ŠTÍTEK: civilizace

Příměstský tábor - ilustrační foto.
Brno – Někteří rodiče pojedou přespříští týden se svými dětmi na hory, jiní naopak řeší, jak o jarních prázdninách čas svých potomků naplnit. Pokud nemají možnost poslat děti k prarodičům, často volí příměstské tábory. „Programy jsou zatím naplněné ze dvou třetin," popsala Miroslava Kadlečková z Domu dětí a mládeže Junior Brno.

Příměstské tábory: dívky uvaří jídla z celé Evropy

Brněnsko
Marie a Miroslav Bílkovi žijí v Sudislavicích celý život.
Sudislavice – Přestože je obec Sudislavice vzdálená od Prahy jen něco málo přes osmdesát kilometrů, připomíná spíš ves v pohraničí, která je zapomenutá Bohem i čertem. Z jedenácti nemovitostí jsou obydlené pouze dvě. Zbylých devět buď ohlodává zub času, nebo je jejich majitelé využívají jen o víkendech.

Sudislavice jsou samota, ale je to náš domov, říkají Bílkovi

Benešovsko
Ilustrační foto.
Londýn – Posttraumatická stresová porucha (PTSP), která vzniká jako reakce na vypjatou či život ohrožující událost, může být na základě písemných pramenů doložena nejméně do roku 1300 před naším letopočtem. Tvrdí to podle BBC vědci z anglické Anglia Ruskinovy univerzity s tím, že tento syndrom je pravděpodobně stejně starý jako sama lidská civilizace.

Vědci: Posttraumatická stresová porucha je stará jak lidstvo samo

Svět
Moderátor Václav Moravec.
Praha – Česká televize připravila nový pořad s moderátorem Václavem Moravcem. Měsíčník Fokus VM s podtitulem Lidé a proměny doby se zaměří na témata, jež utvářejí společnost, ale většinou unikají denní agendě médií. První díl odvysílá stanice ČT24 v úterý 3. února, oznámila dnes televize.

Česká televize chystá nový pořad s Václavem Moravcem

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha - V Česku loni vzrostl počet případů souvisejících s pytláctvím. V roce 2013 jich bylo 86, za loňských prvních 11 měsíců roku 90. Vyplývá to ze statistik, které ČTK poskytla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Ve skutečnosti je však podle Martina Horálka z Českomoravské myslivecké jednoty pytláctví v tuzemsku mnohem rozšířenější. Usvědčit pachatele je ale velmi těžké. Pytláci se podle něj většinou zaměřují na maso, které prodávají přímo do pohostinství. Škody prý jdou každý rok do milionů korun.

Aktivita pytláků v Česku vzrostla, těžko se chytají

Česko
Pavlína Bitarová o své zkušenosti s islámem
České Budějovice – Kvůli chladnokrevnému vražednému útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo se o islámu mluví v těchto dnech velmi často a velmi vzrušeně.  Složitost soužití muslimů se západní civilizací založené na křesťanských kulturních základech je ale už dlouhodobě tématem nejen odborných diskusí.

Naši humanitu považují muslimové za slabost

Z okolí
Ilustrační foto.
Vysoké Mýto – V reakci na čtvrteční teroristický útok na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži vyjádří zastupitelstvo jménem města hlubokou soustrast a solidaritu rodinám obětí i francouzskému lidu.

Podporu Francii vyjádří i Vysoké Mýto

Orlicko
Ilustrační foto.
Canberra - Kdo chce vědět, jak žili původní obyvatelé Austrálie před 40.000 lety, stačí mu zeptat se Yukultji. Tato žena vstoupila do 20. století teprve před 30 lety coby nejmladší členka poslední rodiny nomádů, kteří žili v okolí jezera Mackay v západní Austrálii původním způsobem života až do roku 1984. Netušili, že australský kontinent obydleli Evropané, ani že tam jezdí auta, ani že se lidé oblékají do šatů. Spávali na holé zemi a děti čekaly, co dospělí přinesou z lovu. Osud rodiny Pintupi Nine popsala stanice BBC.

Austrálci Pintupi Nine objevili civilizaci až před 30 lety

Svět
Koncert Michala Prokopa v Litomyšli.
Litomyšl /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/– Předvánoční koncerty nemusí být jen o hraní koled. Do Kotelny dorazila kapela se zpěvákem, který vystupuje už desítky let a pořád umí. Michal Prokop a kapela Framus Five přivezli nestárnoucí hity a potěšili naplněný klub. Svým fanouškům dokázali, že i ve svých letech umí odehrát prvotřídní koncert.
22 fotografií

Michal Prokop publiku dokázal, že jeho hudba nestárne

Hudba
Koncert Michala Prokopa v Litomyšli.
Litomyšl – Předvánoční koncerty nemusí být jen o hraní koled. Do Kotelny dorazila kapela se zpěvákem, který vystupuje už desítky let a pořád umí. MICHAL PROKOP a kapela Framus Five přivezli nestárnoucí hity a potěšili naplněný klub. Svým fanouškům dokázali, že i ve svých letech umí odehrát prvotřídní koncert.
22 fotografií

Michal Prokop publiku dokázal, že jeho hudba nestárne

Volný čas
Panamský průplav patří mezi technické divy moderní civilizace. Stavba mamutího kanálu si vyžádala 28 tisíc lidských životů, a než Američané projekt v roce 1914 oficiálně otevřeli, padlo několik panamských vlád. Ilustrační foto.
Managua – Panamský průplav patří mezi technické divy moderní civilizace. Stavba mamutího kanálu si vyžádala 28 tisíc lidských životů, a než Američané projekt v roce 1914 oficiálně otevřeli, padlo několik panamských vlád. V uplynulém týdnu začala výstavba projektu s názvem Interoceanic Grand Canal, který se má panamskému „zázraku" minimálně vyrovnat. Nikaragua, malá země ve Střední Americe, staví vlastní průplav, který chce konkurovat právě tomu Panamskému.

Nikaragua začala stavět konkurenční průplav

Svět
Pavel Rychetský (vlevo), Václav Klaus (druhý zprava) a Petr Pithart (vpravo) se zúčastnili 18. prosince v Praze představení knihy Jana Rovenského (druhý zleva) 25 let poté.
Praha – V Česku se vytrácí pluralitní demokracie, shodli se dnes při představení knihy 25 let poté exprezident Václav Klaus a bývalý šéf Senátu Petr Pithart. Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského se rozpadá celá euroatlantická civilizace. Trojice někdejších předních politiků, stejně jako současný prezident Miloš Zeman, v nové knize rozhovorů poskytuje svůj pohled na události od listopadové revoluce v roce 1989.

Klaus, Pithart a Rychetský se shodli: V Česku se vytrácí pluralitní demokracie

Česko
Ilustrační foto
Choroba, které se na konci minulého století bála celá západní civilizace, dnes už přední příčky zájmu lidí nezaujímá. A to i přesto, že mezi Čechy počet onemocnění virem HIV skokově roste. Od roku 2002 stále stoupá, za poslední desetiletí se více než zčtyřnásobil.

HIV nezmizel, nemocných v Česku přibývá

Zdraví
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Choroba, které se na konci minulého století bála celá západní civilizace, dnes už přední příčky zájmu lidí nezaujímá. A to i přesto, že mezi Čechy počet onemocnění virem HIV skokově roste. Od roku 2002 stále stoupá, za poslední desetiletí se více než zčtyřnásobil.

HIV nezmizel, nemocných v Česku přibývá

Česko
Galerie Středočeského kraje.
Kutná Hora – Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře dnes otevře novou stálou expozici přibližující historii a myšlenky jezuitů. V rekonstruovaném severním křídle bývalé Jezuitské koleje najdou návštěvníci rozměrná plátna s texty zachycujícími duchovní cestu zakladatele řádu Ignáce z Loyoly. Na dnešní vernisáži bude představen i betlém výtvarníka Václava Sokola a jeho obrazy, uvedla Petra Bartušková z GASK.

Galerie Středočeského kraje otevře stálou výstavu o jezuitech

Ostatní
Galerie Středočeského kraje.
Kutná Hora – Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře dnes otevře novou stálou expozici přibližující historii a myšlenky jezuitů. V rekonstruovaném severním křídle bývalé Jezuitské koleje najdou návštěvníci rozměrná plátna s texty zachycujícími duchovní cestu zakladatele řádu Ignáce z Loyoly. Na dnešní vernisáži bude představen i betlém výtvarníka Václava Sokola a jeho obrazy, uvedla Petra Bartušková z GASK.

Galerie Středočeského kraje otevře stálou výstavu o jezuitech

Volný čas
Diashow Mongolsko - země Čingischána
Olomouc – Do nekonečných stepí Mongolska zavede diváky v úterý 25. listopadu cestovatel a fotograf Martin Loew, který představí svou diashow Mongolsko – země Čingischána v olomouckém kině Metropol. Během komentovaných projekcích povypráví o dobrodružstvích a zážitcích, které ho na cestách po nejméně obydlené zemi světa potkaly.

Zkuste diashow o Mongolsku, v olomouckém kině Metropol

Volný čas
Muzeum Kroměřížska otevřelo výstavu s názvem Egypt dar Nilu.
Kroměříž - Expozici s názvem Egypt dar Nilu, která návštěvníky seznámí s jednou z největších a nejstarších civilizací světa, otevřelo Muzeum Kroměřížska. Vznikla ve spolupráci se slovenským sběratelem a cestovatelem Jánem Hertlíkem, kterému se Egypt stal koníčkem.
12 fotografií

Výstava ukáže nejstarší civilizaci světa

Volný čas
Počítačová hra Civilization: Beyond Earth.
Snad každý hráč nejen strategických her někdy slyšel o série Civilization (nebo česky prostě Civilizace). Série už v herním světě působí nějakou dobu a nejnovějším pokračováním se tvůrci vydali razantně novým směrem a přináší kolonizaci vesmíru a s tím spoustu změn a novinek.

Pokračování série Civilization přináší dobývání vesmíru

Hry
Motor traktoru. Ilustrační foto.
Bělehrad – Neobvyklou dávku vytrvalosti i odvahy prokázal čtyřiadvacetiletý rolník Damir Perić, žijící nedaleko města Majdanpek na východě Srbska. Jak píše portál blic.rs, v úterý se mu při opravě traktoru zamotala rukavice do kardanové hřídele a běžící stroj mu poté utrhl paži v rameni. Mladý muž se ale přesto zvládl z horské salaše vlastním autem dovézt do čtyři kilometry vzdálené vesnice, kde se ho ujal strýc, který jej dopravil do nemocnice.

Muži přišel při opravě traktoru o ruku, sám se odvezl do nemocnice

Svět
Desetitisíce lidí slavily v ulicích narozeniny prezidenta Putina.
Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin prostřednictvím mluvčího vzkázal, že své 62. narozeniny oslaví dnes v sibiřské tajze stovky kilometrů od civilizace, ale v ruských městech se narozeniny šéfa státu slaví spíše masově. Všechny gratulanty nejspíš zase trumfl čečenský vládce Ramzan Kadyrov, který na Putinovu počest uspořádal v metropoli autonomní republiky stotisícový pochod.

Putin stráví narozeniny v tajze, v ulicích Grozného slavilo sto tisíc Čečenců

Svět