ŠTÍTEK: armáda

Čínská armáda - Ilustrační foto
Čínským komunistům začíná docházet trpělivost s občanskými protesty v polosamostatném Hongkongu. Mluvčí čínského ministerstva obrany  Wu Čchien při představování Bílé knihy o národní obraně Číny prohlásil, že Peking by mohl v zájmu obnovení pořádku rozmístit v Hongkongu ozbrojené síly a použít je k potlačení protestů. „Některé chování radikálních protestujících zpochybňuje autoritu ústřední vlády, a to je naprosto netolerovatelné,“ uvedl Wu Čchien.
5 fotografií

Číně dochází trpělivost s protesty. Armáda může ihned zasáhnout v Hongkongu

Svět
Arnošt Boldan (vpravo) přebírá cenu od starosty Klatov Rudolfa Salvetra na vyhlašování Nejúspěšnějších sportovců okresu Klatovy za ro 2018, kde byl uveden do Síně slávy.
Klatovy - Významné životní jubileum oslavil v neděli 21. července Arnošt Boldan, legenda klatovské atletiky a člen sportovní Síně slávy, kam byl stále velmi čilý chlapík uveden na letošním vyhlašování Nejúspěšnějších sportovců okresu Klatovy za rok 2018.

Arnošt Boldan oslavil již 85 let

Ostatní sporty
Připomínka masakru v Srebrenici
Nizozemský nejvyšší soud dnes podpořil rozsudek soudů nižší instance, podle něhož nizozemský stát nese část viny za smrt 350 muslimských (nyní bosňáckých) mužů zavražděných silami bosenských Srbů při srebrenickém masakru v roce 1995. Dospěl tak k jinému názoru než jeho generální advokát, který v lednu verdikt označil za iracionální a "nepodpořitelný". Soud nicméně míru viny státu snížil.
7 fotografií

Za masakr ve Srebrenici může i Nizozemsko, potvrdil soud. Míru viny ale snížil

Svět
V Hřiměždicích se letos elitní skokani do vody sejdou už podvacáté.
/VIDEO/ Letošní ročník cliffdivingových závodů Highjump se nezadržitelně blíží. Už 2. a 3. srpna se v bývalém žulovém lomu v obci Hřiměždice na Příbramsku představí světová špička tohoto adrenalinového sportu. Jednou z největších hvězd zde bude český skokan Michal Navrátil, který je již několik let neodmyslitelnou součástí světové série Red Bull Cliffdiving.
7 fotografií

Do Hříměždic míří mistři v cliff divingu. Mezi favority je i domácí Navrátil

Ostatní sporty
Americká výsadková loď USS Boxer na snímku z 1. května 2019
Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf prohlásil, že nemá informace o tom, že by jeho země přišla o dron. V sídle OSN v New Yorku tak reagoval na čtvrteční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého americká vojenská loď u Hormuzského průlivu sestřelila íránský bezpilotní stroj. Zarífův náměstek dnes sdělil, že USA zřejmě sestřelily vlastní stroj. Zprávu o ztrátě dronu popřela také íránská armáda.

Američané údajně sestřelili íránský dron. Ten to ale popírá

Svět
Martin Komárek
Novou agentkou 007 má být černá dáma Lashana Lynchová. Může to být jen promyšlené promo, které má přitáhnout k sérii pozornost. Zatím se zpráva tváří spíš jako pravdivá. Naplní se tedy patrně ty nejděsivější sny bílých mužů. Nedávno s přehledem vtipkovali o tom, že svět je tak zvrácený politickou korektností, že novým bondem bude postižená afroamerická lesba. A už je to skoro tady.

Glosa Martina Komárka: Černá 007 aneb Pláč bílého muže

Komentáře
Z tiskové konference k výsadkovému pluku v Chrudimi
Nová bezpečnostní rizika, zejména migrační krize, anexe Krymu a další ohniska napětí, přinutily armádu reformovat své elitní jednotky. Z chrudimského 43. Výsadkového praporu se tak stane dvakrát tak větší pluk, připravený k okamžitému nasazení v místě potřeby.

Z chrudimských výsadkářů bude elitní pluk

Chrudimsko
Bitva u Slavkova. Vítězný návrat generála Rappa, který Napoleonovi přiváží ukořistěné ruské prapory a zajatého knížete Repnina
Zpestřením léta může být návštěva míst, kde velcí vojevůdci vybojovali slavné bitvy české historie. Návštěva prostředí, kde skončily husitské války nebo kde se střetli tři císaři, může nadchnout každého milovníka historie. Na některých památných místech si lidé můžou prohlédnout válečná muzea, památníky nebo kostnici s pozůstatky vojáků, kteří padli ve velkých bitvách. Tady je přehled deseti nejvýznamnějších bitev na našem území podle Deníku.
11 fotografií

Husitské války i slavné vítězství Napoleona. Bitvy na českém území psaly dějiny

Česko
Kaplan naslouchá pacientce. Ilustrační foto.
Jižní Morava – Důvěrně si popovídat o svých starostech, najít řešení osobních problémů. Nemocniční kaplani pomáhají pacientům sedmnácti jihomoravských zdravotnických zařízení pravidelnou duchovní službou. Minulý týden podepsaná dohoda mezi ministrem zdravotnictví a zástupci církví jim zajistí lepší zázemí, jejich výběr ale bude přísnější.

Kaplani mohou pomoci stejně jako operace. Nyní dostanou lepší zázemí

Brněnsko
Záplavy v Indii
Více než 130 lidských životů si podle nové bilance agentury DPA vyžádaly záplavy a sesuvy půdy, které od čtvrtka postihly Nepál, severovýchodní Indii a Bangladéš. Nejvíce mrtvých je v Nepálu. V indickém státě Himáčalpradéš se navíc zřejmě v důsledku monzunových dešťů zřítila v neděli třípatrová budova, pod jejímiž troskami zahynulo 12 osob, informovala agentura AP.

Počet mrtvých stoupá. Záplavy v Nepálu, Indii a Bangladéši mají přes 130 obětí

Svět
Vlevo francouzský prezident Emmanuel Macron, vpravo náčelník generálního štábu François Lecointre při vojenské přehlídce pořádané u příležitosti francouzského státního svátku
Tradiční vojenskou přehlídku v Paříži u příležitosti dnešních oslav francouzského státního svátku k překvapení návštěvníků, mezi kterými po boku prezidenta Emmanuela Macrona nechyběla německá kancléřka Angela Merkelová, doplnil "létající muž" na futuristickém zařízení zvaném Flyboard Air. Je to zvláštní vznášedlo podobné dronu a vybavené podle AFP několika motory.   
8 fotografií

Na vojenské přehlídce v Paříži nechyběl "létající muž". Na Macrona lidé pískali

Svět
Piráti na Úštěku vyplenili Havanu
Ani nepřízeň počasí neodradila historické šermíře z celé České republiky, aby divákům předvedli krutou bitvu na vodě i na souši mezi španělskými vojáky na jedné straně a piráty na straně druhé. To vše se v sobotu 13. července odehrálo na jezeře Chmelař v Úštěku na již tradiční akci Piráti dobývají jezero Chmelař, aneb ukrutná řež na březích úštěckých, která letošním ročníkem vstoupila do třetího desetiletí své existence.
59 fotografií

FOTO: Piráti na Úštěku vyplenili Havanu, akci zakončil ohňostroj

Litoměřicko
Napoleon. Ilustrační snímek.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Výstřely, dunění děl, dusot koňských kopyt se rozlehnou Znojemskem už tento víkend. Příznivci vojenské historie si připomenou 210. výročí bitvy u Znojma. Tehdy se utkala rakouská vojska s francouzskou armádou Napoleona Bonaparta.

Při bitvě se vojáci budou brodit Dyjí

Znojemsko
Napoleon. Ilustrační snímek.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Výstřely, dunění děl, dusot koňských kopyt se rozlehnou Znojemskem už tento víkend. Příznivci vojenské historie si připomenou 210. výročí bitvy u Znojma. Tehdy se utkala rakouská vojska s francouzskou armádou Napoleona Bonaparta.

Při bitvě se vojáci budou brodit Dyjí

Hodonínsko
Memoriál Davida Beneše
/VIDEO/ Střelby, hod granátem, třicetikilometrový přesun se zátěží s dvacetikilovým batohem na zádech a časovým limitem šesti hodin, překážková dráha, ženijní, zdravotní a další disciplíny. To vše čekalo na vojáky při Memoriálu Davida Beneše, který se ve středu 10. a ve čtvrtek 11. července uskutečnil na vojenské střelnici ve Vršovicích u Loun a v Žatci.
25 fotografií

FOTO: Vojáci soutěžili na memoriálu, připomněli si padlé kolegy

Žatecko a Lounsko
Řecko zasáhly silné bouře.
Silná bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki si ve středu večer vyžádala sedm obětí, z toho šest osob byly zahraniční turisté. Mezi mrtvými jsou i dva Češi, potvrdilo dnes ČTK české ministerstvo zahraničí. Stovka lidí byla při bouři zraněna, asi tři desítky osob, včetně dětí, skončily v místních nemocnicích. Na Chalkidiki je nyní asi 10 až 12 tisíc českých turistů, řekl ČTK místopředseda české Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.
5 fotografií

Bouře zabily v Řecku sedm turistů. Byli mezi nimi i dva Češi

Svět
Obecní bunkr v Nových Heřminovech je typickým příkladem lehkého opevnění z let 1935 až 1938. V československém pohraničí vznikl tento obranný systém podle vzoru francouzské Maginotovy linie.
Československé opevnění je soustava bunkrů postavených v letech 1935 až 1938. Nyní je tato část naší historie na prodej. Bunkry jsou tak levné, že si je může dovolit každý.

Kupte si vlastní bunkr, jsou levné

Bruntálsko
Obecní bunkr v Nových Heřminovech je typickým příkladem lehkého opevnění z let 1935 až 1938. V československém pohraničí vznikl tento obranný systém podle vzoru francouzské Maginotovy linie.
Československé opevnění je soustava bunkrů postavených v letech 1935 až 1938. Nyní je tato část naší historie na prodej. Bunkry jsou tak levné, že si je může dovolit každý.

Kupte si vlastní bunkr, jsou levné

Z okolí