ŠTÍTEK: dotace

Ilustrační foto.
Letos by se měla dočkat obnovy okna budovy staré radnice na Velkém náměstí a nový ochranný nátěr by měl zdobit také kostel sv. Mikuláše v Jiráskových sadech. Část financí by město mohlo získat z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón od ministerstva kultury.

Obnově výrazných hradeckých památek napomůže dotace

Hradecko
Město Vyšší Brod.
Ti, kdo ve Vyšším Brodě čekají na slibovanou výstavbu bytového domu a doufají, že byt v novém domě získají, si mohou oddechnout. I když to po únorovém zasedání zastupitelů, kde neprošlo podání žádosti o dotaci na jeho výstavbu, vypadalo s budoucností domu všelijak, březnové zasedání zastupitelů čekatelům na byt opět vlilo optimismus do žil.

Město Vyšší Brod bude stavět. Žádost o dotaci na bytový dům prošla

Českokrumlovsko
Ilustrační snímek.
Udělování dotací pro brněnské hudební festivaly je zpolitizované. To tvrdí v otevřeném dopise členové spolku Brno kulturní. Podle něj v několika případech dostaly peníze akce, na jejichž pořádání mají zájem konkrétní politici. Ti obvinění odmítají, a označují je za absurdní. I podle vedení města je proces přidělování dotací transparentní.

Dotace v Brně přidělili svým akcím, tvrdí spolek. Absurdita, hájí se politici

Brněnsko
Morkovice, březen 2021
Závlaha pro trávník na fotbalovém stadionu či voda do rybníku, který v posledních letech vysychal. Zde využívají Morkovice zachycenou dešťovou vodu. K realizaci záměru městu pomohl dotační program Dešťovka. Nyní Morkovice žádají o další dotace. „Podali jsme žádost o dotace na zachytávání dešťové vody a jejího následného dalšího využití. Jednu etapu jsme už realizovali,“ potvrdil starosta Morkovic Pavel Horák.
64 fotografií

Hřiště v Morkovicích? Dokončení nového trávníku zhatila pandemie

Kroměřížsko
Pražská radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha sobě) se zlobí, že zastupitelé nepodpořili dotaci na akci Prague Pride 2021.
Tradiční letní festival komunity LBGT+ konající se pod názvem Prague Pride opět rozvášnil zastupitele hlavního města. Loni opozice kritizovala miliónovou dotaci na akci, kterou ovlivnila koronavirová omezení. Letos se zase radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě) zlobí, že finanční příspěvek ve výši 650 tisíc korun organizátorům „duhového“ festivalu nepodpořili ani koaliční partneři.
31 fotografií

„Co dokáže jeden blbej lidovec!“ Jak zastupitelé nedali dotaci na Prague Pride

Praha
Horní náměstí
/ROZHOVOR/ Deník při návštěvě Hrádku nad Nisou vyzpovídal starostu Josefa Horinku. Ten vede druhé největší město libereckého okresu od roku 2012, kdy ve funkci vystřídal Martina Půtu. V rozhovoru mimo jiné prozradil, jak se Hrádek vypořádal s pandemií koronaviru, proč padl projekt mostu spojující tři státy v Trojzemí nebo co si myslí o žalobě na Polsko kvůli dolu Turów.
4 fotografie

Snažíme se, aby byl rozvoj města pozvolný a logický, říká starosta Hrádku

Liberecko
Výlet do Bečova nad Teplou.
Ve standardní době Bečov hospodaří se 17 miliony korun. Příjmy města se ale letos snížily o téměř dva miliony korun, což je zásadní propad. Za výrazný pokles příjmů může úbytek turistů kvůli covidu.

Bečovu se tenčí příjmy a doufá v dotace

Karlovarsko
Starosta obce Tučapy Lukáš Marišler.
Více než šest stovek obyvatel žije v Tučapech na Vyškovsku. Obec nabízí pestré možností vyžití i ve svém okolí, ale mnohé populární akce jako třeba pálení čarodějnic nebo besídky místní spolky ruší. "Rádi bychom v jejich pořádání pokračovali hned, jak to situace a postupné uvolňování vládních nařízení dovolí," říká starosta Tučap Lukáš Marišler v rozhovoru pro Vyškovský deník.
25 fotografií

Chodníkem spojíme Tučapy s Komořany, slibuje starosta Marišler

Vyškovsko
Irena Zigmanová vede sokolnické Komunitní centrum Lípa.
/ROZHOVOR/ Když se Irena Zigmanová vrátila do rodné vesnice, potřebovala mít kolem sebe partu podobě naladěných žen. Jako čerstvá matka hledala, s kým by sdílela názory o výchově a dělila se o radosti či starosti. Spontánně vzniklé společenství se později stalo oficiálním spolkem a důvody byly čistě praktické. Nyní je již sokolnické Komunitní centrum Lípa skvěle fungující organizací.

Dítě vychovává celá vesnice, říkají v Africe: proto Zigmanová založila Lípu

Brněnsko