ŠTÍTEK: armáda

Na podzim se uskutečnila turecká invaze na sever Sýrie
Ruské jednotky, které vstoupily tento týden do konfliktu na severu Sýrie, dnes překročily řeku Eufrat a směřují na východ. V úterý Rusové hlídkovali u Manbidže, který je západně od řeky, a oddělili syrské vojáky od tureckých. Exilová Syrská organizace lidských práv (SOHR) oznámila, že nyní Rusové překročili řeku a dostali se k pohraničnímu městu Kobani. Postupují společně s arabsko-kurdskou koalicí SDF. Vojenská koalice v čele se Spojenými státy dnes naopak oznámila, že se stáhla ze syrských měst Rakka a Tabka a cementárny Lafarge jižně od Kobani.
10 fotografií

Do bojů v Sýrii vstoupilo Rusko. Američtí vojáci se stáhli z Rakky

Svět
Turecké tanky a vojáci u syrského města Manbidž na snímku z 15. října 2019.
Turecká armáda podle tureckého ministra obrany zabila či zajala za týden své ofenzivy na severovýchodě Sýrie na 640 teroristů, za něž považuje členy syrských kurdských milic. Podle kurdských milic jsou jejich ztráty v řádu desítek. Roli prostředníka v oblasti, kam už vstoupila i syrská armáda, se nyní snaží převzít Moskva. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes podle agentury Ria Novosti řekl, že Damašek a Ankara by měly respektovat jejich bilaterální dohodu z Adany z roku 1998.
10 fotografií

Turecko tvrdí, že v Sýrii porazilo už na 640 kurdských bojovníků

Svět
Miloš Zeman, Andrej Babiš, Aleš Opata - Prezident Miloš Zeman hovoří 15. října 2019 v Praze na slavnostním setkání velení armády, která si připomněla 100. výročí vzniku svého generálního štábu.
Česká republika musí kvůli situaci ve světě masivně zbrojit a nabírat nové vojáky, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO) při připomenutí 100 let od vzniku generálního štábu armády. Česko podle něj zaspalo ve zbrojení dobu a stav vojenské techniky není dobrý. Vyslovil lítost nad tím, že po revoluci byl zdecimován československý zbrojní průmysl. Prezident Miloš Zeman poukázal na oběti českých vojáků v zahraničních misích. Podle něj ukazují, že česká armáda traumatizovaná svou historií opět bojuje. I prezident se vyslovil pro vyšší investice do armády.

Česko musí zbrojit. Zeman i Babiš podpořili investice do armády

Česko
Konvoj vozidel turecké armády v Sýrie.
Turecká armáda dnes pokračuje v ostřelování pozic syrských Kurdů v severovýchodní Sýrii, kde před týdnem zahájila ofenzivu s cílem z oblasti vyhnat kurdské milice, které považuje za teroristické. Informovala o tom agentura AP. Invaze k dnešnímu dni podle kurdské autonomní správy na severovýchodě země přinutila více než 275 tisíc lidí opustit domovy.
10 fotografií

Turci pokračují v bojích. Bombardovali zemědělské oblasti

Svět
Syrské vládní jednotky
Syrská vládní vojska po dohodě se syrskými Kurdy dnes dorazila do města Tall Tamir, které se nachází na severovýchodě Sýrie v blízkosti hranice s Tureckem. Zároveň byli syrští vojáci podle syrských médií rozmístěni ve městě Tabka, které se nachází v blízkosti severosyrského města Rakka. Syrská armáda dorazila také do severosyrského města Ajn-Ísa. Informovala o tom syrská státní agentura SANA. Turecko zahájilo minulou středu na severovýchodě Sýrie ofenzivu poté, co americký prezident Donald Trump nařídil z oblasti stáhnout americká vojska.
10 fotografií

Syrské jednotky pronikly do města Tall Tamir. Obyvatelé je přivítali

Svět
Nejslavnější vzducholoď německé historie Graf Zeppelin
Dne 8. srpna 1929 se z amerického města Lakehurst v New Jersey vznesla vzducholoď Graf Zeppelin, která zamířila do německého Friedrichshafenu a z něj pak přes Sibiř do Tokia, odkud přes Pacifik doletěla zpět do Spojených států, aby se pak přes Atlantik vrátila do Friedrichshafenu. Na palubě měla 61 lidí včetně 25 cestujících. Byli to první pasažéři na cestě kolem světa. 
10 fotografií

Vzducholodí kolem světa? Ze smrtící zbraně v plavidlo se smetánkou

Svět
Turecký tank na hranici mezi Tureckem a Sýrií
Kurdské úřady v severní Sýrii vyhlásily třídenní všeobecnou mobilizaci a požádaly občany, aby vzdorovali hrozícímu tureckému vpádu. Turecká armáda a oddíly, které Ankara podporuje, jsou připraveny překročit hranici. Turecko u ní chce vytvořit takzvanou bezpečnostní zónu, z níž zřejmě vytlačí Kurdy a přesune tam syrské uprchlíky ze svého území. Dosud Kurdy chránila přítomnost amerických spojenců, kteří spolu s nimi pomáhali porazit teroristický Islámský stát (IS).

Strach z Turecka. Kurdské úřady vyhlásily mobilizaci na severu Sýrie

Svět
Policista na motocyklu. Ilustrační foto
Z institucí veřejného života Češi i nadále nejvíc důvěřují policii a armádě, naopak nejméně církvím a politickým stranám. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Oproti březnovému průzkumu si nejvíce pohoršilo rádio, televize, tisk, odbory a neziskové organizace, důvěra mírně klesla i výzkumům veřejného mínění.
8 fotografií

Průzkum: Nejvíc lidé věří policii a armádě, nejmíň církvím a stranám

Česko
Blokáda silnice v Honkongu
Správkyně Hongkongu Carrie Lamová varovala, že by ve velkoměstě stiženém demonstracemi a ovládaném Čínou mohla zasáhnout čínská armáda. Místní úřady ale podle ní dál věří, že situaci zvládnou vlastními silami. Demonstrace o víkendu vyústili v násilí kvůli zákonu o zahalování tváře, jež platí od soboty. Policie za porušení zákazu zatkla téměř 80 lidí, píší zahraniční agentury.

Už nejde o pokojné hnutí. Správkyně Hongkongu nevyloučila zásah čínské armády

Svět
Obnova parku v Kamenici nad Lipou
Kamenice nad Lipou – Park na kamenickém náměstí zažívá restart. V rámci plánované stavební akce Řešení prostoru centra náměstí Čsl. armády v Kamenici nad Lipou si tak tamní park vzali do parády dělníci. „Práce začaly 14. září, a to odstraněním živého plotu,“ přemítal starosta Kamenice nad Lipou Jaromír Pařík.  
11 fotografií

Park bude hezčí, ale i bezpečnější

Pelhřimovsko
Výstava DDM
Dům dětí a mládeže v Prachaticích oslaví 31. října 2019 své 50. narozeniny od doby, kdy začal fungovat v Ševčíkově ulici v bývalém Posádkovém domě armády, kde působí dodnes.

Výstava DDM

Volný čas
Letoun New Orleans na "technické prohlídce" v Alahabádu
Takovou slávu polní letiště Sand Point Field v americkém Seattlu snad ještě nezažilo. Sirény troubily a davy řičely nadšením. Psalo se datum 28. září 1924 a na letišti právě přistávali piloti Armádní letecké služby Spojených států amerických, známí jako "vzdušní Magellanové". Jejich dosednutím na zem byl úspěšně završen první oblet celé Zeměkoule v historii.
16 fotografií

Vzdušní dobrodruzi: Bouře, boláky, hlad. Osm letců si před 95 lety prošlo peklem

Svět
Bombový útok v Afghánistánu - Následky sebevražedného útoku spáchaného v provincii Parván poblíž předvolebního shromáždění afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního
Nejméně 35 civilistů zahynulo a 13 dalších utrpělo zranění v noci na dnešek při útoku afghánských vládních sil na úkryt povstalců z řad Tálibánu v provincii Hílmand na jihu země. Podle agentury Reuters to uvedli dva zástupci místních úřadů. Informace o operaci se nicméně rozcházejí. Americká armáda, která afghánské vládní síly podporuje, sdělila, že zabito bylo 22 bojovníků Tálibánu, o civilních obětech nehovoří.

Při útoku afghánské armády zemřelo 35 civilistů. Účastnili se svatební oslavy

Svět
Vrtulník Mi-17 české armády
Smlouva na dodávku 12 amerických vrtulníků pro českou armádu by měla být se Spojenými státy podepsána ještě letos. Novinářům to dnes na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády ČR v Mošnově na Novojičínsku řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Český stát koupí 12 helikoptér za 14,5 miliardy korun (17,6 miliardy s DPH) od firmy Bell, která je má dodat v roce 2023.

Nové vrtulníky pro armádu. Metnar: Smlouva by měla být podepsána letos

Ekonomika
Afghánské bezpečnostní síly na místě útoku sebevražedného atentátníka v afghánském městě Kalát, které je správním střediskem provincie Zábul na jihu země
Nejméně 30 civilistů zahynulo a 40 dalších utrpělo zranění při útoku bezpilotního letounu, který na východě Afghánistánu provedly afghánské bezpečnostní síly s podporou americké armády. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na tři afghánské vládní představitele. Terčem náletu byla podle nich skrýš členů teroristické organizace Islámský stát (IS), omylem byli ale zasaženi místní rolníci.

Afghánská armáda podnikla nálet na skrýš IS. Zabila ale desítky civilistů

Svět
Centrista Benny Ganc, předseda izraelské koalice Modrá a bílá
Po sečtení téměř 95 procent hlasů odevzdaných v úterních izraelských předčasných volbách centristická Modrá a bílá někdejšího náčelníka generálního štábu izraelské armády Bennyho Gance získala ve 120členném izraelském parlamentu 33 křesel, zatímco pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua o mandát méně. Netanjahu dnes již Gance vyzval, aby s ním šel do široké koaliční vlády. Gancův mluvčí se zatím k tomuto návrhu nevyjádřil a Ganc oznámil veřejné vyjádření dnes po poledni, informovala agentura Reuters.
6 fotografií

V izraelských volbách stále vede Ganc. Netanjahu nabídl rivalovi koalici

Svět
Sovětsko-německá agrese do Polska
Máloco vystihlo situaci Poláků před 80 lety tak výstižně jako krátká úvodní scéna z filmu Katyň režiséra Andrzeje Wajdy. Na mostě se potkávají uprchlíci ze západní části Polska s dalšími prchajícími, kteří utíkají pro změnu z východu. Kam dál? "Na západ nemůžete, tam jsou Němci," křičí jedni. "Na východ taky ne, tam jsou Rusové," odpovídají druzí.
13 fotografií

Před 80 lety vpadli Sověti do Polska. Odstartovali tím krvavý teror

Svět
Výstavní sál v prvním patře znojemského hradu hostí výstavu k výročí 210 let od napoleonské bitvy u Znojma. Ukazuje mimo jiné dobové zbraně, uniformy a další jedinečné předměty.
Znojmo  - Uniformy, zbraně, obrazy a další jedinečné připomínky bitvy, kterou v červenci 1809 u Znojma svedla rakouská vojska s armádou císaře Napoleona, ukazuje výstava na znojemském hradě postavená na dobových předmětech. „Pěchotu, jezdectvo, dělostřelectvo i další součásti zúčastněných armád představujeme prostřednictvím vzorových zbraní řadových jednotek, s nimiž se obě armády u Znojma utkaly,“ uvedl spoluautor výstavy, historik muzea Jiří Kacetl.

Tip Deníku: Napoleonskou bitvu připomína výstava. Do konce září

Volný čas
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump zrušil mírové rozhovory s afghánským hnutím Tálibán. Za důvod tohoto překvapivého kroku označil čtvrteční útok sebevražedného atentátníka v Kábulu, při němž zemřel americký voják a dalších 11 lidí. Trump rovněž uvedl, že odvolal tajné setkání v Camp Davidu, kde se měl dnes odděleně sejít s představiteli Tálibánu a s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním. Tálibán na Trumpovo rozhodnutí reagoval pohrůžkou tvrdé odvety.

Trump odsoudil útoky v Kábulu. Zrušil jednání s Tálibánem, ten hrozí odvetou

Svět
Zraněný muž po útoku sebevražedného atentátníka v afghánské metropoli Kábulu
Jeden příslušník americké armády a jeden rumunský voják dnes zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka v afghánské metropoli Kábulu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení mise NATO. Útok si rovněž vyžádal životy nejméně deseti afghánských civilistů; 42 lidí utrpělo zranění. K atentátu se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán.

V Kábulu zaútočil atentátník. Zemřeli dva vojáci a deset civilistů

Svět
Němečtí vojáci bourají spolu s celníky Svobodného města Gdaňsk 1. září 1939 hraniční závoru v Sopotech, oddělující tzv. Polský koridor od zbytku Německa. Koridor zaručoval Polsku přístup k moři a ke gdaňskému přístavu
Záhy po obsazení zbytku Československa hitlerovským Německem zamířily do sousedního Polska první čeští emigranti, což byli převážně pováleční vojáci 1. republiky. Když Německo napadlo Polsko, čítala československá vojenská skupina v Lešné (na území dnešního Běloruska) necelých 900 mužů. Dne 3. září 1939 vstoupila jako Legie Čechů a Slováků do bojů.
15 fotografií

České vojáky německá okupace nezlomila. Do války vstoupili po boku Poláků

Svět
Ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech se konal již 17. ročník Tankového dne.
/FOTOGALERIE/ Davy příznivců vojenské historie v sobotu dorazily do lešanského vojenského muzea na sedmnáctý ročník akce Tankový den. Organizátoři pro ně připravili jako hlavní bod programu ukázky bojů německé a finské armády v roce 1944 a bitvu Němců s Američany na sklonku druhé světové války.
28 fotografií

Na Tankový den do Lešan dorazily davy lidí

Z okolí