ŠTÍTEK: Chodba

Podzemní město Osówka v Polsku nabízí pěší prohlídku podzemního komplexu i pojížďku jeho částí na lodičce.
/FOTO, VIDEO/ Pokud vyrazíte do některého z podzemí na dnešním území Polska, můžete si být jisti, že většinou narazíte na nějakou tu tajemnou legendu a záhadu, která zůstává nerozluštěna. Poláci je mají rádi a rádi s nimi seznamují i návštěvníky. I zkrátka proto, že se pak rychle šíří a na turisty působí pak tato místa jako magnet. Ne jinak tomu je i v případě podzemního města Osówka nedaleko hranic v Českem. V parném létě se zaručeně zchladíte, na člunu podniknete plavbu za zlatem a nevylučujeme, že se trochu také vykoupete, i když to zřejmě v plánu nebudete mít.
28 fotografií

Za legendami do polských Sovích hor. Navštivte tajemné podzemní město Osówka

Z okolí
Lupič vyhodil pojistky a přepadl muže v domě V Ráji ve Slaném.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kriminalisté ze Slaného vyšetřují přepadení seniora, na kterého si neznámý ozbrojený pachatel počíhal uplynulou noc přímo v jeho rodinném domě ve čtvrti V Ráji. Nejprve muži vyhodil v celém domě pojistky a ve tmě ho následně přepadl a poranil. Pomoc muži přivolal soused. Zranění, která osmaosmdesátiletý důchodce utrpěl na hlavě, krku a ruce, nejsou vážná.
11 fotografií

Lupič ve Slaném vyhazuje pojistky. Seniora při zápasu poranil

Krimi
Z čínské provincie Shaanxi se nedávno vrátila výprava speleologů, kteří zkoumali jeskyni Heiwodong a další podzemní systémy
Parádní práce. Osmá expedice a dalších zhruba pět kilometrů nově objevených a zmapovaných chodeb. Z čínské provincie Shaanxi se nedávno vrátila osmičlenná výprava speleologů, kteří zkoumali jeskyni Heiwodong i další podzemní systémy v okolí. V minulosti už takto na Dálném východě objevili tři desítky neznámých prostor. Ve výpravě byli také jeskyňáři z Rudice na Blanensku a z Brněnska.
92 fotografií

Jeskyňáři našli v Číně nové chodby. Expedice se účastnili i odborníci z Česka

Regiony
Z čínské provincie Shaanxi se nedávno vrátila výprava speleologů, kteří zkoumali jeskyni Heiwodong a další podzemní systémy.
/FOTO, VIDEO/ Parádní práce. Osmá expedice a dalších zhruba pět kilometrů nově objevených a zmapovaných chodeb. Z čínské provincie Shaanxi se nedávno vrátila osmičlenná výprava speleologů, kteří zkoumali jeskyni Heiwodong plus další podzemní systémy v okolí. V minulosti už takto na dálném východě objevili tři desítky kilometrů neznámých prostor. Ve výpravě byli také jeskyňáři z Rudice na Blanensku a z Brněnska.
100 fotografií

Jeskyňáři našli v Číně nové chodby. Na lanech visela v podzemí i parta z Rudice

Blanensko
Pod Kamennou Horou může být až 11 kilometrů podzemních chodeb, část z nich si lze projít s průvodcem. Je tu i maketa německého proudového bombardovacího letounu Arado E.555, vyvíjeného v roce 1944 pro program Amerika Bomber Říšského ministerstva letectví.
/FOTO, VIDEO/ Místa stále obestřená tajemstvím byste našli nedaleko česko-polských hranic. Patří k nim i Hitlerova ztracená laboratoř, jak Poláci říkají továrně ukryté v podzemních chodbách města Kamenná Hora, pouhých asi 12 kilometrů od českého hraničního přechodu Královec. V projekčních kancelářích tamní továrny se pracovalo na přísně tajném projektu Arado, na studii německého proudového bombardovacího letounu dlouhého doletu, který měl být vyvinut pro program Amerika Bomber Říšského ministerstva letectví.
34 fotografií

Odhalte taje podzemí Kamenné Hory. Ukrývá Arado, Hitlerovu ztracenou laboratoř

Rychnovsko
Stanislav Štumpf (vlevo) a Jiří Mrázek zkoumají podzemí nedostavěného chrámu v Panenském Týnci.
/FOTO, VIDEO/ Stanislav Štumpf bydlel v mládí na Lounsku, část prázdnin trávil v Žerotíně, často chodíval k zřícenině tamního hradu a do nedalekého nedostavěného a pro řadu lidí magického chrámu v Panenském Týnci. Obě místa jsou jeho srdeční záležitostí, pravidelně se tam dodnes vrací. Několik let je proutkařem. Spolu s kolegy na obou místech detekoval anomálie, které podle jeho slov stojí za další zkoumání. Hovoří o podzemní chodbě a tajemně nastiňuje souvislost s ostatky svaté Anežky České.
11 fotografií

Něco je pod zemí, možná chodba. Říkají proutkaři v magickém chrámu na Lounsku

Žatecko a Lounsko
Mladík z Jablunkovska u soudu.
Nový rozsudek nad Šimonem S. (21 let) z Jablunkovska, který zavinil smrt svého souseda (77 let), vynesl tento týden Krajský soud v Ostravě. Mladík po prudké hádce s matkou a útěku z jejího bytu potkal na chodbě seniora, který se jej snažil zastavit. Šimon S. do něj strčil. Muž upadl a udeřil se hlavou o zeď. Utrpěl poranění mozku a po čtyřech měsících v nemocnici zemřel. Obžalovanému hrozilo pět až deset let vězení. Původně byl zproštěn viny. Tentokrát ale vše dopadlo jinak.
4 fotografie

Smilujte se nade mnou, jsem hodný kluk! Prosil u soudu mladík z Jablunkovska

Krimi
Trenažér v podobě Škody Scala v patře Klaudiánovy nemocnice.
/FOTO, VIDEO/ V žádné jiné nemocnice v Česku takovou pomůcku nenajdete. V patře Klaudiánovy nemocnice u rehabilitačního oddělení v Mladé Boleslavi stojí zaparkovaný stříbrný vůz Škoda Scala. Kolem něj se často hemží zdravotní sestry a pacienti, ti nezřídka s berlemi. Pomocí originálního trenažéru se tak zejména lidé po operacích kloubů učí nastupovat a vystupovat z auta.
19 fotografií

Unikátní nápad: trenažér auta pomáhá v nemocnici pacientům učit se nastupovat

Boleslavsko
Městská policie Třeboň. Ilustrační foto.
Kvůli podivnému chování neznámých mužů volali obyvatelé dvou bytových domů v Třeboni strážníky městské policie. V jednom z případů se cizí chlap pohyboval po chodbě a zvonil na zvonky, ve druhém přistihl nájemník podezřelého návštěvníka, kterak cosi kutil v elektrickém rozvaděči. Jak za strážníky vysvětluje Petr Zámek, obě situace měly nakonec úsměvné vysvětlení.

Na lince 156: Po chodbách domů v Třeboni bloumali cizí chlapi

Krimi
Školení k obraně proti aktivnímu útočníkovi v pražské nemocnici Motol - na fotografii voják, policista a vyjednavač Jiří Basl s maketou nože
V případě setkání s aktivním útočníkem je klíčové rychle a správně reagovat. Odborník Jiří Basl představuje realistické scénáře a radí, jak se chovat, kdy utíkat, schovávat se nebo bojovat. Školení, kterého se Deník účastnil v pražské nemocnici Motol, je silným zážitkem a má zdravotníky tentokrát připravit na útok na takzvané měkké cíle, kam patří právě nemocnice či školy.
18 fotografií

„Zabilas mi dítě!“ Bývalý policista radí, kdy utíkat a kdy bojovat

Praha
Provonět prádlo pomocí kolíčků jde i s použitím aviváže
Provoněná a čistá domácnost je snem každé hospodyňky. Vůně dokáže navodit příjemnou atmosféru, ale pokud jste někdy kupovali kvalitní difuzér, sami víte, že nestojí zrovna málo. Navíc je potřeba do každého pokoje, a to už se ve vašem rodinném rozpočtu projeví. Jak ale docílit voňavé domácnosti i auta levněji, jak si vyrobit domácí difuzér a jak provonět každý pokoj? Odpověď zní: pomocí kolíčku na prádlo.
7 fotografií

Geniální trik. Kolíčkem na prádlo provoníte toaletu, auto i skříň skoro zadarmo

Bydlení
Prostory podzemí pod Zelným trhem
/FOTO/ Brněnský Zelný trh je odpoledne plný lidí. Mnoho z nich pravděpodobně netuší, že kráčí pouze pár metrů nad téměř kilometr dlouhým labyrintem chodeb a sklepů, které pod náměstím existují už od středověku. V zatuchlém podzemí je k vidění alchymistická dílna, klec bláznů i mučící nástroje. Vlhké zdi jsou hrobem zabitých milenců a chodbami se potuluje duch podvedené hraběnky.
28 fotografií

Zazdění milenci pod Zelným trhem v Brně. Podzemní bludiště je plné tajemství

Z okolí
Prostory podzemí pod Zelným trhem
Brněnský Zelný trh je odpoledne plný lidí. Mnoho z nich pravděpodobně netuší, že kráčí pouze pár metrů nad téměř kilometr dlouhým labyrintem chodeb a sklepů, které pod náměstím existují už od středověku. V zatuchlém podzemí je k vidění alchymistická dílna, klec bláznů i mučící nástroje. Vlhké zdi jsou hrobem zabitých milenců a chodbami se potuluje duch podvedené hraběnky.
28 fotografií

Bludiště pod Zelným trhem v Brně ukrývá tajemství. A také zazděné milence

Regiony
Průchozí jeskyně Podkova nedaleko Mladče je velkým lákadlem.
Mezi obcemi Mladeč a Bílá Lhota na Olomoucku se nachází vrch Třesín a na něm stejnojmenná přírodní památka. Kromě přírodních krás a vyhledávaných Mladečských jeskyní zde turisté najdou pozoruhodné „stavbičky“ a krajinářské výtvory vybudované v první polovině 19. století. Magnetem pro rodiny s dětmi je průchozí jeskyně Podkova. Dobrodružné putování uměle propojenými chodbami stojí za to.
15 fotografií

Tahák u Mladče: průchozí jeskyně Podkova, dílo Lichtenštejnů

Olomoucko
Pekelné doly.
Od malých sklípků až po dechberoucí umělé jeskyně a chodby. Údolí říčky Svitávky na Českolipsku je protkané desítkami podzemních prostor, které vznikaly před stovkami let. Některé jako obydlí, jiné jsou pozůstatkem těžby brusného písku do nedalekých zrcadláren. Pro působivou atmosféru si tyto bývalé doly několikrát vybrali pro své natáčení i filmaři.
16 fotografií

Filmová místa: Pekelné doly znáte z pohádek. Dnes jsou rájem motorkářů

Českolipsko
Soud Patrika Tušla.
/VIDEO, FOTO/ Za nebezpečné pronásledování šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra v době koronavirové epidemie dnes Obvodní soud pro Prahu 8 navýšil Patriku Tušlovi trest o čtyři měsíce na 19 měsíců vězení. U Tomáše Čermáka, který byl s Tušlem viněn z výtržnictví, upustil od uložení souhrnného trestu. Muž byl minulý týden pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu, trest je podle soudu dostatečný. Rozhodnutí není pravomocné.
2 fotografie

Soud navýšil trest Tušlovi za nebezpečné pronásledování. Odsedí si 19 měsíců

Zločiny a soudy
Dokumentace pravěké kresby v podobě trojité čáry v Hlavním dómu.
Na tým odborníků čekalo v Kateřinské jeskyni v Moravském krasu na Blanensku velké překvapení. Nedávno se tam vrátili hledat další zbytky novověké penězokazecké dílny, kterou objevili loni. Opět byli úspěšní. Zároveň našli pod zemí větší množství kostí pravěkých zvířat a nástrojů. Před několika dny však v tamní bezejmenné chodbě objevili také dva fragmenty kamenné destičky. Jedná se o břidlicový reliéf s plastickým vyobrazením postav, které vystupují na povrch.
10 fotografií

Tajemný reliéf s postavami. V Kateřinské jeskyni našli úlomky kamenné destičky

Objevy
Tým odborníků našel v Kateřinské jeskyni v Moravském krasu na Blanensku další zbytky penězokazecké dílny.
/FOTO, VIDEO/ Na tým odborníků čekalo v Kateřinské jeskyni v Moravském krasu na Blanensku velké překvapení. Nedávno se tam vrátili hledat další zbytky novověké penězokazecké dílny, kterou objevili loni. Opět byli úspěšní. Zároveň našli pod zemí větší množství kostí pravěkých zvířat a nástrojů. Před několika dny však v tamní bezejmenné chodbě objevili také dva fragmenty kamenné destičky. Jedná se o břidlicový reliéf s plastickým vyobrazením postav, které vystupují na povrch.
19 fotografií

V Kateřinské jeskyni našli úlomky tajemné destičky. Kamenný reliéf s postavami

Blanensko
Soud s Patrikem Tušlem, přišli i jeho příznivci včetně Jany Peterkové.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hlavní líčení v případu Patrika Tušla, který čelí obžalobě z nebezpečného pronásledování kvůli obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka v době koronavirové epidemie, ve středu 7. června Obvodní soud pro Prahu 8 odročil na 26. července. V plánu má výslech znalkyně a provedení ostatních důkazů. Tušl je spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem stíhán také kvůli výtržnictví. Další důkazy dnes navrhli obhájci obžalovaných. K soudu přišly trojici podpořit desítky příznivců, před jednací síní skandovali, zpívali českou hymnu a kritizovali média.
20 fotografií

Na soud s Tušlem dorazily desítky jeho příznivců. Peterková zřejmě zkolabovala

Zločiny a soudy
Bývalá novinářka Jana Peterková (uprostřed) hovoří k lidem, kteří dorazili 30. května 2023 do budovy pražského městského soudu k odvolacímu jednání v případu, v němž je Peterková obžalovaná ze šíření poplašné zprávy
Soud v úterý uložil bývalé novinářce Janě Peterkové dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy v období koronavirové pandemie. Ženě stanovil tříletou zkušební dobu, ve které se musí chovat řádně. Peterková později řekla novinářům, že proti rozsudku podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Odvolací senát rozhodl s vyloučením veřejnosti poté, co jednání narušili příznivci Peterkové a jejich výtržnosti. V budově pražského městského soudu kvůli nim museli zasahovat vedle justiční stráže i policisté. Incidentem se bude ve středu zabývat vláda, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ho řešil i se šéfem Vězeňské služby.
4 fotografie

Soud potvrdil Peterkové podmínku. Její příznivci vylomili dveře do síně

Krimi