ŠTÍTEK: dotace

Nová lávka by mohla obyvatelům a návštěvníkům města sloužit na přelomu let 2019 a 2020. Nenašel se však zatím nikdo, kdo by ji postavil. Foto: MMHK
Ještě na sklonku minulého roku se náměstek hradeckého primátora Jiří Bláha dušoval, že se stavbou lávky přes Labe u Aldisu začne nejpozději letos 1. července. Uběhlo pár týdnů a vše je zase jinak. Přemostění Labe za 133,7 milionů bez DPH má podle radnice začít na přelomu léta a podzimu.

Místo v létě začne stavba lávky u Aldisu na podzim

Hradecko
Ilustrační snímek
Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování údajně neoprávněného přidělení unijních dotací velkým českým zemědělským podnikům. Exekutiva Evropské unie v tiskové zprávě oznámila, že má pochybnosti mimo jiné u dotací na restrukturalizaci a zavlažování farem, jejichž přidělení velkým firmám místo menším podnikům mohlo porušit unijní pravidla. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského se nejméně dva případy týkaly společností spojených s holdingem Agrofert. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ČTK sdělil, že komise o zahájení kontroly ministerstvo dosud neinformovala.
5 fotografií

Komise prošetřuje další zemědělské dotace v Česku. Údajně se týkají i Agrofertu

Česko a EU
Jde o to, aby děti sport bavil.
Nejvyšší sumy z krajské podpory půjdou na rozvoj tenisových a hokejových talentů, dojde ale i na další sporty; kolektivní i ryze individuální. Včetně třeba kanoistických disciplín, parkuru, a dokonce i klání chytrých hlav u šachovnic. Středočeští radní navrhují zastupitelům, aby na svém nejbližším zasedání, chystaném na poslední lednový pondělek, rozhodli o finančních podporách pro 26 sportovních center mládeže.
46 fotografií

Špičkové sportování mládeže má podpořit 28 milionů, Kladno dostane nejvíc

Z okolí
Takto by mohl z venkovního pohledu vypadat po plánované rekonstrukci zimní stadion ve Velkém Meziříčí. Práce by mohly začít v příštím kalendářním roce.
Pokud bude město úspěšné při žádosti o dotaci, mohli by se hokejisté Velkého Meziříčí brzy dočkat rekonstrukce svého stánku. Ten už by některá vylepšení potřeboval. „Troufám si říci, že rekonstrukce je nezbytně nutná,“ řekl jednatel Horáckého hokejového klubu Jaroslav Juda.

Dočkají se hokejisté Meziříčí opravené haly?

Hokej
Ilustrační foto.
Hodně přes půl miliardy korun by si v příštích letech měly mezi sebou rozdělit menší středočeské obce. Plyne to ze čtvrtečního rozhodnutí krajských radních, kteří zastupitelstvu doporučují schválit pro období 2021 – 2024 Program Fondu obnovy venkova celkem s 578 miliony korun, určený na rozvoj menších obcí do dvou tisíc obyvatel.

V příštích letech stamiliony. Obce mohou žádat krajské dotace na své stavby

Z okolí
Rekonstrukce ulice 1. máje ve Vimperku.
Čtyři důležité investiční akce čekají v letošním roce Vimperské. Podle slov Zdeňka Kuncla, místostarosty města Vimperk, ale město očekává propad příjmů o dvacet procent oproti roku 2019. „To je přibližně čtyřicet milionů korun,“ upřesnila Jaroslava Martanová, starostka města. Jde o investice, které je Vimperští začali v loňském roce nebo uspěli při žádostech o peníze z dotací.

S vimperskými investicemi pomohou dotace

Prachaticko
Ilustrační foto
Zájemci v Mladé Boleslavi mohou žádat o dotace na sport mládeže. Systém se ale letos mění. Prostředky mohou být poskytnuty jen na základě žádosti, která se podává pouze v elektronické podobě. „Žádosti bude možné podávat online. Mám z toho radost, protože žadatelům ušetříme cestu na úřad,“ uvedl náměstek primátora Daniel Marek.

Je čas podávat žádost o dotace na sportovní aktivity dětí

Boleslavsko
Domov pro seniory. Ilustrační foto
Na Rakovnicku možná vzniknou dva nové domy s pečovatelskou službou, které by alespoň částečně řešily dlouhodobý nedostatek těchto zařízení. V Senomatech by se stavbou mohli začít již letos. V Lužné bude záležet na tom, kolik by obec obdržela peněz z dotací.
8 fotografií

Vyroste v Lužné nový pečovatelský dům?

Rakovnicko
ZŠ Novosedlice má novou plošinu i vylepšené učebny pro výuku přírodních věd a IT.
Základní škole v Novosedlicích zažila úspěšný rok 2020. Na podzim slavnostně otevřela dlouho plánované a nově zrekonstruované učebny přírodovědných předmětů a informačních technologií. Za finančního přispění evropských dotací z Integrovaného operačního programu a Obce Novosedlice, a také Nadace ČEZ, realizovala škola v letech 2018 – 2020 rozsáhlý projekt nazvaný Zlepšení infrastruktury v ZŠ Novosedlice pro výuku přírodních věd, IT a bezbariérovost. 
6 fotografií

ZŠ Novosedlice má novou plošinu i vylepšené učebny pro výuku přírodních věd a IT

Čtenář reportér
Náměstkyně primátora Ostravy (Česká pirátská strana) Andrea Hoffmannová při focení pro Deník.
Město Ostrava sportovním klubům dopisem avizovalo, že jim v příštím roce patrně zkrátí pravidelně poskytované dotace o dvacet procent, navíc jednotlivé žádosti bude posuzovat až začátkem roku, nikoliv v prosinci, jak bývalo zvykem, a dostanou je tedy později. O tom, zda je rozhodnutí definitivní a co to pro jednotlivé subjekty bude znamenat, jsme si promluvili s náměstkyní primátora pro školství a sport Andreou Hoffmannovou (Piráti).
10 fotografií

Náměstkyně primátora Ostravy o dotacích pro sport: Zlatý věk pominul

Ostravsko
Teplický Svarog z poháru vyřadil Českou Lípu
Po Novém roce dojde k restartu další sportovní soutěže. Za přesně specifikovaných a přísných hygienických opatřeních se rozběhne i nejvyšší soutěž futsalistů. Teplický Svarog, po pěti kolech druhý tým tabulky, se tak konečně dočká. Celá liga se navíc zařadila na seznam sportů podporovaných v programu Národní sportovní agentury COVID - Sport 2, kluby tak mohou čerpat dotaci od státu. A ještě jedna novinka - z nejvyšší soutěže se nebude sestupovat.

Nejvyšší futsalová liga dostala výjimku. Teplice začínají 8. ledna

Ostatní sporty
Komenského náměstí ve Voticích.
Přesto, že některé obce raději dotace nechtějí, jiné naopak podporu kraje, státu či Unie využívají měrou vrchovatou. K těm prvním patří na Benešovsku například Poříčí nad Sázavou. Obec chystá přestavbu bývalé továrny na byty a pomoc zvenčí raději odmítá. Nechce se na dalších dvacet let nechat svazovat dotačními podmínkami.

Některé obce na Benešovsku dotace odmítají, jiné masivně využívají

Benešovsko
Sídlo společnosti Agrofert
Stát nepředložil Evropské unii k proplacení dotace za více než 163 milionů korun pro holding Agrofert, které už byly holdingu předem poslány ze státní pokladny. Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz. Důvodem zadržení žádostí o proplacení dotací je podle serveru velký počet chyb na straně Česka při rozdělování dotací z unijního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
5 fotografií

Hodně chyb. Stát nepředložil EU k proplacení dotace pro Agrofert za 163 milionů

Ekonomika
Pardubické letní kino Pernštejn
Pardubické letní kino přijde o velkou část dotací, jelikož ho zastupitelé vyškrtli z takzvaných Pardubických tahounů, mezi něž patří 15 největších a unikátních akcí ve městě. Letní kino s šestnáctiletou tradicí, které je zdarma, se tak již nezařadí mezi události, jako je Velká pardubická, Zlatá přilba nebo Sportovní park Pardubice, které mají přislíbené dotace na tři roky.

Pardubické letní kino už není tahoun, organizátor přijde o peníze

Pardubicko