ŠTÍTEK: civilizace

Ilustrační foto
Praha – Evropa je ochromena dalším brutálním útokem. 
V Bruselu udeřili sebevražední atentátníci s děsivým dopadem. Kdo bude na řadě další a jak se k teroru přicházejícímu zároveň zvenčí 
(Islámský stát) i zevnitř (druhá generace přistěhovalců) postavit? O tom Deník hovořil s bezpečnostním expertem a bývalým zpravodajcem Janem Schneidrem.

Bezpečnostní analytik Jan Schneider: Teroristé zvítězí, když budeme hysteričtí

Česko
Na kroměřížském zámku vystaví během letošních Poutních dnů také kopii známého Turínského plátna.
Kroměříž – Jedinou věrnou kopii Turínského plátna na světě představí v pátek v 11 hodin slavnostní vernisáž na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Pohřební rubáš, do kterého byl po smrti údajně zabalen Ježíš Kristus, je nejsvětější křesťanskou relikvií. Kopie, kterou mohou od zítřka vidět lidé z Kroměříže a okolí, je zhotovena mezinárodním týmem odborníků přesně podle originálu a utkána stejnou metodou jako původní pohřební rubáš.

V Kroměříži vystaví unikátní kopii Turínského plátna

Ostatní
Na kroměřížském zámku vystaví během letošních Poutních dnů také kopii známého Turínského plátna.
Kroměříž – Jedinou věrnou kopii Turínského plátna na světě představí v pátek v 11 hodin slavnostní vernisáž na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Pohřební rubáš, do kterého byl po smrti údajně zabalen Ježíš Kristus, je nejsvětější křesťanskou relikvií. Kopie, kterou mohou od zítřka vidět lidé z Kroměříže a okolí, je zhotovena mezinárodním týmem odborníků přesně podle originálu a utkána stejnou metodou jako původní pohřební rubáš.

Na Arcibiskupském zámku vystaví v pátek unikátní kopii Turínského plátna

Volný čas
Největší radioteleskop na světě v horách u města Arecibo.
Puerto Rico – Je to nevysvětlitelná záhada, na jejímž konci by mohl být i důkaz o existenci mimozemské civilizace. Astronomové z celého světa si aktuálně lámou hlavu nad rádiovými záblesky, které k Zemi dorazily opakovaně ze stejného místa v dalekém vesmíru.

Na stopě mimozemšťanům? Opakované záblesky matou vědce

Svět
Ilustrační foto.
Červený Kostelec - Přes šedesát zájemců si přišlo do multifunkčního centra městské knihovny poslechnout přednášku Jana Kranáta, který přednáší filozofii na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a zaměřuje se na vývoj náboženského myšlení v 19. a 20. století. Přednáška se věnovala současnému aktuálnímu tématu, a to, zda existuje moderní islám.

Společná řeč s islámem nebude jednoduchá

Náchodsko
Kateřina Valachová
Brusel – Pro úspěšné začlenění cizinců do společnosti je klíčová výuka jazyka dané země, shodli se dnes v Bruselu ministři školství členských zemí Evropské unie. Podle české ministryně Kateřiny Valachové si to uvědomuje i česká vláda, která také podpořila vzdělávání cizinců v otázkách jako jsou hodnoty evropské civilizace, český právní stát či české vnímání základních práv a svobod tak, aby lidé původem z jiných zemí svému novému prostředí správně porozuměli.

Ministři školství EU: Pro začlenění cizinců je klíčová výuka jazyka

Svět
Jaromír Čejka se spolu se svým lezeckým kolegou vypravil do rakouské Anlauftal Eisareny, aby se pokusil zdolat uznávanou třísetmetrovou lezeckou cestu po ledu.
Nové Město na Moravě - Předseda novoměstského horolezeckého oddílu Trip Team Jaromír Čejka si svou vytrvalost, um a sílu nezkouší pouze na „domácím písečku". Lákají ho i jiná místa, než jen oblíbená domácí destinace Žďárské vrchy. Jeho nedávný výjezd za lezením po ledu do Anlauftal Eisareny cestou Mordor je toho jasným důkazem.
3 fotografie

Pokus nám nevyšel, tak jsme tam pověsili pytel

Žďársko
Ilustrační foto
Hranice – Téma, které v uplynulých měsících nejvíce rezonovalo nejen u nás, ale i v Evropě, se zájemcům pokusí ve středu 3. února v Hranicích přiblížit odborník na islám Lukáš Lhotaň. Beseda s názvem Islám a jeho (možný) vliv na vývoj české společnosti se uskuteční od osmnácti hodin v Hotelu Centrum.

V Hranicích se bude přednášet o islámu

Hranicko
Samice Orla bělohlavého
Vavřinec - Příběh mladé samice orla bělohlavého, která uletěla svému majiteli z chovatelské stanice ve Vavřinci, sleduje již od minulého pátku mnoho lidí na Kutnohorsku. Její chovatel zveřejnil na facebooku fotografii dravce s prosbou o jakoukoli informaci. Od té doby už snímek sdílelo dalece přes 2000 uživatelů a všichni napjatě čekají na každou zprávu.

Z chovatelské stanice ve Vavřinci uletěla mladá samice orla bělohlavého

Středočeský kraj
Samice Orla bělohlavého
Vavřinec – Příběh mladé samice orla bělohlavého, která uletěla svému majiteli z chovatelské stanice ve Vavřinci, sleduje již od minulého pátku mnoho lidí na Kutnohorsku. Její chovatel zveřejnil na facebooku fotografii dravce s prosbou o jakoukoli informaci. Od té doby už snímek sdílelo dalece přes 2000 uživatelů a všichni napjatě čekají na každou zprávu.

Z chovatelské stanice ve Vavřinci uletěla mladá samice orla bělohlavého

Kutnohorsko
Evangelická farářka Elen Plzáková
Praha /ROZHOVOR/ - Stejně jako odkazovaly pohanské svátky slunovratu k životodárné síle světla, odkazují křesťanské Vánoce k životodárné schopnosti Boha. Vánoce jsou nejen svátky klidu a míru, ale také velkých příprav a očekávání. Své o tom ví i evangelická farářka z pražského Jarova Elen Plzáková. Jak zvládá o svátcích skloubit práci s volným časem, jaké jsou nejpalčivější problémy uplynulého roku a jsou Vánoce svátky klidu a míru?

Očekávání, že Vánoce musí být vždy šťastné a veselé, přináší frustraci

Praha
Osmadvacetiletý letec Jakub Fanta zavítal do indonéské části ostrova Papua. Přistál v Údolí Baliem ve městě Wamena a vydal se do vesničky Kurulu.
Papua, Blatnička – Jako Malý princ z Exupéryho slavné knížky se musel domorodcům z indonéské části ostrova Papua jevit pilot Jakub Fanta ve slováckém kroji. Se svou cessnou přistál na konci listopadu v údolí Baliem ve městě Wamena a vydal se do vesničky Kurulu. „Lid kmene Dani objevila naše civilizace teprve před druhou světovou válkou. Tehdy tam byl svět, který neznal vynález kola ani obrábění kovů a jako dopravní prostředek sloužily vlastní nohy," uvedl Jakub Fanta.
4 fotografie

Pilot daroval náčelníkovi Malé Prase kroj z Blatničky

Hodonínsko
Zástupci takzvaného tuniského kvartetu pro národní dialog přebrali v Oslo Nobelovu cenu za mír.
Oslo – Zástupci takzvaného tuniského kvartetu pro národní dialog dnes na radnici v norské metropoli Oslu slavnostně převzali Nobelovu cenu za mír. Vyznamenaná čtveřice organizací přispěla k budování demokracie v Tunisku po roce 2011, kdy se v zemi uskutečnila první z revolucí „arabského jara". Předsedkyně Nobelova výboru Karin Cecilie Kullmannová Fiveová při ceremoniálu prohlásila, že úspěšné demokratické předání moci v Tunisku je příkladem té nejlepší obrany před migrační krizí. Oceněný kvartet při převzetí ceny vyzval mezinárodní společenství, aby učinilo boj proti terorismu „absolutní prioritou".

Tuniský kvartet pro národní dialog si v Oslo převzal Nobelovu cenu za mír

Svět
Luboš Vaněk s vysílenou labutí
Poděbrady - Ještě než přijde skutečná zima, připravují se volně žijící živočichové na období strádání nejrůznějšími způsoby. Někteří si dělají zásoby na zimu, někteří se připravují na hibernaci a někteří odlétají na zimoviště. To je i případ labutí, které se z nádrží a menších rybníčků přesouvají na tekoucí vody nebo na řeky do měst.

Ekologové pomáhají labutím, které zatím neodletěly do svých zimovišť na řekách

Středočeský kraj
Praha truchlí s Paříží: Před francouzským velvyslanectvím se rozzářily stovky svící.
Benešovsko – Jan Slabý, starosta Neveklova události v Paříži vnímá velmi emotivně. „Je to útok na naši civilizaci, na naši kulturu. Výsledkem rozvrácení arabského světa je islámský stát. Situace se nedá se řešit diplomaticky, se zločinci se nedá vyjednávat. Páteční útok nenechal nikoho chladným, zejména v kontextu s uprchlickou vlnou," uvedl Jan Slabý.

Benešovsko odsuzuje vraždění v Paříži a vyjadřuje soustrast

Benešovsko
Nejtragičtějším ze série šesti atentátů, jimž v noci v Paříži podlehlo přinejmenším 126 lidí se stal útok v koncertní hale Bataclan, kde právě hrála americká rocková skupina Eagles of the Death Metal.
Paříž/Jižní Čechy - Atentáty, které v noci na sobotu otřásly Paříží, spáchala organizace Islámský stát (IS). Po schůzce krizového štábu to v sobotu dopoledne řekl francouzský prezident François Hollande. Prezident označil útoky, při nichž zemřelo přes 120 lidí, za válečný akt. K uctění obětí vyhlásil třídenní smutek a rovněž zvýšil bezpečnostní opatření na nejvyšší stupeň. Podle aktuálních informací utrpělo zranění celkem 192 osob a z nich 79 je ve vážném stavu. Hrozí tak, že bilance mrtvých bude ještě stoupat. Události zasáhly i Jihočechy.

Ohlasy Jihočechů na útok v Paříži: Je to útok na evropskou civilizaci

Z okolí