ŠTÍTEK: dotace

Skládka ve Vážanech nad Litavou.
Ke konci se chýlí letitá kauza nelegální skládky u Vážan nad Litavou na Vyškovsku. Ta podle odhadů ukrývá asi tři a půl milionu kubíků převážně stavební suti a zeminy. Obec pozemek kupuje od spolku Bike Park. „Podepsali jsme s nimi kupní smlouvu. V následujících týdnech očekáváme vklad do katastru nemovitostí,“ potvrdil starosta obce Václav Matyáš.
14 fotografií

Vážany dají do pořádku tři miliony kubíků černé skládky

Vyškovsko
Město Votice vybuduje v osadě Amerika kanalizaci. Obyvatelé se na ni už těší a říkají: "Už aby to bylo!"
Příprava výstavby splaškové kanalizace a vodovodu ve votických částech Amerika a Beztahov pokračuje i přes stále neukončenou koronavirovou pandemii. Město už má projekty na obě investiční akce a v případě kanalizace v Americe i stavební povolení. To zahrnuje také přechod nejvážnější překážky, tělesa silnice I/3. Po jejím překonání už bude jednoduché napojit nový řád na ten stávající.
23 fotografií

Příprava na stavbu inženýrských sítí pro dvě votické části pokračuje

Benešovsko
Vizualizace - budoucí stav zámku v Hrušovanech nad Jevišovkou.
/VIDEO/ Hrušovanští se mohou pustit do oprav chátrajícího zámku. Po několika neúspěších s žádostmi o dotace získali první peníze. „K čtrnácti milionům korun, které schválili zastupitelé, přibyly čerstvě dvě dotace v celkové výši sedm set tisíc korun. Teď s napětím očekáváme zprávu, zda vyjde i žádost o sedmnáct milionů korun z Ministerstva pro místní rozvoj, pokryly by polovinu nákladů. Výsledky budeme znát v červenci,“ oznámil starosta Hrušovan nad Jevišovkou Miroslav Miloš.
20 fotografií

Hrušovanští opraví zámek i s malbami Alfonse Muchy. Takto bude vypadat

Znojemsko
Ilustrační foto.
Na celkem 115 parkovacích míst se rozrostou parkoviště na veselském sídlišti U Zastávky, ležící mezi mateřskou školou a obchodním domem Tesco v severní části sídliště ve Veselí nad Lužnicí. V žádosti o dotaci na další etapu regenerace panelového sídliště rozhodlo velké množství zeleně a dřevin v projektu navržené krajinným architektem. Stavbu za 18 milionů zahájí město ještě letos.

Veselští se na sídlišti dočkají parkovacích míst a dětského hřiště

Táborsko
Starosta Branky u Opavy Michael Rataj.
Po volbách v roce 2018 se do čela nového vedení obce Branka u Opavy postavil starosta Michael Rataj (STAN). S podporou těsné většiny zastupitelstva se s chutí pustil do práce. „Naším cílem je Branku posunout, zvelebit a zmodernizovat. Něco už se nám myslím podařilo a snad se bude dařit i dál,“ ohlíží se za uplynulým obdobím. Také o připravovaných projektech jsme si povídali v následujícím rozhovoru.

Starosta Branky Michael Rataj: Naším cílem je obec zvelebit a posunout dál

Z okolí
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Z kritizovaných projektů v auditu Evropské komise týkajícího se dotací Evropské unie pro holding Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO), byly proplaceny projekty za 3,1 milionu korun. V pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima to dnes řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Celkově se zjištění v auditu týkají projektů za 113 milionů korun, poznamenala. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by věc měly dořešit české soudy.
4 fotografie

Dostálová: Na projekty kritizované v auditu stát Agrofertu proplatil tři miliony

Ekonomika
Starosta Víru Ladislav Stalmach.
/ROZHOVOR/ Čím žijí obyvatelé Víru? Celý loňský rok byla jejich hlavním tématem Chudobínská borovice. Unikátní solitér u Vírské přehrady, který se stal Evropským stromem roku 2020. „Měli jsme z toho obrovskou radost. Ale žijeme i dalšími akcemi. Teď jsme například dodělali v místní škole dvě úplně nové třídy. Trvalo to půl roku a vyšlo to na tři miliony korun. Část uhradila dotace,“ říká starosta Víru Ladislav Stalmach.
18 fotografií

Důchodci se ve Víru učí judo. V rámci Univerzity třetího věku

Žďársko