ŠTÍTEK: armáda

"Osvoboditel Zbraslavi", francouzský poručík Paul Pin, který dokázal v hodině dvanácté oblafnout esesáckého velitele a vynutit si jeho kapitulaci
Jako jedno z ikonických míst spojených s Pražským povstáním si už 75 let připomínáme Most Barikádníků v Holešovicích, jehož předchůdce je spojen s hrdinným odporem místních občanů proti útoku SS od severu. K podobné bitvě došlo ale i na opačné, jižní straně metropole - u Lahovického mostu přes Berounku nedaleko Zbraslavi. Jeho obrana stála desítky životů.
16 fotografií

Bitva o klíčový most do Prahy: Nacisté byli po vítězství jako utržení ze řetězu

Česko
Ilustrační foto
Výročí konce druhé světové války si připomenou odpoledne v Plané a ve Stříbře. Představitelé obou měst položí věnce a květiny k památníkům americké armádě, slavnostní akt se ale letos uskuteční bez oficialit a účasti veřejnosti.

Věnce položí bez veřejnosti

Tachovsko
Členové Klubu 3. armády přijíždí k lukavickému hřbitovu.
V neděli 3. května v poledne do Dolní Lukavice zavítalo několik členů Klubu 3. armády Plzeň, aby s představiteli obce Dolní Lukavice uctili v tichosti památku amerického vojáka jednotky Rangers Johna Shobeye (1919-2003) a padlých vojáků v první světové válce.
6 fotografií

Návštěva Klubu 3. armády Plzeň

Čtenář reportér
16th OBDS - Marshall T. Crow, William J. Henry, Royal A. Boyd, Edward L. Moulton, Henry W. Heffner, Onesime C. Lagasse, Johnnie L. Segraves.
Patřily mezi nejmenší americké jednotky, které na začátku května 1945 přijely do Plzně. Každá měla pouze sedm vojáků a jejich hlavním cílem bylo likvidovat nevybuchlé bomby. Jednalo se o 16th a 17th Ordnance Bomb Disposal Squad (16. a 17. pyrotechnické družstvo).

Z HISTORIE: Jejich úkolem bylo likvidovat bomby

Plzeňsko
Hromadná poprava příslušníků SS u zdi, provedená příslušníky americké 45. pěší divize po osvobození koncentračního tábora Dachau
"Celé roky jsme pro ně byli jen zvířata. Tohle jsou naše narozeniny," prohlásil polský vězeň Walenty Lenarczyk z koncentračního tábora Dachau, který 29. dubna 1945 osvobodili příslušníci americké 45. pěší divize. Lenarczyk však nemluvil jen o osvobození. Když Američané viděli, jaké zlo esesáci v táboře napáchali, rozhodli se s nimi na místě zúčtovat. 
9 fotografií

Ke zdi s vámi. Otřesení Američané po osvobození Dachau krvavě ztrestali esesáky

Svět
Dne 25. dubna 1945 se na Labi u saského města Torgava setkaly jednotky americké a sovětské Rudé armády. Setkání se dnes připomíná jako Den Labe
"Přísaháme, že uděláme všechno pro to, abychom zabránili nové válce," prohlásili prý společně vojáci americké a sovětské Rudé armády, když se 25. dubna 1945 setkali v severozápadním Sasku ve městě Torgava (Torgau). K prohlášení je přiměl pohled na mrtvá těla civilistů, zabitých náhodně dělostřeleckou palbou. Setkání na Labi se stalo připomínaným symbolem míru a přátelství.
16 fotografií

Setkání na Labi. Před 75 lety udělaly USA s Ruskem významný krok k porážce Němců

Svět
První rota osmé jízdní brigády 4. rumunské armády. Rumunští vojáci se po státním převratu provedeném v srpnu 1944 přidali k Rudé armádě a podíleli se i na osvobozování Československa
Byla neděle 15. dubna 1945. Lidé z Blatnice pod Svatým Antonínkem zamířili na mši do kostelíka na vrcholu kopce Svatý Antonínek, který dal obci druhou část jejího jména. Kolem 11. hodiny dopoledne dopadly na kopec první dělostřelecké granáty. Blížili se osvoboditelé. Nebyli to však ani Sověti, ani Čechoslováci. V prostoru útočili příslušníci 4. rumunské armády, přičleněné k 2. ukrajinskému frontu. Stálo je to hodně životů. 
14 fotografií

Studna byla plná mrtvol. Blatnici osvobozovali Rumuni, platili za to krvavou daň

Česko
Útočná puška CZ BREN 2 BR od České zbrojovky
Ministerstvo obrany dnes uzavřelo rámcovou smlouvu s Českou zbrojovkou na nákup až 39 tisíc ručních zbraní. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Od české společnosti si armáda pořídí útočné pušky Bren 2, pistole CZ P-10 nebo podvěsné granátomety. Za zbraně zaplatí až 2,35 miliardy korun, cena bude záviset na počtu skutečně objednaných kusů zbraní podle potřeb armády. Čeští vojáci už zbraně od České zbrojovky používají.
9 fotografií

Česká zbrojovka dodá armádě tisíce zbraní. Nákup navazuje na předchozí smlouvy

Ekonomika
Členové partyzánského oddílu Olga na skupinové fotografii krátce po skončení druhé světové války
V pondělním podvečeru 18. dubna 1945 zavítala na zámek hraběte Františka Mořice Dubského v Hošticích nedaleko Litenčic ve Zlínském kraji nečekaná návštěva. Celou budovu obsadilo asi 30 partyzánů. Nikdo netušil, že další překvapivá návštěva se objeví hned druhý den dopoledne. To ke vstupu do zámku nečekaně dorazil osobní automobil, vezoucí generálmajora Dietricha von Müllera, velitele německé 16. tankové divize…
11 fotografií

Dokázal zajmout Hitlerova generála. Přesto byl partyzánský oddíl Olga plný sporů

Česko
Oslavy osvobození. Ilustrační foto.
/Z HISTORIE OSTRAVY/ S odstupem let se průběhem Ostravské operace z dubna 1945 zabývali nejen vojenští a civilní historikové, ale také prostí občané, které tato největší bitva druhé světové války na našem území zajímá. Připomeňte si s námi boj o tuto část Slezska a Moravy - nepostrádá totiž žádné atributy skvěle vedené bitvy.
3 fotografie

Ostravská operace byla mistrná válečná akce

Ostravsko
Aleš Kuchař, Vojenská škola Jana Žižky v Bratislavě, r. 1961  maturitní ročník VŠJŽ
Srpen 68 mnohým z nás nadobro změnil život. Stranickým lídrům a krysám nejspíše přišel vhod, lidem se svým vlastním názorem mnohdy podepsal rozsudek. Já se řadím do té méně šťastné skupiny. I když se tyto události mnohým zdají na hony vzdálené a zapomenuté, není tomu tak.

Promluvil jsem a byl jsem potrestán

Čtenář reportér
Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula
Ještě nedávno znalo jméno Roman Prymula jen hrstka lidí. Teď člověka, který je v čele „armády,“ která bojuje proti zákeřnému koronaviru, zná celý národ. V exkluzivním rozhovoru pro Deník se Roman Prymula, jež zasvětil celý svůj život imunologii a lékařství, svěřil, jak často se dostane domů do Hradce Králové, jak mu ve „velení“ pomohla zkušenost z vojenské akademie, či kdy si člověk bude moci skočit na oblíbené pivo či víno do hospody.  
13 fotografií

Roman Prymula: Že by byly hospody plné lidí? To je vzdálená budoucnost

Česko
Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Ještě nedávno znala jméno Roman Prymula jen hrstka lidí. Teď člověka, který je v čele „armády,“ která bojuje proti zákeřnému koronaviru, zná celý národ. V exkluzivním rozhovoru pro Deník se Roman Prymula, jenž zasvětil celý svůj život imunologii a lékařství, svěřil, jak často se dostane domů do Hradce Králové, jak mu ve „velení“ pomohla zkušenost z vojenské akademie, či kdy si člověk bude moci skočit na oblíbené pivo či víno do hospody.
13 fotografií

Roman Prymula: Že by byly hospody plné lidí? To je vzdálená budoucnost

Hradecko
Ministr obrany Lubomír Metnar
Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) je přesvědčen, že vláda dělá pro zvládnutí nákazy koronavirem maximum. Pokud si situace vyžádá větší nasazení armády, je připravena pomoci. Po středeční schůzce nejvyšších ústavních činitelů na Pražském hradě prohlásil, že nikdo nezpochybňuje dvouprocentní závazek na armádní výdaje. Ty hodlá garantovat i on sám, pokud by zůstal po volbách v čele resortu.
24 fotografií

Lubomír Metnar ke koronaviru: Teď nejde o Babiše ani politiku, ale o zdraví lidí

Česko
Libor Černý, poradce ministra obrany.
/ROZHOVOR/ Koronavirus. Slovo, které pár měsíci bylo neznámé, je dnes denně skloňováno ve všech pádech. Zatím u nás se zatím objevilo jen pár případů, zkušenosti z jiných států potvrzují, že se z malé kapky může během pár týdnů stát moře. V tu chvíli se kupí řada otázek. Proč nelze jednoduše uzavřít hranice. „Proč? Protože nechytáte zajíce. Zkusili jste si položit stejnou otázku, proč nezavřou hranici okolní státy před námi? Společný problém, společná opatření. Nic mezi tím. Vláda je aktivní i v tomto směru a aktuálně situaci řeší. Zrušila například letecká spojení s rizikovými oblastmi,“ vysvětluje poradce ministra obrany Libor Černý z Nového Města na Moravě.
4 fotografie

Koronavirus? Panika není řešení. Naopak, ničemu nepřispívá, říká poradce Černý

Žďársko
Bitva u Jankova, oslava výročí.
Zatímco povědomí o bitvě na Bílé hoře je široké, bitva u Jankova, která se rovněž odehrála na českém území během třicetileté války, už tak známá není. Šlo přitom o jednu z nejkrvavějších bitev tohoto konfliktu. Švédská vojska se v ní vyhrála nad císařskou armádou díky neobvyklému manévru, jenž se dodnes řadí k mistrným ukázkám vojenské taktiky.
10 fotografií

Nejkrvavější bitva třicetileté války: u Jankova Švédi vytáhli mistrovský manévr

Česko
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (uprostřed vlevo) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin (uprostřed vpravo).
Počínaje dnešní půlnocí místního času (23:00 SEČ) má v syrském Idlibu začít platit příměří. Po dnešním setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Klid zbraní byl dohodnut už několikrát, ale nebyl dodržován. V minulých týdnech se v Idlibu vystupňovaly boje, v nichž Turecko přišlo o mnoho svých vojáků. K jeho hranici dorazily statisíce uprchlíků a Turecko přestalo těm, kteří už jsou na jeho území, bránit v cestě do Evropské unie.
13 fotografií

Klid zbraní. Putin s Erdoganem se dohodli na příměří v syrském Idlibu

Svět