Za pět let nebudeme chodit k doktorům. Budoucnost vypadá aspoň jednou růžově

Co myslíte, že nejvíc změní medicínu? Nové léky? Nedostatek financí z pojišťoven? Omyl, největší revoluci by mohly přinést počítače.

Za pět let nebudeme chodit k doktorům. Budoucnost vypadá aspoň jednou růžově
Za pět let nebudeme chodit k doktorům. Budoucnost vypadá aspoň jednou růžově
Zdroj: archiv

Spoustu trendů, které zřejmě už brzo změní tvář zdravotnického systému, shrnula studie švédské společnosti Ergonomidesign.

Budoucnost zdravotnictví zajímá každého. Ale jen málokdo se odváží odhadovat, jak by mohla vypadat. Švédské designérské studio Ergonomidesign představilo v listopadu 2009 na lékařském veletrhu v Düsseldorfu ukázku, jak si budoucnost malují oni. Vypadá velmi futuristicky, ale je plně dosažitelná s technologiemi, které už dnes existují a používají se v praxi.

Podle této studie budou stolní počítače za tři roky už jen trapným reliktem minulosti. Je to vidět už dnes – místo stolních počítačů se začínáme vybavovat tablety a chytrými telefony. Tyto přístroje mají čím dál více funkcionalit. Počítače se díky dotykovým displejům dostávají i do míst, kde bychom je asi příliš nečekali; mohou být integrované například do zrcadel ale i jakýchkoliv jiných ploch. Interakce s počítačem je tedy možná doslova na každém kroku. A protože je celý náš svět propojený sítěmi, není problém si informace mezi počítači vyměňovat.

Proč chodit k lékaři? 

Jednou z takových informací je i zdravotní stav. Autoři z Ergonomidesign se ptají: „Proč vlastně dnes chodit k lékaři?“ Rutinní návštěva doktora dnes vypadá asi takto: hodinové sezení v čekárně, desetiminutová prohlídka a vydání léku. Lékař většinou prohlíží a měří to stejné – teplotu, tlak, občas se podívá do krku nebo do oka. Moderní technologie ale budou mít už za pár let možnost všechny tyto informace změřit pomocí chytrého mobilu a pak je poslat k doktorovi.

Vyfotit si oči, to je možné už dnes, změřit teplotu a tlak je technicky relativně jednoduché. Měření nemusí být extrémně přesné, pro diagnózu přes telefon by měly stačit jen základní údaje. Pokud by se tato myšlenka dala nějak elegantně technicky převést do reality, ušetřili bychom spoustu času, který strávíme v čekárnách. A právě teď přichází Ergonomidesign.

S pomocí Microsoftu a designu 

Využili pro to dotekový systém Microsoft Surface. Tato technologie byla zvolená proto, že umožňuje nejsnadnější interakci – a taky dobře vypadá na propagačních videích. V budoucnosti by navíc mohl počítat biometrická data; stačilo by na něj položit ruku a přístroj by změřil všechny údaje. Přes stejné rozhraní by pak nemocný mohl zvolit, co s nimi udělat. Ergonomidesign navrhují, aby při jednoznačných diagnózách (je-li něco takového vůbec možné) software sám doporučil léčbu nebo alespoň odborné pracoviště. Microsoft Surface však také podle dotyku hned pozná, kdo ho právě používá. Uživateli tedy nabídne okamžitě i databázi jeho lékařů, jimž může data poslat. Místo, aby lékaři ztráceli čas měřením, velmi rychle jen data vyhodnotí.

Mnohem lepší by však podle Ergonomidesign bylo, kdyby měli lidé speciální přístroje, které by mohly zdravotní stav monitorovat neustále; v ideálním případě by výsledky měření posílaly na nějakou internetovou stránku, kde by se archivovaly. Každý by tak měl k dispozici kompletní lékařské záznamy, s nimiž by bylo stanovování diagnózy už hračkou. Tyto minipočítače přezdívané miniMe by samozřejmě komunikovaly s rozhraními jako je to od Microsoftu. 

Už to funguje 

Na výše zmíněném veletrhu Ergonomidesign předvedl funkční prototypy obou přístrojů; demonstraci si můžete prohlédnout na tomto videu. Vypadá to víc než zajímavě – taková budoucnost by se nám velmi líbila. 

 

Data, která miniMe naměřil, se dala zobrazovat na mobilních telefonech, ale především na Microsoft Surface. Ten pak sloužil lékaři k analýze a zpracování údajů – podle svědků vše působilo velice elegantně a rychle. Vývoj přitom trval jen pouhých 8 týdnů. 

Tento projekt se od té doby zdárně rozvíjí, miniMe například dostalo jednu z nejprestižnějších cen za design – IF Product Design Award 2012. 

FOTO a více informací: http://ergonomidesign.com

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články