ŠTÍTEK: armáda

Martin Pitro
Před šesti sty lety proběhla na Plzeňsku bitva, kdy husité poprvé použili vozovou hradbu. Jejich vojska ale proslula i dalšími v tu dobu ne příliš ortodoxními metodami. „Mnoho husitských velitelů využívalo svých zkušeností získaných také z lapkovské praxe. Právě odtud si přenesli do způsobu svého vedení boje typické prvky, jako například nečekané výpady či přesuny v noci, dlouhé pochody v obtížném terénu, umění manévrovat, měnit podle nastalé situace účinně strategii,“ říká historik a spisovatel Martin Pitro, který se autorsky podílel na knižním Průvodci husitskými válkami.
16 fotografií

Martin Pitro: Taktika husitů? Vozová hradba, nečekané výpady i ženy na bojišti

Česko
Sobotní bitva francouzského císaře Napoleona s rakouskými a ruskými vojsky u Slavkova.
Vyškov, Tvarožná - Zima zalézá za nehty, napětí a čekání vojáků po chvíli přeruší hlasité povely a rány z děla. Bitva mezi vojáky tří armád se odehrála 2. prosince 1805 u Tvarožné na Brněnsku. Francouzi v čele s císařem Napoleonem Bonapartem drtivě poráží ruské a rakouské vojsko.Historické události, které změnily mapu Evropy, si lidé připomenou i po 214 letech.

Tip Deníku na víkend 30. listopadu a 1. prosince: Jarmark i bitva tří armád

Cestujeme
Sobotní bitva francouzského císaře Napoleona s rakouskými a ruskými vojsky u Slavkova.
Brno, Tvarožná - Zima zalézá za nehty, napětí a čekání vojáků po chvíli přeruší hlasité povely a rány z děla. Bitva mezi vojáky tří armád se odehrála 2. prosince 1805 u Tvarožné na Brněnsku. Francouzi v čele s císařem Napoleonem Bonapartem drtivě poráží ruské a rakouské vojsko. Historické události, které změnily mapu Evropy, si lidé připomenou i po 214 letech.

Tip na víkend 30. listopadu a 1. prosince: U Tvarožné se utká tisíc vojáků

Cestujeme
Severokorejská mezikontinentální balistická střela Hwasong-15.
Severní Korea dnes podle jihokorejské armády odpálila směrem do Japonského moře dvě střely. Severokorejská oficiální agentura KCNA uvedla, že rakety KLDR odpálila při "úspěšném testu" svého raketometu velké ráže. Jeho zkoušku provedla naposledy před měsícem. Dnešního testu se podle KCNA zúčastnil i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Severní Korea odpálila další dvě střely, testovala raketomet

Svět
Vyškov si v úterý připomněl rok 1805. Střetl se zde předvoj Napoleonovy armády a ruského vojska.
Vyškov - Vyškov v úterý večer zažil „malou bitvu u Slavkova“. Téměř stovka dobově uniformovaných vojáků zde připomněla události roku 1805, kdy se zde čtyři dny před krvavými boji u Slavkova střetl předvoj Napoleonovy armády a ruského vojska. Diváci tak na Masarykově náměstí mohli pozorovat jezdeckou šarvátku, výstřely z děl, ale i těžký život obyvatel.
54 fotografií

Vyškov obsadila Napoleonova armáda. Rusové ji po 214 letech vytlačili k Slavkovu

Vyškovsko
Vyškov si v úterý připomněl rok 1805. Střetl se zde předvoj Napoleonovy armády a ruského vojska.
Vyškov - Vyškov v úterý večer zažil „malou bitvu u Slavkova“. Téměř stovka dobově uniformovaných vojáků zde připomněla události roku 1805, kdy se zde čtyři dny před krvavými boji u Slavkova střetl předvoj Napoleonovy armády a ruského vojska. Diváci tak na Masarykově náměstí mohli pozorovat jezdeckou šarvátku, výstřely z děl, ale i těžký život obyvatel.
54 fotografií

Vyškov obsadila Napoleonova armáda. Rusové ji po 214 letech vytlačili k Slavkovu

Z okolí
Dali se k záložákům. Osmavacetiletá Zuzana Urbanová s hodností četaře zastupuje velitele družstva, kulometčík Jan Klusal je původním povoláním grafik.
„Nechtěl bych do války poslat své syny. To do ní raději půjdu sám,“ vysvětlil Jan Klusal, proč se přidal k aktivním zálohám Armády České republiky. Před třemi lety si prý také uvědomil, že v jeho věku je na čase začít naší zemi oplácet, co od ní za léta svého života dostal. Povoláním grafik ve zlínské společnosti Cominfo je v aktivních zálohách na pozici kulometčíka.
5 fotografií

Záložáci: Ostré granáty, mapy i první pomoc

Zlínsko
Francouzští vojáci hlídkují na tržišti v Timbuktu.
Při pondělní nehodě dvou armádních helikoptér na východě Mali zemřelo 13 francouzských vojáků, kteří tam působili v rámci operace Barkhane. Dnes o tom informoval Elysejský palác, podle kterého se nehoda stala při bojové operaci proti džihádistům. V Mali působí od roku 2014 několik tisíc francouzských vojáků, kteří tam byli vyslání po pokusu ozbrojených islamistů o státní převrat. V zemi má asi 120 vojáků také česká armáda. Češi mají příští rok převzít velení výcvikové mise Evropské unie, která podporuje místní armádu při boji proti džihádistům.

Při nehodě dvou vrtulníků v Mali zemřelo 13 francouzských vojáků

Svět
Obrněné vozidlo Perun z přeloučského SVOSu
Před nedávnem se přeloučská společnost SVOS dozvěděla, že jejich vozy Perun, určené pro speciální jednotku, neprošly vojskovými testy. S armádou se přeloučští chtěli domluvit mimo soudní síň. To se však nepovedlo a  společnost zahájila právní kroky pro vymáhání svých práv a ochranu dobrého jména. Na ministerstvo tak míří dvě žaloby.
5 fotografií

Kauza Perun míří k soudu

Pardubicko
Berounský obchod Armády spásy: ReShare Store.
V Berouně začal fungovat obchod Armády spásy: ReShare Store. Ten naplňuje jak charitativní, tak recyklační funkci. Obchod slouží především k aktivnímu získávání peněz pro sociální aktivity Armády spásy v České republice. „Zboží, které získáváme formou darů od občanů, i obchodních společností je plně recyklováno,“ uvedla Viktorie Ramaislová, regionální manažerka ReShare Store.

V Berouně pomáhá Armáda spásy

Berounsko
Izraelská raketa nad Damaškem
Izraelská armáda dnes při odvetném úderu v Sýrii zasáhla desítky íránských a syrských cílů. S odvoláním na izraelské bezpečnostní složky o tom informovala agentura Reuters. Při útoku zemřeli dva civilisté a další lidé byli zraněni, syrská protiraketová obrana však nad Damaškem několik izraelských raket sestřelila, napsala syrská státní agentura SANA.

Z Izraele vylétly rakety na Damašek. Při útoku zemřeli dva lidé, tvrdí SANA

Svět
Izraelský nálet na Pásmo Gazy.
Izraelské letectvo obnovilo údery proti Islámskému džihádu v Pásmu Gazy v reakci na ostřelování raketami, jímž palestinská radikální skupina porušila příměří dohodnuté ve čtvrtek. Informovala o tom v noci na dnešek izraelská armáda. Podle agentury AP oznámení nasvědčuje tomu, že neoficiální příměří vyhlášené před téměř 24 hodinami se hroutí.

Izraelské letectvo obnovilo údery proti Islámskému džihádu

Svět
U památníků si připomněli Den válečných veteránů
U příležitosti Dne válečných veteránů, který připadá na 11. listopad, se v pondělí uskutečnilo položení věnců u památníku odboje u Bubeníka a v parku Československých legií v Ústí nad Orlicí. Pietního aktu se zúčastnili zástupci armády, města Ústí nad Orlicí a okolních měst, Obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu a řada dalších významných hostů.
66 fotografií

OBRAZEM: U památníků připomněli Den válečných veteránů

Orlicko
V Dačicích uctili památku válečných veteránů.
Město Dačice si v sobotu 9. listopadu připomnělo Den válečných veteránů. Pietní akty proběhly na novém hřbitově u hrobu Václava Martínka a potom také u pomníku obětem všech válečných konfliktů na Palackého náměstí. Kromě zástupců města a armády se tu sešly desítky lidí, aby uctily památku místních rodáků, kteří zemřeli ve vojenské službě.
27 fotografií

V Dačicích si připomněli Den válečných veteránů

Jindřichohradecko
Separatisté podporovaní Ruskem
Z oblasti Petrivske na ukrajinském Donbasu dnes začalo oddělování bojujících stran, které bylo už několikrát odloženo. S odvoláním na ukrajinskou armádu o tom informovala agentura AFP. Stažení jednotek ukrajinské armády a proruských separatistů, které může trvat i několik dnů, je jedním z kroků nutných ke svolání dlouho očekávaného summitu představitelů Ruska a Ukrajiny za účasti dalších zemí.

Opouštění pozic. Na Donbasu začalo další stahování vojsk

Svět
Vizualizace nové podoby přednádraží v Chrudimi
Počátkem října vypukla v Chrudimi dlouho očekávaná stavba terminálu veřejné dopravy. Ulice Čs. armády se v prostoru přednádraží promění v nové, žulou dlážděné náměstí podle návrhu architekta Jiřího Poláčka.

Lidé mohou promluvit do podoby kašny

Chrudimsko
Generálové Rudolf Viest a Ján Golian po zajetí při výslechu v Bratislavě
Jestli se nevzdáte, vypálíme celou obec, vyhrožovali nacisté. Bylo 3. listopadu 1944 a jejich oddíly právě obklíčily dům ve vesnici Pohronský Bukovec, v němž se skrývali vrchní velitelé Slovenského národního povstání, generálové Rudolf Viest a Ján Golian. Oba muži se vzdali, aby ušetřili životy ostatních. Po výslechu v Bratislavě byli převezeni do Německa a nakonec nejspíše popraveni.
10 fotografií

Vypálíme obec, křičeli nacisté. Slovenští generálové se před 75 lety obětovali

Svět
Dopravní pilot a instruktor Petr Pačes. Ve volném čase léta nejenom s malými letadly, ale osedlá i historické kousky.
/ROZHOVOR/ Kapitán dopravního letadla Boeing 737 Petr Pačes začínal v kokpitu stíhačky. Dnes už 15 let přepravuje lidi po celém světě. Jako zkušený pilot současně učí létat začátečníky ve výcvikovém středisku na Ruzyni. Je členem Aeroklubu v Roudnici nad Labem. Jaké to být pilotem, jste si mohli přečíst v jeho rozhovoru v Týdeníku Směr, který vyšel v úterý 29. října.
5 fotografií

Pilot boeingu Petr Pačes: Na stíhačkách to bývalo dobrodružnější

Teplicko
Ruská armáda projíždí blízko hrani Sýrie s Tureckem (na snímku z 27. října 2019).
Rusko a Turecko zahájily první společné hlídky na severovýchodě Sýrie u tureckých hranic, oznámilo turecké ministerstvo obrany na twitteru. Hlídky dohodly Moskva a Ankara 22. října a podle tureckých médií mají sahat do syrského vnitrozemí až do hloubky deseti kilometrů od turecké hranice. Agentura AP uvedla, že podle úterního sdělení turecké armády nemají zahrnovat město Kámišlí. Východně od něj ve čtvrtek začali opět hlídkovat američtí vojáci.

Turecko a Rusko začaly společné pohraniční hlídky na severu Sýrie

Svět
Sté první výročí vzniku samostatného Československa si 28. 10. dopoledne připomněli představitelé Znojma, politických stran, spolků a sdružení i veřejnost u pomníku s pamětní deskou před budovu soudu na Náměstí Republiky.
Znojmo - Přibližně tři desítky lidí se v pondělí dopoledne zúčastnily piteního aktu u příležitosti 101. výročí vzniku Československa. Připomenout si zásluhu českých i slovenských důstojníků, vojáků, politiků a diplomatů přišlo k pomníku na Náměstí Republiky vedení Znojma, část zastupitelů, zástupci armády, představitelé spolků i sdružení a veřejnost.
15 fotografií

OBRAZEM: Znojmo si připomnělo 101. výročí vzniku republiky

Znojemsko
Slavnostní přísaha vojáků -Slavnostní přísaha vojáků Armády ČR a nastupujících studentů Univerzity obrany Brno 27. října 2019 v Praze při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu.
Devět stovek vojáků české armády a nastupujících studentů brněnské univerzity obrany v neděli složilo slavnostní vojenskou přísahu před prezidentem Milošem Zemanem a dalšími státníky. Tradiční ceremoniál se konal na pražském Hradčanském náměstí u příležitosti nadcházejícího 101. výročí vzniku samostatného československého státu. Zeman vojákům popřál, aby byli hrdí na svou zemi.
21 fotografií

Devět stovek nových vojáků složilo přísahu u Pražského hradu

Zprávy z Česka
Obrněný transportér Pandur s vojáky v zákopu. Ilustrační foto
Armáda v příštích deseti letech plánuje nákup nových pandurů a tanků, samohybných minometů, děl nebo lehkých útočných vozidel pro výsadkáře. Nakoupí i vrtulníky a bezpilotní prostředky. Chtěla by také pořídit zbraně, které jsou schopné zasahovat proti raketám či dělostřeleckým granátům i proti dronům. Česká armáda by také měla mít k dispozici až 30.000 profesionálních vojáků a 10.000 vojáků aktivní zálohy. Vyplývá to z koncepce výstavby armády do roku 2030 (KVAČR), kterou se bude vláda příští týden zabývat. ČTK má její veřejnou část k dispozici. Dokument je vizí, jak by měla česká armáda za deset let vypadat.

Nová technika pro vojáky. Armáda plánuje nákup pandurů, tanků, děl i dronů

Ekonomika
Oslavy 101 let vzniku Československa v Příbrami.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Pietním aktem u památníku u příbramského Zámečku ve čtvrtek 24. října dopoledne si vedení města společně se zástupci hasičů, policie, armády, příbramských spolků, dětí a učitelů ze středních, základních a mateřských škol a osobností veřejného života připomnělo 101 let od vzniku samostatného Československa.
32 fotografií

OBRAZEM: Příbram si připomněla 101 let vzniku republiky

Příbramsko
Dopravní pilot a instruktor Petr Pačes. Ve volném čase léta nejenom s malými letadly, ale osedlá i historické kousky.
Kapitán dopravního letadla Boeing 737 Petr Pačes začínal v kokpitu stíhačky. Dnes už 15 let přepravuje lidi po celém světě. Jako zkušený pilot současně učí létat začátečníky ve výcvikovém středisku na Ruzyni. Je členem Aeroklubu v Roudnici nad Labem. Jaké to být pilotem, jste si mohli přečíst v jeho rozhovoru v Týdeníku Litoměřicko, který vyšel ve středu 23. října.
5 fotografií

Pilot boeingu Petr Pačes: Na stíhačkách to bývalo dobrodružnější

Z okolí
Lidé odvedle: Lubomír Zelner.
Lubomír Zelner pochází z Příbrami, téměř 40 let byl členem Ústřední hudby Armády ČR v Praze, ze které letos odešel do důchodu. Na Příbramsku na přelomu 70. a 80. let spoluzakládal rockovou kapelu Gentiana, ze které pak v polovině 80. let přešel k další známé kapele Bon Pari, ve které s různými přestávkami hraje více méně dodnes. Před deseti lety založil vlastní hudební skupinu Dexempo Šunkoflex, ve které hraje s kolegy z Ústřední hudby Armády ČR. V ní je nejen hráčem na klávesy a dechové nástroje, ale také zpěvákem, frontmanem a textařem. Kromě hudby se věnuje také výtvarné tvorbě, fotografování a v poslední době i psaní polofiktivního životopisu. Je také nadšeným sportovcem, rád jezdí na snowboardu, plachetnici či lítá na padáku. Je ženatý a má jednu dceru.

Lubomír Zelner byl celý život mezi armádou a rockem

Zprávy z Česka
Nehoda na 106. kilometru dálnice D1 nedaleko obce Smrčná u Jihlavy.
Rok 1939 není právě obdobím, které by se do českých dějin zapsalo čímkoli pozitivním. Československo v něm přestalo existovat, do země vstoupila německá armáda, Slovensko si pod Hitlerovou patronací založilo vlasní stát. V lednu onoho roku (tedy ještě před příchodem Hitlera) se také začala stavět dálnice D1. Čím vším si za uplynulých 80 let prošla a co ji ještě čeká?
77 fotografií

Zrádná dálnice D1: Které úseky jsou nebezpečné? Kde leží záhadný kilometr?

Česko