Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní

Během 168 hodin se stane spousta úžasných, děsivých i fascinujících věcí. Podívejte se na to, co zajímavého se stalo minulý týden.

Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Zdroj: archiv

Vždy v neděli vám přinášíme výběr nejlepších fotografií uplynulého týdne. Měla by to být především neobvyklá témata, o kterých se v médiích nepsalo – a která se někomu podařilo zajímavých nebo netradičním způsobem vyfotografovat.

Podívejte se na snímky z minulého týdne. Minipříběhy z celého světa

Pondělí: Boj proti establishmentu

Fotografie s maskovanými protestujícícmi vznikla ve Španělsku při demonstracích, které zemí otřásaly. Protestující zachycení na snímku jsou zaměstnanci koncernu Telefónica a fotograf je zachytil na ulici v Barceloně před budovou, kde mělo vedení zasedání ve středu 21. listopadu. Lidé protestovali hlavně proti úsporným opatřením

 

Úterý: Plastové ryby velké jako dům

Sochy obrovských ryb na snímku Arta Seitze jsou vyrobeny z vytříděného plastu. Jsou vystavené ve Fort Lauderdale v americké Floridě.

  

Středa: Z očí do očí

Sokolník Christopher Kapral předváděl své kousky s kání Harrisovou, když se fotografu Macieji Kulczynskému podařilo vyfotografovat krásného dravce z toho nejlepšího úhlu - tváří v tvář. Při pohledu na fotografii máte pocit, že se vám káně každou chvíli zabodne do obličeje.

Káně se používají k vyhánění jiných ptáků v různých veřejných prostorách - tento snímek je například ze stadionu v polské Vratislavi. Přítomnost dravce je hrozbou pro ostatní ptáky, kteří si tak v místě nestaví hnízda a neničí a neznečišťují trávník.

Jiná fotografie káně Harrisovy vyhrála prestižní fotosoutěž: Vítězné fotografie přírody podle časopisu National Wildlife.

 

Čtvrtek: Velbloudi, kam oko dohlédne

Velbloudí trh v Puškaru patří k jedněm z největších. Každoročně se na místo sjíždějí majitelé i kupci velbloudů a dobytka, bývají jich tisíce. Podívejte se, jak vypadá největší velbloudí trh v Africe.

 

Pátek: V objetí s posvátnou vodou

Magický snímek Rafiqa Maqboola zachycuje náboženskou oddanost a sepětí s přírodou - vše na jediném záběru. Hinduistka při náboženském rituálu jako by se vpíjela do vody. Věřící se modlí při západu slunce během oslav Chhath Puha, při kterých se uctívá slunce.

 

Sobota: Favely

Slumy, chatrče nebo favely (portug.) jsou symbolem chudinských čtvrtí po celém světě. Jsou pokaždé jiné, a přesto stejné. Slum na snímku se nachází v Sao Paulu v Brazílii a jmenuje  se Paraisopolis. V listopadu bylo během vlny násilí zavražděno asi 170 lidí. Favely začaly vznikat od 18. století a jsou od začátku spojovány s velkou kriminalitou. Pravda je však taková, že většina obyvatel nemusí mít s kriminalitou nic společného a žije tak, jak musí, a nic jiného jí nezbývá. V Brazílii se to týká 6 % obyvatel.

 

Neděle: Láska mezi vážkami

Vážka černořitná (Orthetrum cancellatum)  v hmyzím světě patří mezi nejschopnější letce a mají nejdokonalejší zrak. Snímek je zachycuje při páření, které má velmi zajímavý průběh: samci totiž mají 2 kopulační orgány (jeden na sperma - ten má na samém konci zadečku - a druhý - umístěný někde mezi 2. a 3. článkem - používají při samotné kopulaci.

Před rozmnožováním musí samec sperma dopravit do druhotného orgánu mezi 2. a 3. článek a pak nastává akrobacie - chytí samičku za hlavu a ta se stočí koncem zadečku k druhotnému pohlavnímu orgánu. Pokud je ale samička už oplodněná jiným samcem, tak jí následně musí druhý samec spermie z pohlavního otvoru odstranit - používá k tomu bičík na konci penisu.  

 Čtěte náš SPECIÁL Sex ve světě zvířat

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články