ŠTÍTEK: civilizace

Arcibiskup olomoucký Jan Graubner
Region /ROZHOVOR/ - Migranti stále přicházejí do Evropy. I když Česká republika pro ně není cílovou zemí a jejich „tok" do země se po uzavření zelené hranice mezi Chorvatskem a Maďarskem v podstatě zastavil, téma stále hýbe českou společností. A rozděluje ji. Zatímco jedni vidí v běžencích bezpečnostní riziko a jejich přítomnost na českém území odmítají, jiní naopak kritizují vládu za to, že nedostatečně řeší pomoc těm, kteří prchají z vlasti zmítané válečným konfliktem.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner: Příliv muslimů ohrozí křesťanskou civilizaci

Z okolí
Arcibiskup olomoucký Jan Graubner
Region /ROZHOVOR/ - Migranti stále přicházejí do Evropy. I když Česká republika pro ně není cílovou zemí a jejich „tok" do země se po uzavření zelené hranice mezi Chorvatskem a Maďarskem v podstatě zastavil, téma stále hýbe českou společností. A rozděluje ji. Zatímco jedni vidí v běžencích bezpečnostní riziko a jejich přítomnost na českém území odmítají, jiní naopak kritizují vládu za to, že nedostatečně řeší pomoc těm, kteří prchají z vlasti zmítané válečným konfliktem.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner: Nesouhlasím s kvótami, jsem pro dobrovolnost

Valašsko
Tvorba Sergeje Kulina vyniká vedle myšlenkové hloubky dokonalou technikou zpracování. V kompozici, barevnosti i motivech se prolíná historický vývoj lidstva. Sergej Kulina se věnuje také tvorbě šamotových plastik.
Přerov – Všechny milovníky výtvarného umění zve přerovská Galerie Eso na vernisáž nové výstavy v pátek 11. září od 17. hodiny. Výstava s názvem Fragmenty představí dílo malíře Sergeje Kuliny.

Galerie Eso zve na "dialogy" Sergeje Kuliny

Volný čas
Ilustrační foto.
New Haven (USA) - Na světě rostou asi tři biliony stromů. Vyplývá to z výpočtů, které provedli vědci z americké Yaleovy univerzity. Stromů je tak zhruba osmkrát více, než se dosud odhadovalo. Od počátku lidské civilizace se prý ale počet stromů na planetě snížil až o polovinu.

Na světě jsou prý zhruba tři biliony stromů

Svět
Počítačová hra LawBreakers.
V herním světě známý Cliff Bleszinski, jenž stál u zrodu Gears of War a pracoval také na sérii Unreal Tournament, chystá s nově složeným týmem start další značky. Na hře pracuje už nějakou dobu, odhalena byla ale teprve nyní a bude se jmenovat LawBreakers.Ve světě hry došlo k roztříštění měsíce a následovalo obří zemětřesení na Zemi. Hra se ale odehrává až s časovým odstupem ve světě, kde se civilizace z katastrofy vzchopila.

LawBreakers do taktické akce přimíchá využití gravitace

Hry
Marie Růžičková.
Borek – Jsou šťastni za chvilky štěstí, které jim po většinu roku chybí," říká generální ředitelka a zakladatelka společnosti Kroužky Marie Růžičková (na snímku) o dětech ze sociálně slabších rodin, které letos poprvé zavítaly na dva táborové běhy v Borku nedaleko Pecky na Jičínsku.

Kroužkům záleží na spokojenosti každé holčičky i chlapce

Jičínsko
Ondřej Hlavatý (vlevo).
Jižní Čechy - Dělá pomocného vedoucího, vést oddíl sám by ale nechtěl. „Já jsem nikdy neřešil skauting příliš ideologicky, pro mě je hlavní to kamarádství," říká jedenadvacetiletý student informatiky Ondřej Hlavatý.

Skauting ho naučil jak přežít bez rodičů

Z okolí
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.
Praha – Je-li o nejstarší středoevropské univerzitě v poslední době víc slyšet, je to určitě i díky jejímu rektorovi Tomáši Zimovi. Uznávaný lékař a vědec byl do čela Univerzity Karlovy zvolen před rokem 
a půl, od té doby je nejviditelnějším reprezentantem vysokoškolské obce. Umí komunikovat s akademickou sférou, ale také s politiky a veřejností. Proto jsme hovořili nejen 
o studentech a profesorech.

Rektor UK Tomáš Zima: Univerzita bývala místem, kam se panovníci chodili radit

Česko
Počítačová hra Ancestors: The Humankind Odyssey.
Jeden z klíčových tvůrců populární Assassin's Creed série promluvil o své chystané novince. Namísto vymyšlených hrdinů přinese jeho titul dobrodružství „o nás". Ancestors se totiž bude zabývat vývojem lidské rasy a v epizodickém podání má přinést poutavě vyprávěné nejdůležitější momenty historie. První upoutávka připomíná pád římské říše či třeba vynález penicilinu.

Ancestors: The Humankind Odyssey má být hra jako žádná jiná

Hry
Ilustrační foto
Peking - Čína zahájila montáž největšího radioteleskopu na světě. Přístroj bude umístěn v údolí mezi kopci v odlehlé oblasti jihozápadní provincie Kuej-čou a jeho talířová anténa bude mít průměr 500 metrů. Podle čínských vědců by zařízení mělo přispět mimo jiné k pátrání po mimozemských civilizacích. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Čína začala sestavovat největší radioteleskop na světě

Svět
Ilustrační foto.
Hodonínsko - Letní tábor bez mobilu nebo tabletu? Pro spoustu dětí nepředstavitelné. Organizátoři se digitálnímu tlaku brání a naléhají na rodiče, aby elektronické přístroje svým dětem s sebou nedávali. Bariéru ale mnohdy tvoří jen vzdálenost od civilizace, pobyt bez elektřiny a husté lesy nepropouštějící signál. „Elektronika je problémem každého turnusu. Rodiče upozorňujeme, že tu nemáme signál. Ti na to ale moc nedbají. Jenže pak se telefon ztratí, často někam zapadne, a pak se děti navzájem obviňují z krádeže," uvedla programová vedoucí tábora na Haluzické hájence ve Ždánickém lese, Klára Mokrá.

Tábory s tablety a mobily: děti bývají nešťastné, že nejde internet

Hodonínsko
Ilustrační foto
Varšava - Jako mistryni v umění přežít v drsných podmínkách popisují polská média krávu, která hned po zakoupení utekla do horských lesů blízko hranic s českým Jesenickem. Nejenže zde přežila dvě zimy, ale svými výpady do polností se stala postrachem okolí dolnoslezského města Zloty Stok (česky Rychleby - pozn. ČTK). "Nezkrotnou Matyldu" prý zradila až mlsnost - nechala se ochočit solí, zelím a jablky.

Kráva od českých hranic se předvedla jako mistryně v přežití

Svět
Počítačová hra Blackhole.
Domácí studio Fiolasoft rozšiřuje svoji hru Blackhole o velkou porci nové zábavy. Zdarma dostupná aktualizace přináší novou zápletku, několik hodin hraní a náročné úrovně, které pořádně otestují vaše schopnosti. Po úspěšném konci původní zápletky je na čase s lodí Endera vyrazit zpět domů, jenže je potřeba palivo, které zrovna nemáte. Začíná tak nové dobrodružství.

Nová aktualizace rozšiřuje české Blackhole o hodiny zábavy

Hry
Teroristickými útoky v Tunisku, Kuvajtu a Francii podle experta Michaela Lüderse vyhlásila radikální organizace Islámský stát (IS) válku západní civilizaci.
Berlín/Tunis – Teroristickými útoky v Tunisku, Kuvajtu a Francii vyhlásila radikální organizace Islámský stát (IS) válku západní civilizaci. V rozhovoru poskytnutém německé stanici WDR to dnes uvedl blízkovýchodní expert Michael Lüders. Atentátem v Tunisku se IS prý pokouší především o ochromení tamního hospodářství, které do značné míry závisí na cestovním ruchu.

Blízkovýchodní expert: Páteční útoky jsou vyhlášením války západní civilizaci

Svět
Ludmila Rakušanová.
Vážený pane kardinále Duko,asi jsem naivní, ale pořád čekám, že uslyším vedle vítězného pokřiku, jak jsme to té unii nandali, když jsme spolu s dalšími postkomunistickými státy smetli ten její nápad s povinnými uprchlickými kvótami ze stolu, také Váš hlas. A že to bude hlas, varující před ztrátou smyslu pro solidaritu a před pokrytectvím. Vždyť co si budeme vykládat o údajné ochotě uprchlíky dobrovolně přijímat, když za celou tu dlouhou dobu, co eskaluje uprchlická vlna, nebyla Česká republika schopna poskytnout útočiště ani těm patnácti rodinám ze Sýrie, jejichž přijetí vláda jednomyslně schválila už v lednu.
0 fotografií

Sobotník Lídy Rakušanové kardinálu Dukovi

Sobotník Lídy Rakušanové
Festival živého pravěku v Křivolíku na téma svět mužů.
Českotřebovsko – Se slunovratem ožila pravěká osada Křivolík ležící v lesích mezi Českou Třebovou a Kozlovem. Členové sdružení Bacrie návštěvníky opět pozvali na cestu časem. Společně prošli tisíciletími lidské civilizace od lovců doby ledové po příchod Slovanů. Tématem sedmého ročníku Festivalu živého pravěku byl svět mužů.
22 fotografií

Změnili se muži během tisíců let? Odpověď hledali v Křivolíku

Orlicko
Festival živého pravěku.
Českotřebovsko – Odvaha, zarputilost, síla, hrdost, vášeň. Jsou toto stále základní mužské atributy? Změnili se muži během tisíců let? Nebo je v nich stále něco z přemýšlivého a osamělého lovce, vizionářského zemědělce, divokého Kelta, který dobývá světy, a statečného Germána, který se nebál čelit Římu? Takové otázky si pokládali pořadatelé letošního, již sedmého ročníku Festivalu živého pravěku v Křivolíku.

Svět mužů v pravěku, to nebyly jen války a pití

Orlicko
Na fotografii (zprava) Rostislav Herrmann se studentkami Zuzanou Niemynarzovou, Lucií Gattnerovou a plastikou.
V zahradě Velvyslanectví Švédského království v Praze se před několika dny uskutečnila vernisáž výtvarných prací v rámci projektu Znovu a lépe. Moravskoslezský kraj na ní reprezentuje Mendelovo gymnázium.

Gymnazisté reprezentovali kraj

Opavsko
Pohled na stromy obalené jemnými sítěmi, které housenkám předivky zhoubné poskytují ochranu, připomíná záběry z hororového filmu.
Praha - U Botiče mohou lidé v tomto období spatřit housenky motýla s názvem předivka zhoubná. Ačkoli pavučiny chránící housenky vypadají opravdu strašidelně, není čeho se obávat. Poškozené dřeviny na jaře zase obrazí a o většinu housenek se postarají ptáci. Předivka zhoubná navíc nenapadá konkrétní dřeviny více roků po sobě. Dospělí motýli předivky zhoubné mají rozpětí křídel cca 25 milimetrů a jsou bílí s černými tečkami na křídlech.

KRÁTCE: Více housenek kolem Botiče ničemu nevadí

Praha
Pavel Bohun
Kdo ví, jaké má teď spaní hrdina, který, maskován nocí, podřezal ze soboty na neděli šestimetrový zdobený kříž na Rochusu. Odměna 50 tisíc korun za informace vedoucí k jeho dopadení je totiž lákavá, takže je možná jen otázkou času, kdy na pachatele spadne příslovečná policejní klec.

Dobrý den, Slovácko

Názory z regionu