ŠTÍTEK: civilizace

Josef Zelený v Senegalu.
Vendolí –  Vedoucí záchranné stanice Josef Zelený se podíval do afrického Senegalu. Zúčastnil se otevírání ptačího centra. Při této příležitosti navštívil také jednu vesnickou školu.

Senegalské děti se radovaly i ze sešitů

Svitavsko
Online počítačová hra Wildstar.
Svět masivních on-line her na hrdiny přivítal nejnovější přírůstek. Je jím novinka od společnosti NCSoft se spoustou ambicí, jak přilákat hráčské publikum. Třeba rychlé, akční souboje či výstavba vlastního obydlí. Jste připraveni vyrazit na planetu Nexus?

Odstartovala on-line hra WildStar

Hry
Počítačová hra Rise of Nations: Extended Edition.
Pamatujete ještě na hru, kde proti rytířům mohly nastoupit tanky? Povedený a také již 11 let starý titul vyjde už brzy znovu v kompletní a vylepšené edici. Zde ale plány Microsoftu nekončí a společnost má se samotnou značkou mnohem větší plány.

Microsoft plánuje oživit strategii Rise of Nations

Hry
Ilustrační foto
Nové Strašecí - V těchto dnech je očekáván velmi zajímavý přírůstek do obory Libeň u Nového Strašecí. Majitel obory se zapojil do celosvětového projektu na záchranu zubra evropského (Bison bonasus). Spolu bizonem americkým jsou jedinými dvěma žijícími zástupci rodu bizon. Proces vymírání zubrů postupoval spolu s rozšiřováním civilizace na evropském kontinentu. U nás vyhynul přibližně v polovině 18. století.

V oboře Libeň u Nového Strašecí budou zubři

Rakovnicko
Richard Hrček podle Dänikenova vzoru hledal na mapách Slezska pravoúhlé, rovnoramenné či rovnostranné trojúhelníky, přímky, kružnice i deltoidy a pentagramy.
Krnov - Přední světový záhadolog Erich von Däniken bude své teorie rozvíjet 16. května při návštěvě Olomouce. Krnovský pedagog ve výslužbě Richard Hrček bude 15. května od 18 hodin v krnovské knihovně vyprávět, jak dopadly jeho pokusy ověřit pravdivost Dänikenových geomantických teorií na Cvilíně.

S virgulí hledal na Cvilíně energetická pole a dračí žíly

Volný čas
Snídat čerstvý kváskový chléb s domácím džem je radostí k nezaplacení.
Střední Čechy - Pečení kváskového chleba se stalo fenoménem, který uchvátil řadu domácností. Nejinak je tomu ve Středočeském kraji. Do vlastnoručního pečení se pouští lidé nejrůznějších profesí a zálib. Počáteční „ne-
umětelství" totiž nemusí být až takovým problémem.

Chlebový kvásek mají Středočeši online

Z okolí
PREMIÉRA HOBITA je v sobotu 3. května od 18 hodin, veřejná předpremiér začne o tři hodiny dříve. Nejbližší repríza pak v neděli 4. května v 15 hodin.
Kladno – Druhou premiéru sezony, představení Hobit, má v sobotu 3. května ve svém programu kladenské Divadlo Lampion. Jedná se o adaptaci světoznámého fantasy románu J.R.R.Tolkiena. Nabídne příběh o malém hrdinovi, který svou odvahou, důvtipem a statečností dokáže předčít nejednoho krále i válečníka.

Divadlo Lampion v sobotu 3. května uvede premiéru Hobita

Volný čas
Ilustrační foto.
Evropa. Někdo ji bere jako jeden ze sedmi světadílů, jiný ji považuje za druhý nejmenší světadíl světa a pro někoho je Evropa kolébkou tzv. západní civilizace. Pokud jde o mě, zeměpis mi nikdy moc nešel. To ale neznamená, že by mě země Evropy nezajímaly a byly mi lhostejné.

Nezbývá nic jiného, než chytit příležitost za pačesy

Soutěže
Počítačová hra Civilization: Beyond Earth.
Autoři známé strategické série se rozhodli pro docela radikální krok v rámci zavedené značky. Nová Civilization totiž opustí planetu Zemi a hráči dostanou možnost kolonizovat vzdálené světy v nejrůznějších koutech vesmíru. To vše již tento rok.

Strategie Civilization se vydá ke hvězdám

Hry
Ilustrační fotografie.
Nejprve musím podotknout, že Evropská unie je v první řadě společenství, které tvoří k současnému datu 27 členských států. My, jako země, vstoupili do Evropské unie v roce 2004, avšak já žádné výraznější změny v mém životě dosud nezaznamenal.

Můj názor na Evropskou unii

Soutěže
Otevírání studánek s Irisem
Prostějovsko - Přeplněný autobus zastavuje v Čechovicích a většina cestujících vystupuje. Předpokládám, že míří tam, kam já. Stačí chvilka a zjišťuji, že ano. Cílem pro nás všechny je malé prostranství u kapličky, místo srazu otevíračů studánek. Je tady už hodně živo. Ve chvíli se čechovická náves zaplňuje dětmi, pro které je akce prostějovského Ekocentra Iris určena. Nemůžou také chybět jejich rodiče a prarodiče. Přítomných je i několik čtyřnohých výletníků.
7 fotografií

Děti odemykaly studánky, pomáhala jim víla. Podívejte se

Prostějovsko
Ilustrační foto
V Evropě je mnoho krásných zemí, ale kdybych si mohla jednoznačně vybrat, nejraději bych žila v Itálii. Měla jsem to štěstí tuto opravdu výjimečnou zemi několikrát navštívit, a vždy jsem si odnášela ty nejlepší možné zážitky. Nikdo nemůže popřít, že Itálie má svoji osobitou atmosféru a že je tu množství věcí, které jsou typické právě pro tuto zemi a které jinde nenajdete.

Miluji antickou historii, toužím žít v Itálii

Soutěže
Ilustrační foto.
Praha - Praha se začala chystat na preventivní cvičení výpadku elektrického proudu, takzvaného blackoutu. Uskuteční se 26. února od zhruba 20:00. Po jednání rady hlavního města to řekl primátor Tomáš Hudeček a ředitel magistrátního odboru bezpečnosti a krizového řízení Josef Juránek.

Prahu čeká totální výpadek elektřiny. Naštěstí jen cvičně

Praha
Ilustrační foto.
Praha - Praha se začala chystat na preventivní cvičení výpadku elektrického proudu, takzvaného blackoutu. Uskuteční se ve středu 26. února od zhruba 20 hodin. Po jednání rady hlavního města to řekl primátor Tomáš Hudeček a ředitel magistrátního odboru bezpečnosti a krizového řízení Josef Juránek.

Prahu čeká totální výpadek elektřiny. Naštěstí jen cvičně

Praha
Může blackout postihnout střední Evropu?
Dnes si to již nedovedeme představit. To, že by kolem nás najednou zhaslo světlo, přestaly by fungovat všechny přístroje, které nám usnadňují život. Nejen usnadňují, ale na kterých jsme závislí. Ještě před několika desítkami let topila řada domácností uhlím, teplá voda byla díky bojleru, pod kterým se zatopilo, vodu ze studny šlo napumpovat pumpou. V dnešní moderní domácnosti je vše na elektřinu. Bereme ji jako samozřejmost, která je všude kolem nás. Při tom by stačilo málo a bez ní by se civilizace dostala do krize.

Může blackout postihnout střední Evropu?

Reklama
Tomáš Halík.
České Budějovice – Uznávaný religionista, kněz a sociolog Tomáš Halík přijel do jižních Čech předčítat ze své nejnovější knihy Žít tajemstvím, kterou označil za bilanční sebezpyt či knihu „myšlenek na den".

Tomáš Halík žije tajemstvím

Z okolí
Počítačová hra Civilization V: The Complete Edition.
V pátek se v České republice objeví kompletní edice posledního dílu strategické série Civilizace. Přinese všechny doposud vydané přídavky v jednom balení a za výhodnou cenu. Nově nás čeká také výlet přes Atlantský oceán do Číny a Indie.

Tento týden vychází kompletní edice Civilizace 5

Hry
Prezentace knihy rozhovorů šéfredaktora časopisu National Geographic Tomáše Turečka s předním českým archeologem a egyptologem Miroslavem Bártou (s brýlemi) pod názvem Kolaps neznamená konec.
Brno - Opakuje lidstvo pořád stejnou chybu? Nebo jsou apokalypsy dávných civilizací jen zapomenutou stránkou v knize historie? Odpovědi na tyto otázky nakousla čtvrteční prezentace knihy rozhovorů šéfredaktora časopisu National Geographic Tomáše Turečka s předním českým archeologem a egyptologem Miroslavem Bártou pod názvem Kolaps neznamená konec.
9 fotografií

OBRAZEM: Čeká nás podobný osud jako starověký Egypt?

Volný čas
Ve své sbírce má Jakub Novák i několik vlastních komiksů
Hodonín - Robot. Takové slovo nejspíš napadne každého, kdo si povídá s Jakubem Novákem o všech jeho činnostech. Má totiž tetovací salón, věnoval se horolezectví, tři roky se zabývá včelařstvím, maluje obrazy i komiksy a v únoru ho navíc čeká zásadní životní změna. Na svět přijde jeho první potomek, dcerka Amálka.

Horolezectví vyměnil tatér Jakub Novák za včelky

Hodonínsko
KRYSÁCI jsou k vidění v Galerii Františka Drtikola v Příbrami do začátku března.
Příbram – Galerii Františka Drtikola v Příbrami obsadili Krysáci, populární večerníčkoví hrdinové z malého smetiště poblíž Vizovic. Loutkový animovaný seriál, který vytvořili zlínští filmaři, se na televizních obrazovkách objevuje od roku 2008. „Na postavičky Krysáků se mohou lidé do začátku března přijít podívat do velké výstavní síně zámečku Ernestina," sdělila ředitelka galerie Hana Ročňáková.

Příbramskou galerii obsadili Krysáci z vizovického smetiště

Volný čas