ŠTÍTEK: dotace

Kateřinice, obecní úřad.
Čím žijí městečka či vesničky, které obvykle jen projíždíme? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Oblíbený seriál Deníku vás provádí obcemi na Valašsku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Ve čtvrtém díle se podíváme do Kateřinic.
48 fotografií

Jak se žije v Kateřinicích? Pojďte na návštěvu

Valašsko
Starostka Kokor Jana Habáňová
Obec Kokory má jednu zvláštnost. Každý rok sem přesně 11. listopadu dorazí svatý Martin na bílém koni, což je tradice, která v obci vznikla už před lety a těší se velké oblibě. I když bohatý společenský život v Kokorách kvůli koronavirové pandemii utichl a letos se dokonce nekonal ani vyhlášený myslivecký bál, starostka Jana Habáňová věří, že se situace do léta zlepší a místní si v polovině srpna užijí alespoň hodové slavnosti.
29 fotografií

Park i covidové hrkání. Stojíme za zastávku, zve do Kokor starostka

Přerovsko
Vizualizace původní vize domova pro seniory v Zahradní ulici v Bučovicích. Nakonec zůstala jen na papíře.
Důchodcům v Bučovicích na Vyškovsku a okolních obcích svítá nová naděje. Krajští radní schválili projektový záměr pro nový Domov pro seniory v Bučovicích. „Obsahem je vybudování zařízení s celkovým počtem padesáti lůžek na pozemku ve vlastnictví kraje v letech 2021 až 2023 za předpokladu, že získáme dotaci v Integrovaném regionálním operačním programu,“ vysvětloval radní Vladimír Šmerda.
3 fotografie

Nový domov pro důchodce v Bučovicích: kraj usiluje o dotaci, lidé bojují peticí

Vyškovsko
Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář (na snímku z 26. srpna 2020)
Státní zástupce zrušil trestní stíhání firmy Clever Management kvůli dostavbě penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. V tiskové zprávě to ČTK sdělil Lukáš Trojan, advokát prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Příslušný zákon o trestní odpovědnosti právnických osob nebyl podle něj v době údajného trestného činu účinný. Stíhání Mynáře pokračuje. Ten i nadále odmítá obvinění, že spáchal trestný čin.
15 fotografií

Stíhání firmy kancléře Mynáře se zastavilo. Zákon v té době ještě neplatil

Krimi
Starosta Jindřichova ve Slezsku Martin Korduliak..
Rozpočet Jindřichova byl v uplynulých letech postavený tak, aby bylo dost prostředků na investice. Od opravy bytových domů v majetku obce až po rekonstrukci bývalého Edenu na Společenský dům za 33 milionů. Kotlíkové projekty, hřiště nebo sportoviště znají snad všechny obce v okolí. Ale vize energetické samostatnosti a obecní fotovoltaické elektrárny? V tomto ohledu Jindřichov patří k průkopníkům.
9 fotografií

Starosta Jindřichova ve Slezsku má vizi obecní fotovoltaické elektrárny

Bruntálsko
Pětadvacet let nevyužívaný objekt bývalé vojenské ubytovny v Senožatech přetváří dělníci na Komunitní dům seniorů. Hotovo by mělo být ještě letos.
/FOTOGALERIE/ Vojáky vystřídají po delší pauze babičky a dědečkové. V řadu let nevyužívané vojenské ubytovně v Senožatech totiž roste Komunitní dům seniorů. „Byla by škoda, kdyby budova dál chátrala, alespoň ji někdo využije. Kdyby tam byly byty pro mladé lidi, tak by to bylo zase něco jiného. Na to by ale asi nebyly dotace, takže alespoň tu budeme mít důchodce,“ usmála se jedna z tamních obyvatelek Jana Dvořáková.
8 fotografií

Černá můra Senožat se mění na byty: z ubytovny vzniká Komunitní dům seniorů

Pelhřimovsko
Ulice Jižní v Kněževsi se dočká rekonstrukce.
Městys Kněževes plánuje po letech příprav konečně opravit nejdelší ulici na jeho okraji. Zatím dojde v Jižní ulici zřejmě pouze na rekonstrukci komunikace. Pokud by později přispěla další dotace, mohla by následovat i výstavba nových chodníků a rekonstrukce veřejného osvětlení, na které už má radnice připravené projekty.

V Kněževsi opraví silnici v nejdelší ulici

Rakovnicko
Peníze. Ilustrační foto.
V závěru loňského roku jsme informovali o podání žádosti do dotačního programu „Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích – 2. etapa“ vypsaného Ministerstvem zemědělství s projektem Oprava vodní nádrže na pozemku parc.č. 102/9 v k.ú. Modlešovice“.

Strakonice vypisují zakázku na obnovu vodní nádrže

Strakonicko
Klášter v Hostinném
Pokud přijíždíte do Hostinného, čtyřapůltisícového města v Královéhradeckém kraji, ve směru od okresního Trutnova, nemůžete hominout. Areál františkánského kláštera je dominantou města. A také už pár let jeho chloubou. I když to dlouhou dobu vypadalo,že by také mohl přestat existovat. Na klášter byl vydán demoliční výměr, existovaly plány na přestavbu prostor kostela a jejich využití pro širokoúhlé kino.
46 fotografií

Z ruiny opravdový skvost. Klášter v Hostinném měl jít k zemi, teď je chloubou

Česko a EU
Ilustrační foto.
Bezmála miliarda korun je sice hromada peněz, avšak přesto tento balík není nevyčerpatelný. Na to ve čtvrtek krajský úřad upozornil v souvislosti s finančními prostředky, které mají být rozděleny Středočechům v rámci takzvané třetí výzvy kotlíkových dotací; přesněji Programu Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji 2019–2023.
9 fotografií

Na podání žádosti o kotlíkové dotace mají zájemci deset dnů

Z okolí
Zuzana Kodrlová Zelenková
Zajímavé je dění kolem boleslavské Lumy. Jedná se o společnost, která nabízí pomoc obětem trestných činů. Ale třeba také sociálně slabším lidem, kterým zprostředkovává například potraviny z potravinové banky. Luma funguje v podstatě nonstop. Oběť domácího násilí může přijít třeba v noci. Za klienty její zaměstnankyně vyrážejí často také do terénu.

KOMENTÁŘ: Roztají jednou ledy a Luma dostane dotaci?

Názory z regionu
Dětský den Baník Švermov spojil s otevřením kabin. Předseda klubu David Nedvěd
Takový boj, jaký je letos o předsedu okresního svazu fotbalistů, Kladensko ve známé historii nepamatuje. Ve hře je totiž mnohem víc než post prvního muže okresu, aneb kdo bude vládnout celému českému fotbalu?! A protože při volební valné hromadě FAČR se bude počítat každý hlas každého předsedy i nejmenšího okresu v téhle zemi, jsou lokální volby ohromně důležité.

Fotbalový volební boj na Kladensku ovlivňuje anonymní útok

Okresy
Starosta Horní Moštěnice Vladimír Martínek.
Obec Horní Moštěnice, která je pouhých pět kilometrů od Přerova, se má čím pochlubit. Na rozdíl od bývalého okresního města má třeba už dávno obchvat, díky němuž se podařilo odvést tranzitní dopravu z obce. Daří se tu udržet mladé lidi, a tak počet obyvatel neklesá, ale naopak roste. „Snažíme se vybudovat zázemí pro mladé, stavíme byty a někdy stačí i taková maličkost, jako třeba zachovat v obci kino,“ říká starosta Vladimír Martínek.
33 fotografií

Horní Moštěnici přibývá obyvatel. Máme byty, nové hřiště i kino, říká starosta

Přerovsko
Starostka Šardic Blažena Galiová.
/ROZHOVOR/ Polcený štít. Na jedné straně vinná ratolest se dvěma hrozny a dvěma listy. Vedle vinařský nůž a pod ním mlátek přeložený želízkem. Na fasádě obecního úřadu v Šardicích se tak ve znaku snoubí žijící tradice vinařství spojená s hornickou minulostí. Před radnicí stojí Blažena Galiová, kterou do role starostky zvolili místní zastupitelé poprvé v listopadu 2010.
19 fotografií

Chceme chodník i osvětlení mezi dvěma přechody, říká starostka Šardic

Hodonínsko
Oprava soch Panny Marie a sv. Jana v Olbramovicích v roce 2020
V jednom z příspěvků jsme vám přiblížili začátky Mikroregionu Voticko, svazku obcí, který byl jako Mikroregion Džbány založen v roce 2000. Prvních sedm let byl pečovatelem – poradcem (dnešním jazykem bychom řekli manažerem) mikroregionu Zdeněk Sedláček, který stál u prvních projektů meziobecní spolupráce a psal první žádosti o dotace nejen na společné projekty.

První projekty pomohly s rozvojem turistických tras i opravou památek

Čtenář reportér
Koncert v klubu Fléda.
Nejhorší narozeniny, jaké si lze představit, zažívá nyní známý brněnský hudební klub Fléda. Letos je to už dvacet let, co vznikl. Místo řady koncertů a plného sálu bavících se lidí je kvůli protikoronavirovým opatřením dlouhé měsíce zavřený. V současnosti se trápí celá brněnská klubová scéna, nejznámější podniky to ale zatím nevzdávají.

Stát v pomoci selhal, zní z brněnského klubu Fléda, narozeniny slaví zavřený

Brněnsko
Ilustrační fotografie.
Mezi sportovní kluby, které pracují zejména s dětmi a mládeží, rozdělí radnice osm milionů korun. Na podporu uměleckých těles a spolků působících v oblasti kultury přijde více než 1,2 milionu korun. Částky město vyplatí v rámci dotací, rozděleny budou mezi 38 sportovních a 34 kulturních organizací nebo spolků.

Hradec Králové podpoří sport a kulturu více než devíti miliony korun

Hradecko