VIDEO: Samec mořského koníka porodil 1800 mláďat

Koníček mořský nazývaný i mořský koník je prazvláštní ryba. Nejen svým tvarem, ale také tím, že mláďata u něj rodí samec.

VIDEO: Samec mořského koníka porodil 1800 mláďat
VIDEO: Samec mořského koníka porodil 1800 mláďat
Zdroj: archiv

Fascinující video, které zachycuje mořského koníčka kuda při porodu, pořídili v akváriu v anglickém Hullu. Video je už trošku starší – původně vzniklo ke dni otců. Dívejte se a žasněte:

Mořští koníci jsou totiž výbornými otci, dokonce tak dobrými, že sami rodí živá mláďata. Asi deseticentimetroví koníčci se v létě vytřou, stejně jako jakákoliv jiná ryba. Pak ale samička naklade vajíčka do břišního vaku samce.  Táta je pak 3–5 týdnů chová uvnitř svého těla. Poté se líhnou v obrovském počtu; koníček kuda je schopen porodit až 1 800 mláďat! Dospělosti pak už dorůstají ve volné vodě… 

Když rodí samec

Na videu můžete pozorovat, co porod se samcem dělá: že se porod blíží, naznačuje jeho zrychlené dýchání a především změna barvy. Během několika sekund koníček výrazně zesvětlá – je to tím, že se jeho krev přelévá do důležitých míst. Když přijdou kontrakce, začne sebou koník zmítat, zjevně má velké bolesti. A pak to přijde: z břišní kapsy začnou po stovkách vystřelovat miniaturní mláďata. S každou kontrakcí jich samec uvolní několik desítek až stovek. 

Poté, co samec porodil, padá vyčerpaný ke dnu akvária. Ale to ještě neví, co ho čeká: na jeho slabost reaguje okamžitě samice, která se chce znovu pářit. A cyklus začíná pro k smrti unaveného samce znovu… 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články