ŠTÍTEK: dotace

Rekonstrukce Wieserova domu v Terezíně končí
Bývalému pevnostnímu městu Terezín se po opuštění armádou v roce 1996 pomalu vracejí vojenské objekty do původní krásy. Po pěti stavbách, které se podařilo zachránit před lety díky půlmiliardové dotaci státu, byla v druhé polovině loňského roku dokončena rekonstrukce takzvaného Wieserova domu. Opět se tak stalo díky iniciativě města, jeho partnerů a Ústeckého kraje a pomocí dotace z IROP. Náklady na stavbu činily zhruba 122 milionů korun.
25 fotografií

Wieserův dům je znovu ozdobou Terezína. Nyní čeká na vybavení

Stavba
Doubrava. Starostka Dáša Murycová.
Pro obec, která si dlouhé roky nesla přídomek hornická, začíná nová éra. Těžba uhlí končí, což kromě absence peněz od těžařů může na druhé straně znamenat nastartování rozvoje obce, která už nebude limitována uzávěrami kvůli důlním vlivům. Jak říká starostka Doubravy Dáša Murycová, připravují se už plochy pro novou výstavbu. „Myslím, že příliv nových obyvatel zvládneme po všech stránkách.“
60 fotografií

Těžba končí, obec se může rozvíjet, říká starostka Doubravy Dáša Murycová

Karvinsko
Starosta obce Kozlany Karel Pospíšil.
/ROZHOVOR/ Přes 360 obyvatel žije v Kozlanech na Vyškovsku. Obec, která obvykle nabízí pestrou škálu kulturních akcí, je stejně jako jinde rušila nebo odkládala. I v době krize tam však nezapomínají na investice i díky dotacím. „Společenský život obecně se nám ale kvůli omezením vytrácí,“ říká starosta Kozlan Karel Pospíšil v rozhovoru pro Vyškovský deník. Těší se alespoň na setkání rodáků obce.
3 fotografie

Práce jsme kvůli covidu nezastavili, říká starosta Kozlan Karel Pospíšil

Vyškovsko
Starosta Milotic Josef Levek.
/ROZHOVOR/ Od pondělí se na plno otevřel milotický obecní úřad, skončilo základní omezení z nouzového stavu. „Pro nás to ale neznamenalo velkou změnu, na úřadě stejně všichni pracovali. Když to zjednoduším, tak jsme mohli otevřít bez cedulky Omezený provoz,“ říká Josef Levek s rukou v sádře. Ten je starostou Milotic již třetí funkční období. Původním povoláním je grafik.
10 fotografií

U kulturního domu parkoviště, pergola i lesopark, ukázal plány starosta Milotic

Hodonínsko
Starostka Dolních Bojanovice Eva Rajchmanová.
/ROZHOVOR, VIZUALIZACE/ Počet obyvatel Dolních Bojanovic se loni poprvé přehoupl přes hranici tří tisíc. Obec se navíc připravuje na další rozšíření a také na řadu změn uvnitř současné zástavby. Zásadně se má v budoucnu proměnit podoba dvojice návsí. „Nyní připravujeme tu nejsložitější část, což je prostor za základní uměleckou školu,“ říká v rozhovoru Eva Rajchmanová. Starostkou obce je od listopadu 2014.
27 fotografií

Bojanovice čekají novinky: moderní centrum a pak i sportovní areál. Podívejte se

Hodonínsko
Základní škola v Čerčanech v únoru roku 2021.
/FOTOGALERIE/ Necelá stovka lidí schází Čerčanům k tomu, aby měly už tři tisíc obyvatel. Přesto se stále jedná o obec. Nechybí v ní školka ani škola, ordinace lékařů, kulturní dům, pošta nebo služebna Policie ČR. Nemá ale náměstí a tak asi nejznámějším místem v blízkém i širokém okolí je vlakové nádraží. Kromě toho, že leží na důležité hlavní trati z Prahy do Českých Budějovic, právě z něj vyjíždějí lokálky Posázavského pacifiku.
25 fotografií

Jednou z priorit Čerčan je základní škola. Chtějí vybudovat multifunkční areál

Benešovsko
Starosta Kostelní Lhoty Tomáš Drobný.
Tomáš Drobný je starostou Kostelní Lhoty od roku 2010, tedy třetí volební období. Za jeho působení se v obci udály dvě historické akce. Jednak česko - slovenský sraz obyvatel Lhot a Lehot v roce 2014, kdy na jeden víkend počet obyvatel obce stoupl zhruba čtyřnásobně. Později také Kostelní Lhota uspěla v rámci celostátní soutěže Obec roku v kategorii Zelená stuha a dokonce se stala finalistou soutěže o obec s nejkrásnější květinovou výzdobou v Evropě.
18 fotografií

Starosta Tomáš Drobný: Zjistil jsem, že na místní lidi se můžu spolehnout

Nymbursko
Vizualizace budoucího workoutového hřiště u Labe.
Město Poděbrady získalo dotaci 400 tisíc korun v rámci participativního rozpočtu kraje. Peníze podle plánu použije na výstavbu workoutového hřiště na labském břehu u areálu Ostende. Po předpokládaném schválení přijetí dotace na únorovém jednání zastupitelů bude uzavřena smlouva o poskytnutí dotace, a město začne soutěžit zhotovitele.

SOUHRN ZPRÁV z REGIONU: V Poděbradech do léta postaví workoutové hřiště

Nymbursko
Prázdná třída. Ilustrační snímek
Dotace na regionální a speciální školství provázely nedostatky při rozdělování peněz i porušování pravidel. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který prověřil rozdělování peněz ministerstva školství (MŠMT) v letech 2016 až 2018. NKÚ zkontroloval projekty za téměř 260 milionů korun. Ministerstvo se proti velké části formulací kontrolního protokolu ohradilo, doporučení NKÚ byla podle něj v navazujících programech uplatněna.
15 fotografií

Ministerstvo školství při rozdělování části dotací porušilo pravidla, tvrdí NKÚ

Česko
Vratislav Mynář
Policie obvinila prezidentova kancléře Vratislava Mynáře z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie. Na svém webu to dnes zveřejnil Pražský hrad. Mynář podal stížnost na postup státního zastupitelství. Bránit se chce také žalobou proti Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Střední Morava. Případ se zřejmě týká dotace na penzion v Osvětimanech. Hrad a Mynář v prohlášení neuvádějí, zda obvinění bude mít důsledky pro setrvání Mynáře ve funkci kancléře prezidenta Miloše Zemana.
15 fotografií

Policie obvinila Mynáře z poškozování finančních zájmů EU. Je to účelové, řekl

Česko
Starosta Srnína Luboš Mlčák.
Za normálních okolností prakticky nemine měsíc, aby se Srnínští nesešli ke společné akci. Při zimních závodech na sněhu, v masopustních maskách, s řehtačkami v rukou, nebo při pivním běhu, vždy se dokáží dobře zabavit. Nikdy nechybí Luboš Mlčák, který je starostou od roku 2002 i členem místních dobrovolných hasičů, bez jejichž pomoci a iniciativy se žádná akce neobejde.
17 fotografií

Nevím, jestli se po pandemii lidé znovu zapojí do dění, obává se starosta Srnína

Českokrumlovsko
Základní škola v Křenovicích.
/VIZUALIZACE UVNITŘ ČLÁNKU/ Nové prostory pro výuku a trávení volného času. Projekt přístavby Základní školy Křenovice ocení narůstající počet žáků. „Její rozšíření o dvě kmenové učebny a dvě oddělení školní družiny je naprosto nezbytné pro naše další fungování. Počet tříd se zvyšuje, proto řešíme zásadní problém se zajištěním prostor pro výuku. V letošním školním roce jsme otevřeli dvě první třídy, příští školní rok plánujeme rovněž dvě paralelní první třídy," popsal ředitel školy Ivan Mazáč.

Pro děti v Křenovicích zajistí nové třídy: přibydou učebny i školní družina

Vyškovsko