Záhadný africký virus podobný SARS je spojen s netopýry, myslí si lékaři

Nový potencionálně nebezpečný vir podobný tomu, který byl před deseti lety původcem onemocnění dýchacího ústrojí SARS a zabil stovky lidí, je úzce spojený s netopýry, možná i s velbloudy, ovcemi či kozami.

Záhadný africký virus podobný SARS je spojen s netopýry, myslí si lékaři
Záhadný africký virus podobný SARS je spojen s netopýry, myslí si lékaři
Zdroj: archiv

Uvedla to zpráva, kterou zveřejnil britský státní zdravotnický úřad Health Protection Agency (HPA). Světová zdravotnická organizace zatím vychází z toho, že vir není snadno přenosný mezi lidmi.

Úřady v posledních měsících dosud identifikovaly dva potvrzené případy nakažení člověka nově zjištěným virem. Jeden muž zemřel v Saúdské Arábii a druhý stále leží v kritickém stavu v nemocnici v Londýně. Nový vir ale podle odborníků není tak nakažlivý jako je tomu u viru syndromu akutního respiračního selhání SARS.

Podle dosavadních poznatků nový vir není snadno přenosný mezi lidmi, řekl dnes v Ženevě mluvčí Světové zdravotnická organizace (WHO) Glenn Thomas. Zdůraznil, že analýzy pokračují a zatím nelze říci, o jak velkou hrozbu se jedná, protože se neví, jak se přesně šíří a zda se nezmění v ještě nebezpečnější formu.

Nebezpečí pro člověka?

Přímo na člověka podle všeho mohou nový vir přenášet netopýři, uvedl britský vědec Ralph Baric. Biologové podle něj budou sbírat vzorky dalších zvířat, která jako velbloudi, kozy a ovce žijí společně v početných stádech. "Pokud se prokáže přenos na člověka z jiných zvířat, objevíme asi mnoho dalších případů onemocnění," dodal Baric.

Virus SARS (syndrom akutního respiračního selhání) se objevil v roce 2002 v Číně. Po celém světě usmrtil 800 lidí, než se šíření nákazy podařilo zastavit.

Podle ředitele střediska pro infekce dýchacího ústrojí při Královské univerzitě v Londýně Petera Openshawa se v tuto chvíli nezdá, že by bylo třeba se kvůli novému viru znepokojovat. Stejný názor sdílí i německý epidemiolog Walter Haas. "Není neobvyklé, že nacházíme nové koronaviry. Nápadné ale je, že se v obou případech jedná o těžká onemocnění," řekl nedávno agentuře DPA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články