Video: Hroši zabijáci. Drsná rvačka dvou hroších samců o nadvládu

Dospělý samec hrocha váží až 1800 kg a jeho čelisti dokážou jediným skusem rozpůlit rybářskou loďku. Přestože jde o býložravce, patří hroši k nejnebezpečnějším tvorům planety - na africkém kontinentu zabijí okolo 500 lidí ročně. Jak to pak vypadá, když se pustí do zápasu mezi sebou?

Hroší souboj
Hroší souboj
Zdroj: Youtube

Hroši patří ve volné přírodě k nejobávanějším tvorům, nezahrává si s nimi ani krokodýl. Jejich agresivita vzrůstá zejména v jezerech a řekách, které považují za svůj domov. Na pevnině se chovají poměrně mírně, hledají potravu a na jiná zvířata neútočí. Jakmile se ale někdo přiblíží k jejich vodám, je zle.

NEJHORŠÍ LIDOŽROUTI V DĚJINÁCH: ZDIVOČELÍ LVI Z NJOMBE ZMASAKROVALI 1500 LIDÍ

Nijak přátelsky se hroši nechovají ani k sobě navzájem. Ve skupině je místo jen pro toho nejsilnějšího samce. Pokud se k němu chtějí připojit další, musejí respektovat jeho pravidla. To zásadní z nich nařizuje, že se samicemi se nesmí pářit nikdo jiný než on sám.

Čas od času se ovšem najde mladší samec, který se rozhodne stav věcí změnit a vyzve vůdce na souboj. Když v něm zvítězí, bude se moci ujmout vedení sám a získá samice pro sebe. Přesně tuhle situaci zachycuje jedinečné video:

Zdroj: Youtube

Na videu je vidět i rituál, v jehož rámci mladý hroch po zápase oznámí své vítězství otevřením tlamy a označkuje získané území vlastními exkrementy. Dává tím jasně najevo, kdo je tu odteď pánem. A co se stalo s poraženým? Nemějte o něj strach. Hroší kůže vylučuje ochrannou sekreci, která mu pomůže zhojit utržené rány. Je sice zlostí bez sebe a oslaben, ale krokodýla ještě klidně přepere.

VIDEO: BOJ NA ŽIVOT A NA SMRT. CHOBOTNICE PROTI LACHTANOVI. KDO ZVÍTĚZÍ?

Související články