Stroj umí přečíst mozkové vlny

Vědcům z Bostonu se podařilo s úspěchem vyzkoušet zařízení, které umí převést mozkové vlny na řeč. Dávají tak do budoucna naději lidem, kteří oněměli po mozkové mrtvici, nebo je postihla amyotrofní laterální skleróza (ALS), že budou schopni komunikovat s vnějším světem pomocí syntetického hlasu.

Stroj umí přečíst mozkové vlny
Stroj umí přečíst mozkové vlny
Zdroj: archiv
Geniální mozek Stephena Hawkinga je vězněm jeho těla

Zařízení bylo podle serveru Discovery News vyzkoušeno na šestadvacetiletém muži, který prodělal mozkovou mrtvici a zůstal kompletně paralyzován, tedy uzamčen ve svém těle, ačkoli jeho další duševní schopnosti zůstaly nedotčeny. Takto postižení pacienti komunikují s okolím jen velice komplikovaně pomocí pohybů očí.

Podobně uvězněn je i mozek jednoho z nejgeniálnějších současných teoretických fyziků Stephena Hawkinga, kterému kvůli ALS dnes trvá několik minut zformulování jednoduché věty a její převedení na řeč s pomocí počítače.

Nové zařízení je založeno na implantování elektrody do hloubky pěti milimetrů v oblasti mozku, centru řeči, kde se formulují slova. Po několika měsících nervové buňky prorostou do elektrody a vysílají detekovatelné signály.

Tato první fáze je poměrně jednoduchá, ale vývoj zařízení, které by dokázalo správně přešíst signály a odfiltrovat hojný šum na pozadí, trval řadu let.

"Všechny neurony neustále něco vysílají, ale existují proměny v četnosti signálů," vysvětlil podstatu vyvíjeného systému vedoucí výzkumného týmu Frank Guenther z Bostonské univerzity.

Elektroda signály zesiluje a převádí na radiové FM vlny, které se bezdrátově přenáší na cívky schované ve vlasech, které slouží jako antény. Poté se musí dekódovat a přévést na řeč, která se ozve z napojeného počítače.

První slova byly vlastně jen zlomky, hlásky, které se však syntetizovaly s rychlostí kolem 50 milisekund, což odpovídá běžné řeči.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články