Vánoce: svátky klidu, míru a masového zabíjení

Britové nám občas vyčítají přílišné vybíjení kaprů na Vánoce, ale u nich to zase na svátky odnesou krocani. Letos za ně Britové utratí přes 300 milionů liber.

Zdroj: archiv

Lidé si vánoční svátky představují jako dobu pohody a rozjímání. Většinou přitom z hlavy vytěsňují to, že kvůli tomu musí umřít miliony zvířat. České Vánoce jsou typické zabíjením kaprů - zemře kvůli nim 1,5-2 miliony ryb.  

Proč?

Všechny tyto zvyky jsou vlastně pozůstatky prastarých rituálů, v případě Vánoc slunovratu. Naši prapředkové tehdy obětovali božstvům dary, nejčastěji zvířata. Ty měly být přímluvou za to, aby se Slunce zase vrátilo zpět a skončila zima. Podobné rituály existovaly a existují prakticky ve všech kulturách. Například Sámové během slunovratu mažou dveře máslem, staří Inkové v Americe zase obětovali za návrat Slunce ptáky a lamy. 

Srovnejte dva miliony českých vánočních kaprů s vybíjením v cizině:

  • V USA zemře na den Díkuvzdání asi 65 milionů krocanů.
  • Ve Velké Británii zabijí na Vánoce 10 milionů krocanů. 
  • Muslimové pobijí během třídenního svátku íd al-adhá asi 100 milionů krav, ovcí a velbloudů. Maso z obětin však dostanou největším dílem chudí lidé.
  • Hinduisté zabijí 250 000 tisíc buvolů a koz během svátku Gadhimai. Děsivé je, že se tento obřad děje v jediném nepálském klášteře - tečou při něm doslova potoky krve.  

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články