ŠTÍTEK: dotace

Redaktor Rakovnického deníku Josef Rod.
Jednou je to rekonstrukce školní kuchyně, pak pro změnu sociálního zázemí. Následně je zapotřebí opravit střechu, do které zatéká, zateplit budovu kvůli tepelným únikům, nebo vyměnit podlahu v tělocvičně. Modernizace venkovských škol postavených v minulém, ale i v předminulém století vyžaduje desítky milionů korun a prakticky nikdy není hotovo.

KOMENTÁŘ: Obce se dnes bez dotací prakticky neobejdou

Názory z regionu
Umělku Jiskry Domažlice čeká po třinácti letech restart.
Fotbalové hřiště s umělým povrchem, takzvaná ´umělka´, v areálu Městského stadionu Střelnice v okresním městě je po celý rok hojně využíváno nejen ´mateřským´ klubem Jiskra Domažlice, ale i řadou jiných nájemců. Proto po třinácti letech provozu nadešel čas na jeho obnovu.

Umělku Jiskry Domažlice čeká po třinácti letech restart

Fotbal
Starostka Opočnice Jana Košvancová.
/ROZHOVOR/ Při vyslovení jména obce Opočnice se řadě lidí z okolí vybaví především na poměry zdejšího rázu krajiny nezvykle strmý kopec. Přímo ve stoupání nalezneme výraznou budovu restaurace a ještě o něco výš je pak sídlo obecního úřadu. V přízemí sídlí knihovna, místnost pro jednání zastupitelů a úřadovnu starostky Jany Košvancové nalezneme v patře. 
26 fotografií

Starostka Jana Košvancová: V Opočnici se točily záběry do filmu Po strništi bos

Nymbursko
Starosta Perštejna Jiří Rejmann.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Perštejn zná od narození. Odsud vyšel a tady žil, než se po studiu na chomutovské průmyslovce a vysoké škole na čas ztratil v Liberci a Praze. Věnoval se tam podnikání. Zhruba před deseti lety se Jiří Rejmann vrátil zpět do severočeské obce a dnes jako starosta výrazně spoluurčuje, kterým směrem se bude dál rozvíjet. „Nezbývá na nápady ve stylu ´pojďme si hrát a bavit se´,“ tvrdí v rozhovoru pro Deník v souvislosti s penězi na investice. Ve skutečnosti se ale nezdá, že by mu snad hravý přístup chyběl.
35 fotografií

Starosta Perštejna: Řekl jsem, že kdo opraví kulturní dům, dostane ho za korunu

Chomutovsko
Ondrášovka Cup. Ilustrační fotografie.
/ROZHOVOR, FOTO/ Jeho svědectví je klíčové. Na vyúčtování dotace od Krajského úřadu Královéhradeckého kraje pro pořadatele turnaje Ondrášovka Cup, který se konal v minulém roce v Hradci Králové, je totiž zfalšovaný podpis Jana Míla. A to hned ve dvaceti případech.
4 fotografie

Můj podpis to nebyl, potvrzuje klíčový muž

Okresy
Skleník se nachází v těsném sousedství zámku.
Chátrající historický skleník si návštěvníci slavkovského zámku už delší dobu neprohlížejí. V budoucnu se to ale může změnit. „Kvůli technickému stavu je dlouhodobě nepřístupný. Samozřejmě o opravu tohoto historického skvostu z osmnáctého století stojíme. Máme několik námětů na jeho využití,“ potvrdila v pondělí ředitelka zámku Eva Oubělická.

Zámecký skleník ve Slavkově chátrá: s rekonstrukcí památky čekají na dotaci

Vyškovsko
Budovaný bytový dům poskytne potřebným lidem bydlení v klidné lokalitě Tupes.
Bývalé dva domy s číslem popisným 188 a 265, vzdálenými od centra Tupes coby kamenem dohodil, jejich majitelům dosloužily a staly se neobyvatelnými. Po dlouhém jednání je obecní úřad v roce 2015 a rok později odkoupil. V roce 2017 byly vysloužilé domy zbourány a na jejich místech vznikl stavební pozemek pro vyhudování, zbrusu nového bytového domu.
6 fotografií

V Tupesích budují nový bytový dům pro mladé rodiny i seniory

Slovácko
Ilustrační foto.
Za „věru akční“ označila krajská mluvčí Martina Kemrová čtvrteční jednání středočeských radních. Toto hodnocení nabídla v souvislosti s vyčleněním 118 milionů korun na nákup sanitek i další investice pro záchrannou službu a na mimořádné dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů. S tím, že v obou případech se jedná o klíčové složky integrovaného záchranného systému, které mimo jiné hrají zásadní roli v boji s pandemií koronaviru.

Záchranáře i dobrovolné hasiče má postrčit kupředu 118 milionů od kraje

Z okolí