pondělí: Hořící Colorado

Fotografie zachycuje požáry, které zachvátily americké Colorado (Waldo Canyon, Colorado Springs). Hrozivě vypadající oheň a kouř pozorovalo mnoho lidí, protože dosud nebylo možné cokoli vidět kvůli přísným bezpečnostním opatřením a evakuacím z nebezpečných míst. .

 

Úterý: Malá sovice sněžní

Fotografie zachycuje jedno ze tří mláďat sovice sněžní (Bubo scandiacus) v zoo v německém Hannoveru. Mláděti jsou 4 týdny a plně samostatné bude už zanedlouho. 

 

Středa: Jaderní krokodýli

Ohroženým krokodýlům americkým (Crocodylus acutus) pomohla k přežití docela nevšední věc - stavba jaderné elektrárny Turkey Point Nuclear Power Plant na Floridě. Krokodýl americký patří mezi největší svého druhu a na americkém kontinentě je bezkonkurenčně největším. Bohužel je však na tomto území téměř vyhuben. Od začátku 20. století začalo docházet k jeho vymírání - vlivem intenzivního lovu, ztrátou prostředí a urbanizací. Okolo roku 1970 se odhadoval jeho počet zhruba stovku jedinců. Začal být chráněn zákonem a situaci navíc pomohla (již zmíněná) stavba jaderné elektrárny. Krokodýli si totiž oblíbili chladící kanály v jejím areálu. O vzácná zvířata se vzápětí začali zajímat i biologové, snažili se je chránit a monitorovat jejich populaci.

Osamělý George z Galapág zemřel. Vzácný želví samec se dožil 100 let

Na jaře projíždějí biologové na loďkách kanály (v celkové délce kolem 270 km), musejí to dělat v noci, aby zvířata nerušili. Svítí na hladinu a podle odrazu světla z očních panenek poznávají místa, kde se zdržují. V létě pak tato místa kontrolují a chytají mláďata. Měří jejich čelisti, velikost hlavy a délku těla, a nakonec je označí mikročipem. Poté je vrátí na místo, kde se vylíhla. Fotografie zachycuje Joea Wasilewskiho, jak do kanlu vrací zkontrolované mládě.

Tito krokodýli mají speciální žlázy u kořene jazyka, a ty mu pomáhají vylučovat z těla přebytečnou sůl, takže jsou životu ve slané nebo poloslané vodě výborně přizpůsoben.

 

Čtvrtek: Práce v řetězech

Snímek zachycuje vězenkyně, jak se ráno ve vězení Estrella v Arizoně v Phoenixu shromažďují před cestou do práce. Práce skupiny vězňů spojených řetězi byla od roku 1955 v Americe zakázána, ale v okrese Maricopa, kam spadá i město Phoenix, obnovili tuto formu trestu v roce 1995.

 

Pátek: Vodní elektrárna z ptačí perspektivy

Snímek zachycuje vodní elektrárnu Shuikou v čínské provincii Fujian. Přehrada upouštěla vodu z řeky Ming Jiang, jejíž hladina stoupla po dlouho trvajících a vydatných deštích v této oblasti.

 

Sobota: Potápění v ráji

Fotografie zachycuje dívku, jak plave u korálových útesů u ostrova Utila v Karibiku. Tento ostrov je jednou z nejlepších míst na sportovní potápění na světě. Je součástí druhého největšího komplexu korálových útesů na Zemi.

 

Neděle: Zázračné mládě nosorožce

Snímek zachycuje mládě nosorožce sumaterského se svojí matkou v národním parku Way Kambas v Indonésii.
Chovatelé v zoo tuto událost pořádně oslavili, protože jde o vzácný okamžik. Mládě narozené 23. června je jedním z pouhých 5 dosud známých novorozeňat narozených v zajetí. Nosorožec sumaterský je nejmenší a druhý nejvzácnější nosorožec na světě. Je loven hlavně pro své rohy. Současný počet žijících nosorožců sumaterských se pohybuje jen kolem 300 kusů.

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články