Vesmírná pastva pro oči: Měsíc, Jupiter a Venuše se setkávají

Mimořádné setkání Měsíce s planetami Venuší a Jupiterem poblíž otevřené hvězdokupy Plejády (Kuřátka) a hvězdy Aldebaran v souhvězdí Býka je možné po letech v těchto dnech pozorovat nad západním obzorem.

Vesmírná pastva pro oči: Měsíc, Jupiter a Venuše se setkávají
Vesmírná pastva pro oči: Měsíc, Jupiter a Venuše se setkávají
Zdroj: archiv

Seskupení jasnějších vesmírných těles, alespoň planet a Měsíce, je podle Lenky Soumarové ze Štefánikovy hvězdárny dobře vidět po západu Slunce i na přesvětlené obloze ve velkých městech. 

Mimořádně jasná je Venuše, která je blízko Zemi. Podle Petra Sobotky z Astronomického ústavu Akademie věd má nyní vůbec největší jasnost, jaké může během roku dosáhnout. Měsíc dorůstá do první čtvrti, ve které bude v pátek 30. března. Dnes večer bude pouze 2,5 stupně od Venuše. Jednomu stupni odpovídají dva průměry Měsíce v úplňku. 

Na obloze nad jižním obzorem je možné pozorovat ještě další dvě planety, Mars a Saturn. Před 23:00 vysoko nad jižním obzorem kulminuje Mars v souhvězdí Lva. Dalekohledem je vidět bílá severní polární čepička. Saturn v souhvězdí Panny kulminuje 30 stupňů nad jihem až kolem 02:00, ale vidět je už před půlnocí. Má dostatečně rozevřené prstence, které je možné pozorovat dalekohledem. 

Podívejte se na animaci:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články