Úniková rychlost tučňáka. EXKLUZIVNĚ PRO NG

Tučňáci císařští jsou na zemi nemotorní, v moři se však pohybují snadno a rychle. Vědci nyní objevili tajemství jejich rychlosti.

Zdroj: archiv

Když tučňák císařský plave ve vodě, je zpomalován třením svého těla a vody, a udržuje tak maximální rychlost zhruba mezi 1,2 až 2,7 metru za sekundu. Avšak v krátkých prudkých výpadech může rychlost zdvojnásobit až ztrojnásobit, když z peří uvolní vzduch ve formě drobných bublinek. Ty snižují hustotu a viskozitu vody kolem jeho těla, zmenšují tření a umožňují mu dosahovat rychlostí, které by jinak nedokázal vyvinout. (Dodatečnou výhodou tohoto zvýšení rychlosti je možnost vyhnout se predátorům, například tuleňům leopardím.)

Klíčem k této dovednosti tučňáků je jejich peří. Jako ostatní ptáci i tučňáci císařští se umějí načechrat a vytvářet si na těle vzduchovou izolační vrstvu. Avšak zatímco většina ptáků má peří v řadách, mezi nimiž je holá kůže, kůže tučňáků císařských je peřím pokrytá hustě a rovnoměrně. A jelikož každé pero má ve spodní části drobná vlákénka - o průměru jen asi 20 mikrometrů, což je méně než polovina šířky tenkého lidského vlasu - vzduch se v této jemné spleti chmýří zachycuje a může být uvolňován jako mikrobublinky, které vytvářejí na povrchu tučňáčího peří kluzký povlak.

Vysvětlení tajemství tučňáků najdete v listopadovém čísle časopisu National Geographic.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články